用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華開始取錄了嗎?
樓主: thomasha
go

英華開始取錄了嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我自己對號入坐啦,我是玩了2年
有興趣的是連續2年去聽簡介會,沒有興趣的去1年就算

原帖由 thomasha 於 10-12-14 14:14 發表
可以想像一下,如果家長對小一收生(特別是考直資及私小)過程跟得比較貼,就最少要由登記各校小一入學簡介會 (有些學校即日便爆滿)開始,聽簡介會,搜集各校的資料,了解面試模式,製作個人檔案,決定投考哪些學校,預備及參加面試,和 ...

而家好多父母都將讀緊幼稚園o既仔女o既時間排得密麻麻,實際可以親子o既時間未必好多,到小學可能只係玩一兩樣野,功課會多d,親子時間未必一定會少左。

好似開始有少少離題添...
原帖由 Camom 於 10-12-15 09:57 發表

「因為知道佢上左p.1讀全日, 就無咁多親子時間. 真係要好好enjoy」﹣ Very much agree!!

原帖由 愚人 於 10-12-15 09:50 發表
其實我地係由上年九月開始準備考學校, 反而依家過返d 正常人生活有d 唔慣.

so, 依家見個仔有時間, 就準備p.1入學, 無論學術.自理都要比佢有心理準備. 而且, 第時可能上左小一無咁多時間去練習o既野, 就比佢學多d.練 ...

「因為知道佢上左p.1讀全日, 就無咁多親子時間. 真係要好好enjoy」﹣ Very much agree!!

其實我地係由上年九月開始準備考學校, 反而依家過返d 正常人生活有d 唔慣.

so, 依家見個仔有時間, 就準備p.1入學, 無論學術.自理都要比佢有心理準備. 而且, 第時可能上左小一無咁多時間去練習o既野, 就比佢學多d.練多d. 反正依家kg 真係好多時間剩.
近來, 都比較多d 時間陪個仔, 因為知道佢上左p.1讀全日, 就無咁多親子時間. 真係要好好enjoy.

原帖由 thomasha 於 10-12-14 20:50 發表
Your case may possibly be different because your wife might have handled most of these tasks for you.  In my case, my wife has to rely on me (if not totally) in gathering information.

Thank you for y ...

Well, my wife has taken up the most privileged task  - teaching our son.  So apart from playing and reading with him, I venture to get involved in matters related to P.1 admission (from information gathering to attending briefing sessions and preparing for interviews).

原帖由 bigfool 於 10-12-14 10:05 發表
講開呢啲內定情況,我最近都有聽閒!
有日同班朋友傾開考小學的情況,有個仔仔仍讀nursery嘅朋友就話:「考英華,無問題吖,我個仔實得,因為識人!」不過呢個朋友唔係咁熟,所以無再追問,都係聽完就算喇。
有時聽到呢啲情況,都會覺得小 ...

This week is DBSPD result wor......why dont you change your message from YW to DBSPD...
If you really want to post these kind of rumor wait until next month lar.....and think a few more too

Your case may possibly be different because your wife might have handled most of these tasks for you.  In my case, my wife has to rely on me (if not totally) in gathering information.

Thank you for your good wishes.  We are very much looking forward to the forthcoming trip.  It is a self-planned trip so we can control the itinerary as we please and make the most out of it.
原帖由 cornelius 於 10-12-14 14:36 發表

Very much agreed.  Comparatively speaking, I am much more lazier than you, as a father, in this P.1 admission "game".  May I wish you a happy trip after all these painstaking months of efforts and t ...

原帖由 2LittleMonkey 於 10-12-14 16:53 發表
對!!!! 過去半年既生活真的不像人, 直到現在, 我過既生活像仍然不像人!! Never ending!!!

Ha ha!!!! 自從阿仔出世, 上年阿妹出埋世, 我老公連最鍾愛既 HIFI都無得聽, 連出街食飯都好求其, ........依家又開始同妹妹搵2歲班, You're right, never ending............but happy & enjoy!!!!  Cheers!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

對!!!! 過去半年既生活真的不像人, 直到現在, 我過既生活像仍然不像人!! Never ending!!!

