用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華開始取錄了嗎?
樓主: thomasha
go

英華開始取錄了嗎? [複製鏈接]

我叔仔都係yw old boy,以為可以直入,原來冇so架,等佢仲咁得戚 我真係要話過佢知,叫佢好好準備!

其實好多名校都係靠人事入.
好多位已經內定左,根據一個出名名校老師講.

原帖由 ICbaby 於 10-12-14 15:11 發表
其實好多名校都係靠人事入.
好多位已經內定左,根據一個出名名校老師講.
唔奇呀,不過我總係唔覺yw係名校,只不過係熱門,db dg sp 果d至叫名校。

對!!!! 過去半年既生活真的不像人, 直到現在, 我過既生活像仍然不像人!! Never ending!!!

原帖由 **芳芳** 於 10-12-14 13:52 發表

為什麼呢???? 之前很不像人嗎????

原帖由 2LittleMonkey 於 10-12-14 16:53 發表
對!!!! 過去半年既生活真的不像人, 直到現在, 我過既生活像仍然不像人!! Never ending!!!

Ha ha!!!! 自從阿仔出世, 上年阿妹出埋世, 我老公連最鍾愛既 HIFI都無得聽, 連出街食飯都好求其, ........依家又開始同妹妹搵2歲班, You're right, never ending............but happy & enjoy!!!!  Cheers!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

Your case may possibly be different because your wife might have handled most of these tasks for you.  In my case, my wife has to rely on me (if not totally) in gathering information.

Thank you for your good wishes.  We are very much looking forward to the forthcoming trip.  It is a self-planned trip so we can control the itinerary as we please and make the most out of it.
原帖由 cornelius 於 10-12-14 14:36 發表

Very much agreed.  Comparatively speaking, I am much more lazier than you, as a father, in this P.1 admission "game".  May I wish you a happy trip after all these painstaking months of efforts and t ...

原帖由 bigfool 於 10-12-14 10:05 發表
講開呢啲內定情況,我最近都有聽閒!
有日同班朋友傾開考小學的情況,有個仔仔仍讀nursery嘅朋友就話:「考英華,無問題吖,我個仔實得,因為識人!」不過呢個朋友唔係咁熟,所以無再追問,都係聽完就算喇。
有時聽到呢啲情況,都會覺得小 ...

This week is DBSPD result wor......why dont you change your message from YW to DBSPD...
If you really want to post these kind of rumor wait until next month lar.....and think a few more too

原帖由 thomasha 於 10-12-14 20:50 發表
Your case may possibly be different because your wife might have handled most of these tasks for you.  In my case, my wife has to rely on me (if not totally) in gathering information.

Thank you for y ...

Well, my wife has taken up the most privileged task  - teaching our son.  So apart from playing and reading with him, I venture to get involved in matters related to P.1 admission (from information gathering to attending briefing sessions and preparing for interviews).

其實我地係由上年九月開始準備考學校, 反而依家過返d 正常人生活有d 唔慣.

so, 依家見個仔有時間, 就準備p.1入學, 無論學術.自理都要比佢有心理準備. 而且, 第時可能上左小一無咁多時間去練習o既野, 就比佢學多d.練多d. 反正依家kg 真係好多時間剩.
近來, 都比較多d 時間陪個仔, 因為知道佢上左p.1讀全日, 就無咁多親子時間. 真係要好好enjoy.

原帖由 愚人 於 10-12-15 09:50 發表
其實我地係由上年九月開始準備考學校, 反而依家過返d 正常人生活有d 唔慣.

so, 依家見個仔有時間, 就準備p.1入學, 無論學術.自理都要比佢有心理準備. 而且, 第時可能上左小一無咁多時間去練習o既野, 就比佢學多d.練 ...

「因為知道佢上左p.1讀全日, 就無咁多親子時間. 真係要好好enjoy」﹣ Very much agree!!

而家好多父母都將讀緊幼稚園o既仔女o既時間排得密麻麻,實際可以親子o既時間未必好多,到小學可能只係玩一兩樣野,功課會多d,親子時間未必一定會少左。

好似開始有少少離題添...
原帖由 Camom 於 10-12-15 09:57 發表

「因為知道佢上左p.1讀全日, 就無咁多親子時間. 真係要好好enjoy」﹣ Very much agree!!

