用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華開始取錄了嗎?
樓主: thomasha
go

英華開始取錄了嗎? [複製鏈接]

原帖由 bigfool 於 10-12-13 13:11 發表
我都就嚟去second in, dbs已失敗,真係要努力啲。
我想問一問,聽講話校長問小朋友嗰part, 係考番上次見校長的情境?通常小朋友係咪可以記得番呢?
我個仔有時講野都唔知係真唔係真,唔知佢到時應唔應付得到添! ...

我們上星期去了2nd int.,比起想像中問得詳細得很(對孩子部分),建議你可與令郎重溫面試的程序並其中細節,相信對他會是很好的幫助,因林校長真的要測試小朋友的記憶力。

原帖由 Camom 於 10-12-13 13:17 發表
不過唔知YW會唔會好似DBS咁,入咗2nd in最後fail咗都唔一定放你落waiting list呢?

希望不會學DBSPD的做法吧! :)

原帖由 thomasha 於 10-12-13 12:05 發表
舊生仔2nd int仲要四揀一咁緊要?等我計o下先:

假設哥哥讀緊英華o既男仔有半班(15人),即係o個班剩番15個位,舊生仔就係4揀1,即係60個考生。342個考生有2nd int, 扣番舊生仔+哥哥讀緊英華o既(15+60=75),即係267人爭120個位。 ...

林校長也是對我們講,舊生的競爭是4揀1,也算激烈;另外,她說能從二千多人進入最後300,真的不簡單,她說她實在想收晒,但奈何只有120個位(因一班預留給弟弟及舊生小朋友)。

原帖由 thomasha 於 10-12-13 02:09 發表
最近有一位家長跟我說,他的朋友的兒子已被英華小學取錄,而且不是哥哥在那裡就讀。現時 2nd int還沒結束,網站上也說得很清楚會在1月29日公佈取錄詳情,不知各位有沒有聽過英華已在取錄學生了? ...

你能向那家長請教他的朋友拿到offer的是在其完成2nd int.即時由林校長告知的,還是從其他途徑取得學位的呢?當然,他亦未必如實會回答你的家長朋友吧。

如是經人士關係的話,我覺得只會是少數吧,而在2nd int.後馬上告知取錄的可能亦似乎不大,因英華沒有此必要。

原帖由 愚人 於 10-12-13 09:56 發表
thomasha,

你2nd 左未? 我上2個星期去2nd in, 校長話今年留一班比弟弟及舊生仔. 收晒弟弟, 舊生就係4揀1. 競爭好大.
可能對我個仔興趣唔大 so, 無即時收我個仔.haha
我唔信yw會先收, 佢地最worry係同其他 ...

印象中校長沒有說會收晒弟弟呢一句。

原帖由 huba 於 10-12-13 19:53 發表
Maybe the headmistress was in a rush, she did not tell us so much information. She only mentioned politely that the kid's performance was impressive and it's not easy to be shortlisted from the 2,xxx  ...

Well, I am neither interested in speculating the result by playing around the statistics.  Anyway, let's hope for the best so that your and our kids could be classmates either in GT or YW. :)

原帖由 bigfool 於 10-12-13 19:18 發表
hihi cornelius,
謝謝你的回覆,不過犬兒成日「玩野」,答我問題時認真時說笑,真係唔知佢係咪真係記得,所以想同佢重溫都好難,希望佢到時醒醒定定,英華係我地最後同唯一希望喇! ...

我的仔仔咪又係一樣,時正經,時玩嘢,不過試下同佢講解這次面試的重要性,五歲人仔應該會知道是需要認真的答問題,加上林校長funny and welcoming的提問,我相信小朋友是可以應付的。

原帖由 thomasha 於 10-12-14 14:14 發表
可以想像一下,如果家長對小一收生(特別是考直資及私小)過程跟得比較貼,就最少要由登記各校小一入學簡介會 (有些學校即日便爆滿)開始,聽簡介會,搜集各校的資料,了解面試模式,製作個人檔案,決定投考哪些學校,預備及參加面試,和 ...

Very much agreed.  Comparatively speaking, I am much more lazier than you, as a father, in this P.1 admission "game".  May I wish you a happy trip after all these painstaking months of efforts and tension  :)

原帖由 thomasha 於 10-12-14 20:50 發表
Your case may possibly be different because your wife might have handled most of these tasks for you.  In my case, my wife has to rely on me (if not totally) in gathering information.

Thank you for y ...

Well, my wife has taken up the most privileged task  - teaching our son.  So apart from playing and reading with him, I venture to get involved in matters related to P.1 admission (from information gathering to attending briefing sessions and preparing for interviews).
‹ 上一主題|下一主題