原帖由 **芳芳** 於 10-12-14 13:52 發表

為什麼呢???? 之前很不像人嗎????

原帖由 ICbaby 於 10-12-14 15:11 發表
其實好多名校都係靠人事入.
好多位已經內定左,根據一個出名名校老師講.
唔奇呀,不過我總係唔覺yw係名校,只不過係熱門,db dg sp 果d至叫名校。

其實好多名校都係靠人事入.
好多位已經內定左,根據一個出名名校老師講.

我叔仔都係yw old boy,以為可以直入,原來冇so架,等佢仲咁得戚 我真係要話過佢知,叫佢好好準備!

原帖由 bigfool 於 10-12-14 10:05 發表
有日同班朋友傾開考小學的情況,有個仔仔仍讀nursery嘅朋友就話:「考英華,無問題吖,我個仔實得,因為識人!」不過呢個朋友唔係咁熟,所以無再追問,都係聽完就算喇。
講呢d說話既人最白痴,咁講即是話自己個仔冇料未夠班要靠人遮!如果話考其他名校識人有so我仲會信,yw就唔信,如果咁都得個校長洗乜係咁in人?舊生仔點解唔係全入?點解所有資料,都上晒網咁公開任人睇?最重要係,根本yw都唔係行貴族學校路線,畢業生名人又唔夠db多,咁呢條友究竟識咩人咁巴閉?!

原帖由 thomasha 於 10-12-14 14:14 發表
可以想像一下,如果家長對小一收生(特別是考直資及私小)過程跟得比較貼,就最少要由登記各校小一入學簡介會 (有些學校即日便爆滿)開始,聽簡介會,搜集各校的資料,了解面試模式,製作個人檔案,決定投考哪些學校,預備及參加面試,和 ...

Very much agreed.  Comparatively speaking, I am much more lazier than you, as a father, in this P.1 admission "game".  May I wish you a happy trip after all these painstaking months of efforts and tension  :)

可以想像一下,如果家長對小一收生(特別是考直資及私小)過程跟得比較貼,就最少要由登記各校小一入學簡介會 (有些學校即日便爆滿)開始,聽簡介會,搜集各校的資料,了解面試模式,製作個人檔案,決定投考哪些學校,預備及參加面試,和最磨人的等學校2nd int或是否取錄的消息,每一步均勞心勞力,亦會牽動我們的情緒。我們已經比較懶惰,有些家長兩年前便為小朋友準備了。
原帖由 **芳芳** 於 10-12-14 13:52 發表

原帖由 thomasha 於 10-12-14 12:51 發表
我們會在聖誕假期外遊,真的要獎勵一下一家三口過去半年來的努力,明年一月開始終於可以過回像人的正常生活。

[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

我們會在聖誕假期外遊,真的要獎勵一下一家三口過去半年來的努力,明年一月開始終於可以過回像人的正常生活。
原帖由 愚人 於 10-12-14 10:46 發表
我地2nd in 時都係差唔多時間啦. 2nd in 完之後, 真係成身都鬆晒, 上個星期重去左macau 獎勵下個仔tim. 你都一家人過一個快樂o既聖誕啦.

「我個仔實得,因為識人!」這類型的話,我只會嗤之以鼻,這些家長要炫耀便由他/她吧,靠關係才能被取錄,根本不是甚麼光彩的事,還要招搖過市,到時小學六年便走著瞧吧!

識人入點都一定有, 唔好講入學oY, 行行都無O甘,.........我都識有人用人事入某學校, 當然小朋友本身不能太差, .........公平???? 現實社會就係O甘.......
講真, 大部份小朋友都差不多, .......十零分鐘, 認識清楚個小朋友???? 無計, 遊戲規則係O甘........

沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

回覆 5# thomasha 的文章

我地2nd in 時都係差唔多時間啦. 2nd in 完之後, 真係成身都鬆晒, 上個星期重去左macau 獎勵下個仔tim. 你都一家人過一個快樂o既聖誕啦.
‹ 上一主題|下一主題