醒目開學勳章

我自己對號入坐啦,我是玩了2年
有興趣的是連續2年去聽簡介會,沒有興趣的去1年就算

原帖由 thomasha 於 10-12-14 14:14 發表
可以想像一下,如果家長對小一收生(特別是考直資及私小)過程跟得比較貼,就最少要由登記各校小一入學簡介會 (有些學校即日便爆滿)開始,聽簡介會,搜集各校的資料,了解面試模式,製作個人檔案,決定投考哪些學校,預備及參加面試,和 ...

原帖由 thomasha 於 10-12-15 12:34 發表
而家好多父母都將讀緊幼稚園o既仔女o既時間排得密麻麻,實際可以親子o既時間未必好多,到小學可能只係玩一兩樣野,功課會多d,親子時間未必一定會少左。

好似開始有少少離題添... ...

你講得都啱,我都喺度諗緊小一之後會幫小朋友減少D課外活動,起碼平日放學後盡量唔安排啦。英華嘅放學時間唔算太遲,好似逢星期三仲會早D放,小朋友做完功課後仲有時間玩/同父母進行親子活動。

真諷刺,除左英華之外,其他學校有簡介會o既我都可以成功登記和/或參加,而家就係英華同SSCPS之間揀。我就無你咁搏,聽足兩年,所以都唔好話,好似我咁懶選擇的確少d,你咁勤力就一定有回報。
原帖由 ziyi 於 10-12-15 12:53 發表
我自己對號入坐啦,我是玩了2年
有興趣的是連續2年去聽簡介會,沒有興趣的去1年就算

原帖由 thomasha 於 10-12-15 13:43 發表
真諷刺,除左英華之外,其他學校有簡介會o既我都可以成功登記和/或參加,而家就係英華同SSCPS之間揀。我就無你咁搏,聽足兩年,所以都唔好話,好似我咁懶選擇的確少d,你咁勤力就一定有回報。 ...

thomasha, 您放棄左救恩????  Correct me if I am wrong.
Cheers!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

I can't correct you, because you are right.
原帖由 **芳芳** 於 10-12-15 14:18 發表

thomasha, 您放棄左救恩????  Correct me if I am wrong.
Cheers!!!

原帖由 VKwan 於 10-12-14 15:44 發表
唔奇呀,不過我總係唔覺yw係名校,只不過係熱門,db dg sp 果d至叫名校。

true! I totally agree, the kids there is quite smart. But YW is definitely not a 名校, but quite popular now days

原帖由 happy2010 於 10-12-15 17:03 發表

true! I totally agree, the kids there is quite smart. But YW is definitely not a 名校, but quite popular now days
我自己覺得詐,名校係有"貴族"feel,世襲既味道重d,yw冇貴族味,唔會令人覺得高不可攀,比較中產,可以憑一己實力爭取,學費又唔會貴到離行離辣,查實都不失為一件好事既!

原帖由 VKwan 於 10-12-15 17:26 發表
我自己覺得詐,名校係有"貴族"feel,世襲既味道重d,yw冇貴族味,唔會令人覺得高不可攀,比較中產,可以憑一己實力爭取,學費又唔會貴到離行離辣,查實都不失為一件好事既! ...

Famous? Popular? "Noble"? Didnt realise we have noble school at HK.  As far as I see it the students from DBS, YW, St. Paul Coed etc etc are the same, some may be smarter....but noble feel?  What does that means?  Most of the graduates from these school goes to the same university and do similar profession.

原帖由 Zhaiba 於 10-12-15 18:17 發表

Famous? Popular? "Noble"? Didnt realise we have noble school at HK.  As far as I see it the students from DBS, YW, St. Paul Coed etc etc are the same, some may be smarter....but noble feel?  What do ...
我個人感覺詐,不喜勿插
我識有些朋友,仔女分別有幸孝到db spcc yw,查實呢班朋友同我一樣都係普通人家。不過會聽到好唔同既feedback,db果家人住畢架山一號,都唔弱啦,但個媽咪話我知,db裡面佢地只算係草根階層喎

spcc果位參加同學仔生日party都去深灣遊艇會,好豪架。相反yw我從未聽過朋友講呢類話題,佢地班家長放假會約去郊外玩,我感覺平易近人好多。
可能我見識少啦,我覺得呢d就係貴族feel架啦。不過咁,我相信平日細路哥相處應該好簡單架姐,唔會咁多考慮。
‹ 上一主題|下一主題