用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會德田李兆強小學 德田兆強P2學生家長請進
樓主: SSL
go

德田兆強P2學生家長請進 [複製鏈接]

老師又係話我女粗心大意甩甩漏漏,你哋D小朋友成绩都好好啊!我嗰個就差啦!

醒目開學勳章

原帖由 LIUALICE 於 11-1-11 22:53 發表
老師又係話我女粗心大意甩甩漏漏,你哋D小朋友成绩都好好啊!我嗰個就差啦!

囡囡肯唔肯自發溫書同上堂留心嗎?返屋企功課曉做嗎?我覺得佢地而家個讀書態度緊要過成績,因為都係2年班姐,要追實追到.
唔怕同你講,我仔p.1個時都係尾個d 黎ja~
唔洗唔開心wo~

Hi Koe,

But your son get so good result this year .....how you train him...

Are you full-time mother???

醒目開學勳章

原帖由 alice-jacob 於 11-1-12 12:44 發表
Hi Koe,

But your son get so good result this year .....how you train him...

Are you full-time mother???

我係全職mami 黎嫁,今年同舊年都係一樣甘樣train,其實無咩分別.不過個時間表就好大改變.......
阿仔就會係學校做定功課先,因為我4點幾帶埋佢接妹妹一來一回都成5點幾先做功課(功課由佢自己做,除非佢走黎問我,),感覺上佢地過左6點做功課就好以有排做甘,而阿仔做完功課就打機,6點幾就要佢2個沖涼食飯(阿仔食飯沖涼都要自己黎,因為我要攪妹妹),食飯時侯就播卡通碟(要播普通話or英文,不過要有字幕,除左呢d其他劇集都無睇)到7點半到睇完就可以自由活動(姐係同妹妹玩玩具)8點就開始準備刷牙訓覺,9點前一定訓哂~~~
溫書就靠星期六or日(出街前係屋企都可以溫定d),比d補充甘,默書就無特別同佢溫,因為唔計分就唔多理(其實都無咩時間理,2個小朋友係屋企就好以世界大戰甘)
p.1同p.2最大既分別真係只係早左訓同唔比劇集佢睇,可能有d媽咪會覺得好以好嚴,但係因為妹妹要早起上校車,如果佢地唔夠訓第2朝我就會好難叫佢2個起身....結果就喊喊喊攪到唔開心~~初初我實行個陣都好難...但到而家都習慣左就好好多啦~
大家分享下啦~

我都冇比电視佢睇根本無時間日日九點先返屋企。之前在婆婆屋企做晒功課食飯因我要返工,遲D仲要凑妺妺因開始讀書所以都想請返個工人,令時間多D。基本上都是臨考試先温習。koe你都是住TKO你女讀边間,知不知道播道茵怡全曰好不好。

醒目開學勳章

原帖由 LIUALICE 於 11-1-12 18:50 發表
我都冇比电視佢睇根本無時間日日九點先返屋企。之前在婆婆屋企做晒功課食飯因我要返工,遲D仲要凑妺妺因開始讀書所以都想請返個工人,令時間多D。基本上都是臨考試先温習。koe你都是住TKO你女讀边間,知不知道播道茵怡全曰 ...

好佩服雙職媽媽~~~
湊一個都唔易,你仲要2個返工加返工tim~!!!
請工人姐姐無疑係可以分擔下,不過一定要嚴選lo~
我唔係住tko 嫁~我住藍田嫁~妹妹就係觀塘讀全日~

不好意思記錯你不揾parttime.有冇TKO的媽媽知道這学校

LIUALICE :

我係TKO 架! 播X茵怡我有個舊同學個小朋友讀緊,果間幼稚園勁多親子活動,至於功課方面,唔太多,但以我所知我女有個同學(即係而+德兆2年級)係由播X茵英怡升上去,據佢媽咪講E間幼稚園都比較HEA..所以在佢個小朋友升上德兆一年級時都比較吃力,由唔駛點寫字變成寫好多字,所以唔慣...大概用左2個月先適應到...

KOE :
你個流程同我果個差不多..不過我係用電話控制,因為我要返工....

Thany you joey.

原帖由 koe 於 11-1-12 16:41 發表

我係全職mami 黎嫁,今年同舊年都係一樣甘樣train,其實無咩分別.不過個時間表就好大改變.......
阿仔就會係學校做定功課先,因為我4點幾帶埋佢接妹妹一來一回都成5點幾先做功課(功課由佢自己做 ...

Hi Koe,

Thank for your sharing.
our schedule are also similar as yours except play TV game , No TV programme he can watch in weekday except some english programme on Tue at 9:30p.m. (just only 30 min.)...
However,  i don't know why he know the name of programme, may be his school always share some information with him.
I  put my son to educational centre to finish his homework after school because i need to work and he plays with younger brother when he stays home...

Anyway, thank for your sharing...hope, i can meet you in one day.

alice-jacob 介不介意说你住边区因我都想找補習等自己不用辛苦

點解個心散到而家仲未返?

之從1/2返學至今個心仍未返,都成兩個星期都係咁,最慘係一言九鼎,到而家仍未做到10:30前瞓,每朝也要發脾氣先起身,仲要係佢發WO,咁未瞓呀!又醒啦!究竟點先得?

原帖由 LIUALICE 於 11-1-13 18:17 發表
alice-jacob 介不介意说你住边区因我都想找補習等自己不用辛苦

Hi Alice,

Kwun Tong...where do you live???

Hi..各位 德兆p2 的媽媽... 我仔仔而家讀緊p1.. 見你地都好好,同各位分享自已的情況,同大家打聲招呼先... 各位,多多指敎 !!

醒目開學勳章

原帖由 novemberwm 於 11-1-14 17:51 發表
Hi..各位 德兆p2 的媽媽... 我仔仔而家讀緊p1.. 見你地都好好,同各位分享自已的情況,同大家打聲招呼先... 各位,多多指敎 !!

HI~~唔好講指教~~我地大家分享姐~

回復 153# alice-jacob 的帖子

i live in TKO

do you think that you would like to come to Kwun Tong?
if you want to get more information, pls pm me. thanks

回復 3# koe 的帖子

HI.. 我知你都係住藍田,me too ar.. 新學期話咁快又開始啦.....

請2C 班的家長 over! over!

小女子今年剛加入王國的, 請各方好友拔刀相助,指教...指教.....

開始人多啦..整番個list 好d...
login-in name  - boy or girl - live in ?
2A

2B

2C

2D
joeyjoey  - girl -TKO

2E

2F
‹ 上一主題|下一主題