用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等待是一種折磨...
樓主: ling121933
go

等待是一種折磨... [複製鏈接]

回覆 39# Spot 的文章

你住喺邊區?
睇吓我哋知唔知除咗九龍塘之外仲有冇其他學校嘅資料可以提供俾你丫

回覆 40# snow228 的文章

其實如果唔緊張
你都唔會報九龍塘出名嘅KG啦
呢幾年出生率咁高
學位又冇加到
競爭愈來愈激烈
如果冇去讀PN同人哋有讀PN嘅比較
會唔會有返PN嘅著數啲啦?
以考培正為例
一個小朋友去返PLAYGROUP
通常都要有一個家長/姐姐陪住
培正INTERVIEW就係只俾個小朋友入去
如果返開PN
平時媽媽都唔係一齊返學嘅
得小朋友一個跟老師去IN
唔喊嘅機會都大啲啦

雖然依家考N班/K1係7分天意3分人為
但係既然係一條心要俾個小朋友讀好嘅學校
就當然要盡力做好果3分啦
老實講,之前知道interview要問名同歲數
又或者會砌砌圖
我真係日日喺屋企教阿仔
教到一問佢佢就識答個問題
我唔覺得呢啲叫緊張
我覺得係做好準備姐

甘你教個仔自己xx個月定1歲?  我諗過教佢1歲好似怪怪地
原帖由 ling121933 於 10-12-16 17:18 發表
其實如果唔緊張
你都唔會報九龍塘出名嘅KG啦
呢幾年出生率咁高
學位又冇加到
競爭愈來愈激烈
如果冇去讀PN同人哋有讀PN嘅比較
會唔會有返PN嘅著數啲啦?
以考培正為例
一個小朋友去返PLAYGROUP
通常都要有一個家長/姐 ...

回覆 43# snow228 的文章

其實佢好耐之前
應該大約係1歲2至3個左右已經可以發單音
所以我當時教佢:how old are you?
佢會答我"one"
(one比壹易發音)
所以到依家佢20個月都係答"one"
我都覺得怪怪哋
但係你唸吓
如果你今年三十歲零八個月
人哋問你幾多歲
你都係答三十架啦
所以我由得佢
唸住等佢生日先再教佢改答"two"

仲有呀
其實小朋友學嘢嘅速度真係快到你唔信
我早幾日先教佢爸爸媽媽全名
雖然佢發音唔清楚
但係佢已經係一問就識答
所以呢個時候呢
如果返學就真係會學到好多嘢

your kid is so smart! So don't be too worry, he will be fine!
原帖由 ling121933 於 10-12-16 20:54 發表
仲有呀
其實小朋友學嘢嘅速度真係快到你唔信
我早幾日先教佢爸爸媽媽全名
雖然佢發音唔清楚
但係佢已經係一問就識答
所以呢個時候呢
如果返學就真係會學到好多嘢 ...

原帖由 snow228 於 10-12-16 18:37 發表

光頭仔係2月出世, 因為佢無c用, 講野唔叻, 之前為應付面試只係用中文教佢答自己個名"翹翹"(不過e+想教番佢答"日翹"好難...)

到駿景園樂基見完, 個朋友同我講要全英, 我先係果個星期教佢how old r u??  教佢答"TWO"(耐用d, 下年勉強用到 )...and what's ur name..."Ehtan" <--因為雙音之前費事教, 都有d後悔...

不過我見佢呢兩個月講野進步好多, 同埋教完好似記得快d...所以朝早出門口前&晚上陪佢訓時, 都會教佢講野or溫習...

佢第一句句子係跟住我講"打你呀喇"...

anyway, LING媽媽(i m also "ling" ar ), 我見你真係好緊張, 希望你可以放鬆d陪囝囝開開心心過呢個聖誕節...

傻太
你個仔開始介片未? 我諗住下星期中暖d 開始幫佢介片

原帖由 傻太 於 10-12-17 09:16 發表

光頭仔係2月出世, 因為佢無c用, 講野唔叻, 之前為應付面試只係用中文教佢答自己個名"翹翹"(不過e+想教番佢答"日翹"好難...)

到駿景園樂基見完, 個朋友同我講要全英, 我先係果個星期教佢how old r u??  教佢答"TWO ...

