用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 閱讀科數能力 上海生冠全
go

閱讀科數能力 上海生冠全 [複製鏈接]

這些意見與一些國際研究的發現吻合。例如2007年麥肯錫公司(McKinsey & Co.)對世界25個國家地區的學校制度進行研究,結論是﹕學校成敗的關鍵在於「教師」——找優秀人才當教師、做好教師培養、及以最佳的方式教授學生(包括及早支援緩學的學生)。澳洲智庫Grattan Institute今年一項報告也提出,投資於提升教師效能,較諸單純減少每班人數,對學生的學習來得更具效力。不同研究皆強調教師在學生的學習經驗過程中的主要角色。

連行政局議員、專門培育低質素教師嘅教院院長都咁講。見到依家孫肥羊嘅例倒行逆施,怎不心痛呢?

難道政府的縮班政策,真正用意是想拯教一眾在人口減少下受影响的DSS新校?佢哋瓜咗,政府點撑SPCC, DG/BS繼續受資助?

我就唔想政府咁好心啦。

亦唔使佢咁好心,咁大隻死猫食食唔起。

原帖由 Sumyeema1 於 10-12-16 13:41 發表
judy,
教院收生要求如何? 我的理解,香港大部分中學生傾向入 U, 退而求其次才會選教院。

Sumyeemal,

如果我有孩子想做教師,我会鼓厲他讀完本科先,才去修讀教師證書。

專收一些質素有限,但却立志為人師的人來教,教佢去教人,得唔得呢?

原帖由 Sumyeema1 於 10-12-16 15:29 發表

先天不足吧。 教院還沒有升格為大學,好的學生當然投向大學的懷抱。

我認為不是:現在不是大學,教院學生拿的也是學位證書。麻省理工,也不是大學。

原帖由 hog.wash 於 10-12-16 15:54 發表

Dear Judy
這回你錯了。教院是大學。不幸的是,很多人不當它是大學,所以它三番四次想正名為大學,但政府係都唔淮。

唔明。

据我所知,教院是三番四次想升格為大學,不是正名為大學。正名,冇理由唔俾。

教院:我都係出學位証書,點解唔件大學先?
政府:你咪獨孤一咪出教育証書,點会係大學呢?

由此之故,教院好似出咗啲更唔受歡迎嘅学位出來。

原帖由 hog.wash 於 10-12-16 22:06 發表
咦,我錯咗喎。原來UGC都唔當HKIE係大學,雖然措詞含糊。
但等我執番乍沙先,MIT打死我都話佢係大學嫁啦。

今日信報程介明篇分析好正。

原帖由 stccmc 於 10-12-10 00:17 發表

Interesting...

Back to PISA results 2009:

shanghai-China
Korea
Finland
Hong Kong-China
Singapore
Canada
New Zealand

If you say crazy tuition and drilling are the reasons the Asian cities do w ...

我想問,香港、上海、新加坡是城市。南韓、加拿大、美國等是國家。照表面來看,香港、上海、新加坡等城市勝出似乎是理所當然了。

看了信報程介明今天之分析,勝出PISA,似乎真是達得高興的事。

回覆 1# csy_ma 的文章

csy_ma,

辛苦你了。

奇怪在既然教院巳是UGC撥款的教育機構, 正名與否已關係不大, 為何政府要諸多阻撓呢? 如果教院成功變為大學, 收生質素必定大大改善.

我想,升格也好,正名也好,保留原有學院名稱也好,和收生質素無關。

有空再談。

原帖由 ANChan59 於 10-12-18 17:37 發表
國內及台灣都有師範大學,單一學科只是藉口
井底之蛙,唔想俾教協坐大先係原因。

教協代表全港教師,在立法會穩佔一席位,點講,都係一個大組織。政府冇可能忽略其地位。

但另一方面,教協己退化為一個飯桶組織,就算再大,也只是一大飯桶組織。佢關心的是教師之飯碗同埋吃得舒唔舒服。

舉個例,教協在97前,大力提倡母語教學和將學生banding由5改3。但97後,當阿董推行改革時,佢不單唔支持,仲落井下石。

教師,常自稱為靈魂工程師,但其組織,却是一个無靈魂之飯桶。沒有道德力量之个體,再大,也無力量。

死啦,我對囝囝爸兩個故事嘅睇法,同您如出一轍。唔通真係俾Judy講中,上得BK多會變女人?

祇有一句不同意: 「非名校的孩子應沒那麼勢利」。印象中所有小孩都是天生勢利的,變得不勢利是教出來的;所有小孩,都是 ...

今次不得不支持你。

可能自小己睇李天命嘅書,養成一種習慣,看問題之前一定要清楚界定。例如,女人較浪漫。我會問,何謂浪漫,我的定義是浪漫者,唔現實也。你話,革命浪漫,可以理解,革命者,為理想命子都唔要者也。女人浪漫,笑話而己。

那麽,何謂勢利,我就話讀名校反而不勢利。讀書,最大嘅勢利就係為應付會考,咩都唔理,讀讀讀。名校生,唉,搞呢样搞嗰樣,今天搞活動,明天搞服務。我都希望佢地勢利啲。
‹ 上一主題|下一主題