用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會德田李兆強小學 德田兆強P2學生家長請進
go

德田兆強P2學生家長請進 [複製鏈接]

SSL:仲有大把數學野都未講,除了時鐘,直角,圖形等 。。。。。仲有用8粒泥膠,12枝膠棒可組成甚麼立體圖形呢,呢方面我個件又係百痴,但係X數佢OK架,衰睇前唔睇後,連X數同被X先後次序成日攪亂,好擔心好擔心囉,仲有今朝睇吓仲有好多濕濕碎碎野,扣埋扣埋應該會唔合格囉,我個件。。。。。

回復 3# zoe99mak99 的帖子

你個大囡舊年同今年都同我個囡一班架,不過睇佢個名都知佢係邊個啦!(如果係同一班)AND THANKS先,不過我唔明以答案嘅單位來看,你就容易找出被x數?如有時間可否今天覆,明天就是啦!THANKS!

回復 3# LIUALICE 的帖子

你好!如果經濟能力許何既話,而你又有基本知識可以教到佢哋,自己攪番好D,起初係會人都癲,但係細佬仔會鐘意媽咪响身邊,尤其對細個個。。。。。。越早教番會聽話好多,咁教定佢第二時咪唔駛驚攪大個個。。。(我覺得)。。。。。努力,要行出第一步係好難既。。。。。。

回復 2# SSL 的帖子

去教會?THANKS!
email address:[email protected]

回覆 74# SSL 的文章

Sorry Ar!而家先覆你,之前THANK YOU晒呀!但係真係太多,根本只可PRINT D俾佢做,時間有三題錯咗一條。。。。點解咁遲先入黎,咪因為我覺得今次好差囉,心情好差(係我呀!)佢(阿囡)真係彩你都傻,你哋係咪激死人。。

回覆 5# JoeyJoey 的文章

睇怕都好難,只可以話仲有好多進步空間囉(指小囡吓)

回覆 8# JoeyJoey 的文章

伙WO,都無諗過,一味諗住有咩多D DHA。。。。。等佢食咗好D。。。。

書單又黎喇!

係WO,書單終於黎,最得意係11號(星期二)返學校買。。。。。平時星期六架,今次咁得意既,又無講明散買係咪好似上次照有折,因為上年要買全套先有WO,唔好啦!聽日那那林快D去圖書館借書啦!上年未係囉,差D借唔到,要借D好低B既,不過有次復活節都以為要,但係最終唔駛啦!今日我哋派埋普通話卷,大家OK嗎?

回覆 1# JoeyJoey 的文章

係WO,真醒目 如果真係要用可否借黎用吓?

唔駛等復活節已經散晒!

唔駛等復活節已經散晒!呢個聖誕都已經游走咗啦!晚晚十二點幾瞓。。。。。 星期一都唔知叫起身會唔會好難。。。

回覆 2# LIUALICE 的文章

咩?要做咩,點解我哋無既?用泥膠牙簽,再用紙貼,阿囡話可以架媽咪(自己又唔做,佢話老師無叫WO),但係知有同學做有做,响放假前已交),係咪計常分?

回復 1# susanfss 的帖子

做咗未呀?用兩個紙巾盒貼埋,呔中間用飲管,TRY吓啦!

點解個心散到而家仲未返?

之從1/2返學至今個心仍未返,都成兩個星期都係咁,最慘係一言九鼎,到而家仍未做到10:30前瞓,每朝也要發脾氣先起身,仲要係佢發WO,咁未瞓呀!又醒啦!究竟點先得?

回復 1# koe 的帖子

login-in name  - boy or girl - live in ?
2A

2B

2C

2D
joeyjoey  - girl -TKO
koe          -BOY -lamtin
liloyeung - Girl - Lam Tin

2E

2F
PoMan  girl  LT

禽日既功課要睇超市價格WO

超攪笑囉,要睇報紙WO,仲要睇超市個D大減價,唔通要佢哋去買野,定係覺得佢哋買野真係唔會睇價錢,咁又係我一年級就要自己落街買野,仲識要找贖,相比而家個囡連口頭問佢,佢話唔知WO,要算草先得,死硬啦!做錢幣功課激到我啦!你哋有無响假期俾佢哋溫番之前D野,佢好似俾番晒老師,點算好!又多藉口,又呢樣果樣,總之激氣啦!點解我哋以前咩都係自動自覺,阿囡真係一D責任心都無,你哋個D又點,新學年OK嗎?

如果子女沒有學習動機,你哋會點?

又或者,有無D咩方法可以幫助吓我?今日勁DOWN WO,佢唔知何為讀書,好似為我而讀,死未?勁唔專心囉,可以點樣?成日遊魂,俾老師話,點解越來越犀利,係咪我唔識教呢?(已經反覆問過自己好多次)激死我喇!二年班已經係咁,點上更高年班呢!好擔心!唔通真係要去補習?

又要見老師啦!

仲要去一年班上堂,真係肉酸!仲要問非所答,究竟發生咩事呢?莫名其妙,唔通真係非去補習不可,要晚晚八點幾先走得?好似變咗第二個人,我放手有錯嗎?好失望呀!阿囡你想點呀?

氣氣氣同埋氣囉

原帖由 alice-jacob 於 11-2-26 22:54 發表
hi wingyeunglilo,

what happen???為什麼要見家長和要去一年班上堂..其實去補習班不要抱太希望...我們都要跟他們看功課和溫習..慢慢來..不要唔開心.

Thank for your reply!
下學期開始所有科目唔跟,錯漏百出,之所以去一年級上堂,係今年個英文老師係舊年個班主任,睇見咁想教佢同救佢(未好差之前),俾佢知道老師係好認真(講得出做得到),未做好老師要佢做既野,咪去一年級改正,改到有瘀既感覺咪認真D留心聽(我之前讚成既),希望自己唔駛再去,係囉,暫時OK,但係今日又到中文科,詞語無抄,又唔MARK,死未,最怕連累其它同學仔要幫佢呢樣幫佢果樣,最怕影响到人哋,真係幫好唔幫好,連班主任叫同學仔幫佢可以快D,佢真係一D責任感都無,一尾依懶別人,所以咪一肚氣氣氣同埋氣囉。。。。。好在有你哋聽我發盧SO

Thanks with all

呢幾日好好多,可以話正常番咗少少,唔知可以維持幾耐,起初以為眼仔問題,禽晚問咗佢,佢話貪玩,希望如此.....係囉測驗又黎啦,好擔心,好多野都未開始,好在聽日唔駛返...

Why?

原帖由 SSL 於 11-3-15 08:08 發表
哎,就嚟測驗,我都冇心機同佢温。

加油!佢哋睇我哋頭做野,我都加油喔,盡量搵佢D咩唔明,我知返工好攰,返黎仲要攪佢哋,頭都大埋,唯有星期六,日囉,平時咪MARK底佢哋要溫D咩,LUNCH搵埋,假日俾佢哋做,我唔駛返,全程攪佢都係煩(我個個仲係囡啦!)咪一樣,唯有互相支持吓喇!^O^
‹ 上一主題|下一主題