用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華開始取錄了嗎?
go

英華開始取錄了嗎? [複製鏈接]

thomasha,

你2nd 左未? 我上2個星期去2nd in, 校長話今年留一班比弟弟及舊生仔. 收晒弟弟, 舊生就係4揀1. 競爭好大.
可能對我個仔興趣唔大 so, 無即時收我個仔.haha
我唔信yw會先收, 佢地最worry係同其他2間男校爭仔. 唔係佢都唔駛玩到1月尾. 人地register 晒至放榜.
我都唔想諗太多, 重有個幾月至放.

回復 1# thomasha 的帖子

我估條數未必係咁計, 因為300個小朋友係外來2nd in, 係42人已包括細佬+舊生仔.
假設30人一班留比細佬+舊生仔, 26個弟弟直入+4舊生仔(本來16個, 4揀1得返4個入), 剛好26人+16人, 就係o個extra 42人. 只係估下.
依家應該係300人爭120個位, 係2.5個小朋友入一個   . 不過, 有d 小朋友已有其他學校offer, 已經唔打算去in, 可能個比率就少左.
上年mami o既報料, 如果waiting 都唔駛驚, 好快call 返去register,因為有d 小朋友有offer 唔register yw 比返個位來.

如果我無聽錯, 校長就係咁講收晒弟弟. 總之就係有一班留比細佬+舊生仔. 同cornelius講o既係差唔多.  我未2nd in 之前已經聽過其他家長今年講過依一番說話.

thomasha,
校長係問完我個仔全部問題, 同我2公婆傾完計之後, 至老老實實同我地講o既.

其實同小朋友重溫返都好o既, but 我都發覺有d 個仔之前無提過, 都會問o既野發生. 當時我真係 "O" 晒咀. 好彩考之前同自己講, 個仔唔係一定識答晒, 令自己個心理質素好d.
隨遇而安啦, 小朋友入到依一個FINAL, 已經係好叻.

當我聽錯啦, 可能我想佢收埋我個細佬, 所以聽錯. wakaka

回覆 5# thomasha 的文章

我地2nd in 時都係差唔多時間啦. 2nd in 完之後, 真係成身都鬆晒, 上個星期重去左macau 獎勵下個仔tim. 你都一家人過一個快樂o既聖誕啦.

其實我地係由上年九月開始準備考學校, 反而依家過返d 正常人生活有d 唔慣.

so, 依家見個仔有時間, 就準備p.1入學, 無論學術.自理都要比佢有心理準備. 而且, 第時可能上左小一無咁多時間去練習o既野, 就比佢學多d.練多d. 反正依家kg 真係好多時間剩.
近來, 都比較多d 時間陪個仔, 因為知道佢上左p.1讀全日, 就無咁多親子時間. 真係要好好enjoy.

agree.
我見好多有錢人都好樸素, 外面睇唔出. 但我亦見好多人欠card數o既人, 但新光頸靚.  最緊要有內涵, 心中就很富有.
揀學校最緊要係o岩小朋友, 讀得開心. 咁就係家長小朋友心中o既好學校.

原帖由 thomasha 於 10-12-16 00:28 發表
究竟 "名校" 是甚麼並不重要,只要是好學校就行了。
總而言之,無需因別人光鮮而自悲,無需看見別人衣衫襤褸便自覺高高在上。身份和地位只是虛幻的,何必看得太重? ...

過埋依個新年假, 我又要緊張一個月喇.

原帖由 thomasha 於 10-12-31 16:23 發表
My friend confirmed that it was another school, not Ying Wa.  Looks like results will be released to all at the same time.  Remember to check YW's web site starting some time before 29/1.

首先, 我唔係林校長fans
但我因為apply 英華, 而留意林校長o既文章,訪問, tv programme, 從中得到唔少教兒上o既心得,  我覺得佢真係好喜歡小朋友, 好留意, 好關心, 而從佢o既角度去睇小朋友, 我反而發覺佢係一個高人.

雖然佢係比其他校長高調左小小, 或許佢真係好喜歡小朋友, 好想同大家分享佢o既見解同經驗.

我地又唔可以沒殺佢對教學o既熱誠, interview 也安排見全部2400個小朋友, 很少校長有依一種認真和耐心. 在2nd interview, 又要再見300個家長及小朋友
這個是我萬2分欣賞
‹ 上一主題|下一主題