用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細佬五戰五敗..
樓主: 馬騮仔
go

細佬五戰五敗.. [複製鏈接]

唔知你n班直上K1果間好唔好,如果有幾會揾間好D,應該去試,未到最後,結果係點無人知。

原帖由 馬騮仔 於 10-12-13 20:30 發表
到目前為止..只有n1原校一定可以直上k1,但因課程較淺..好擔心上家姐間小學會好吃力..
想請問下大家..我還應繼續去in(不過多數白費,因仔不肯講野)..定係疊埋心水讀原本呢間算..? ...

原帖由 馬騮仔 於 10-12-13 20:30 發表
到目前為止..只有n1原校一定可以直上k1,但因課程較淺..好擔心上家姐間小學會好吃力..
想請問下大家..我還應繼續去in(不過多數白費,因仔不肯講野)..定係疊埋心水讀原本呢間算..? ...

我既情況同你好似, 我家弟弟又係唔講野, in左幾間都係rejected, 現有一間waiting, 同你果間一樣(下午備取生). 同樣有哥哥小學, 所以唔擔心升小問題, 反而擔心課程淺升讀哥哥小學會好吃力. 而家仔仔都讀緊N1, 不過我唔打算俾佢原校直升, 因為K1學校係無半日班, 只有全日, 而且課程較淺.

希望大家可以做到同學仔啦!

我諗今年好多人都係咁, 我就放棄唔IN再喇. 我對哩個遊戲已經冇任何祈望, 怕咗喇無論係小朋友定係大人, 間間都話幾仟人入紙, 我初初諗住好似哥哥一樣, 讀傳統幼稚園等佢多少少中文先,到小學先讀同哥哥同一間學校, 但家吓咁既環境, 我唔想佢地咁去同人爭,讀返IS算喇.

Loklok0104,
你報果啲我都有報,講真呢幾個月真是好攰。我是在職媽媽,請假交表同去面試,阿頭已咋型,唉!

我都希望可以同你做同學仔。

已文左表就會去in......當係去參觀吓都好....或者果日小朋友表現好...真係bingo呢!

add oil!

加油!
我都覺得好辛苦, 但我會一直堅持到最後.........你都唔好咁快放棄呀!

同自己講....最多辛苦多1個月啫...

我最鍾意嗰間仲要等到1月尾先in,啱啱撞正小b差不多出世,我同自己講,到in嗰日,未生我一定同個女去......就算已經生咗,如果是早幾日生,我都要出院同佢去interview.........

屢敗屢戰,自古成功在嘗試。小朋友的表現和學校收生的準則,你真係古佢唔到。

我囡囡都係唔肯講野. 唔識講自己名... INTERVIEW 好SHY. 所以.無OFFER..  講真,個心真係有點累.
好似宣道. 最後果日INTERVIEW. 相信叻既小朋友頭幾日已經收左. . .我只係陪跑.....
幸好. 囡囡唔知INTEVIEW 是什麼一回事.. 只知道有街街去. 坐的士..坐MTR. 坐巴士.. 當去PG.
只係作為阿媽的我,有心理壓力. 想盡全力去比賽. 奈何比賽的是囡囡..還要知道實力不足.. HAHAA

所以我對自己個仔..都係抱住有OFFER就算....唔敢期望D咩...
原帖由 kmmum 於 10-12-14 22:27 發表
我囡囡都係唔肯講野. 唔識講自己名... INTERVIEW 好SHY. 所以.無OFFER..  講真,個心真係有點累.
好似宣道. 最後果日INTERVIEW. 相信叻既小朋友頭幾日已經收左. . .我只係陪跑.....
幸好. 囡囡唔知INTEVIEW 是什麼 ...
‹ 上一主題|下一主題