回覆 48# snow228 的文章

我都唸住幫阿仔戎片啦
原先唸住今week開始
點知今個week咁凍
所以都要等天氣回暖先可以啦

回覆 47# 傻太 的文章

哈哈
其實我只係一個矇查查媽媽
因為我都唔知應該幾時教bb啲咩
所以當我醒起同埋知道有啲嘢阿仔係應該識
我就會係咁教佢
因為依家競爭太大啦
我唔想因為我懶冇教佢嘢而令佢競爭能力低

另外同你哋share吓
近排我買咗barney俾阿仔睇
佢好鍾意睇呀
仲跟住學到嘢
除咗聽native speaker嘅英文冇難度外
例如佢倒到成屋都係玩具
我唱barney嘅"clean up"song
佢就會幫手執玩具
如果就咁叫佢執
佢睬我都傻.....
之前買過芝蔴街
但係覺得內容麻麻
barney就真係教小朋友知識同concept
呢個時候俾多少少嘢bb吸啦
佢好似海棉咁吸得好快架

我之前勁買barney 俾佢睇, 佢勁鐘意, 不過我發現佢日睇夜睇對其他教材無興趣, 我唔想浪費左其他教材特別係dwe, 其實我想佢睇書多d, 於是我收起哂所有barney dvd 只淨番dwe 既dvd同cd係度, 等佢無得選, 同埋一日只可以食飯時睇, 結果好成功, 令佢愛上睇書.  日日捉住我讀書俾佢聽.  
小心barney 會落魔法令小朋友上癮, 而家仲細所以我仲可以補教, 大d 成日形成睇電視習慣就後悔莫及

原帖由 ling121933 於 10-12-17 10:25 發表
哈哈
我就會係咁教佢
因為依家競爭太大啦

另外同你哋share吓
近排我買咗 ...

----------
原帖由 snow228 於 10-12-16 18:37 發表

原帖由 snow228 於 10-12-17 09:54 發表
傻太
你個仔開始介片未? 我諗住下星期中暖d 開始幫佢介片

冬天先黎戒, 麻煩d噃...

講起戒片就失禮, 由今年夏天戒到e+, 都係11月開始好d咋, e+會鍊住jj叫"姐姐"去殊殊...

之前一日賴濕4-6條褲... , 雖然唔係我清理, 但我係最先放棄果個...但婆婆(光頭仔日頭係婆婆屋企)&姐姐都堅持, 我都好感激佢地...(之前姐姐星期日一出門口我地兩公婆就會即刻幫佢著片, 自己都覺得衰...  )

不過我就唔like姐姐費事清理多轉(洗痰罐), 由光頭仔係片片度屙c...(佢朝早飲完奶無耐就會屙, 姐姐等佢屙左先換片, 條片up左一晚咖喇, 我有時未出門都想出聲話佢... )

唔知係咪女仔好d呢??  大光頭仔3個月既表姐, 兩個星期就戒左喇...

回覆 51# snow228 的文章

DWE係咩來的?
我個仔之前好鍾意睇your baby can read
成日都叫我開俾佢睇
不過ybcr真係好好
阿仔依家應該識+明白意思嘅英文字有200個
我就係見佢睇得太勁先開始俾佢睇barney
開頭佢都唔睇barney架
要我開返ybcr
但係我堅持之下
佢依家好鍾意睇barney啦~~~
我買咗toy story1-3
唸住俾佢睇
不過佢對卡通片冇咩興趣~~~

原帖由 ling121933 於 10-12-17 10:25 發表
哈哈
我就會係咁教佢
因為依家競爭太大啦

另外同你哋share吓
近排我買咗 ...

barney大約係講d咩??  係淘寶買唔買到??  定要係邊度買??

我都有芝麻街, 但唔知係咪太高音呢??  我兩公婆都聽得唔清楚...

之前就睇disneyland既play along, sing along...呢排就睇brainy baby...我覺得唔錯呀, 另一版既媽媽們都一齊買....(光頭仔早兩個月已經認/識哂A-Z, 1-10, 仲有少許細楷...)

原帖由 ling121933 於 10-12-17 14:02 發表
DWE係咩來的?
我個仔之前好鍾意睇your baby can read
成日都叫我開俾佢睇
不過ybcr真係好好
阿仔依家應該識+明白意思嘅英文字有200個
我就係見佢睇得太勁先開始俾佢睇barney
開頭佢都唔睇barney架
要我開返ybcr
但係 ...

我覺得ybcr好悶...

---------
原帖由 傻太 於 10-12-17 14:09 發表

我覺得ybcr好悶...

原帖由 kristinecheng 於 10-12-17 15:22 發表
咦,我又覺得ybcr幾好,仲買埋yccr添~
不過自從開始播dwe,我個囝就有preference,成日見我攞隻ybcr出黎就話「唔好」。

可能我太早俾佢睇(7個月左右) , 佢掛住練爬&企無心機睇??

下星期搬左屋拆出黎睇下先...(之前係睇人地送既demo, 1歲買左set都未拆... )

我好驚佢習慣左唔睇disc 身痕

回覆 55# 傻太 的文章

BARNEY係果隻紫色嘅恐龍
有好多個topic嘅
有教數字顏色同形狀
有啲behaviour
例please & thank you同say sorry果啲
HMV/HK RECORD同埋商務果啲都有得賣架
play along同sing along阿仔都有睇呀
不過brainy baby係咩來的?

我知啦~~~
dwe係disney world of english

‹ 上一主題|下一主題