用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你係媽媽點樣做
go

你係媽媽點樣做 [複製鏈接]

我個囝K1, 已讀3個月; 無讀N班, 在家裡很服從很有觀察力但係固執。  第1個月老師已不斷投訴我囝是否過度活躍, 在班內不肯坐定, 到了健康院檢查及尤德測試都證實吾係, 只係未學懂顏色或課堂應有的知識, 視線不集中在說話人身上。偏愛用自已思維,  這兩個星期更變本加厲經打人, 連我都打因為同學吾同他玩, 由其是女同學,  唉 ! 都吾知點搆?? 學校又認為他可能資優....又叫我找小班教會好點等等; 現在的教學都吾係有教無類....教育局會不會有其他幫忙入校途徑 ?  我會先約見校長再考慮是否要體罰, 否則其他同學仔又真係無姑姑........我想法對嗎 ? 吾通吾給他返學咩。 有無媽咪幫下手 ?? 請指教。
   0    0    0    0

他的說話能力如何?  
我知有D幼稚園係有兼收學額, 即該學校會有一位老師專照顧特別需要的學生.  
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_integrated2/

您囝囝讀邊一間學校呀?學校本身有無suggest過應該點做呀?點解呢間學校好似只係張問題交番比屋企咁,乜唔係要家校合作架咩?
我覺得呢d老師好唔負責呀,一時又話人地過度活躍,攪唔掂又話人地可能係資優...佢講咁多野,都係想自己做少d野...
您有無試下同佢一齊上堂或者係出面報playgroup,您觀察下佢點樣同人玩...睇下搵唔搵到乜野原因

回覆 3# Andes媽媽 的文章

我好有同感!因為我個仔都係咁!佢而家啱啱夠2歲。我由今年7月時開始同佢返PG, 係佢自己上堂的。本來都冇咩事,但唔知由幾時開始佢日日返學時都喊,話唔要返學,有時仲發晒脾氣狂嗌。老師都已經軟硬兼施。但情況都係差唔多。

直至昨日,婆婆問亞仔鍾唔鍾意老師,亞仔答唔鍾意,婆婆問點解,亞仔竟然話唔開心。我問亞仔係咪因為老師罰佢所以佢唔鍾意老師,佢話係。我聽到都有啲心酸,最怕係嚇怕佢以後唔敢返學。

老師都係話亞仔超硬頸,要好嚴厲對佢加適量體罰。但係有時亞仔明明好乖唔通我都要好嚴厲咁對住佢? 我真係覺得有啲迷失。

平時亞仔同我係屋企多數時間都冇事,但係一返學就係咁。不過喊一輪嘈一輪佢又無事無幹咁上堂,日日放學就鬼咁開心。真係唔知咩事!

同你一樣都係覺得其他同學仔無古古咁比亞仔左住,同埋始終我呢度係 PG, 有時有其他家長入嚟問野聽到我亞仔咁激動又好似會影响到人地。所以我都好唔開心。最慘係我覺得老師都開始唔知點搞佢,同比佢搞到有啲 upset. 我真係唔想亞仔連返 PG 都比人勸走.... >_<

如果健康院檢查及尤德測試都證實吾係有問題,即係班主任handle唔到你個仔,試下要求校長轉你個仔去一班有一位比較資深嘅班主任,睇下佢hand唔handle到。其實你個Case幾似我個女,都係幾頑皮同幾大皮氣,份人比較急躁,好彩遇到班老師有愛心同耐性,有時重同我地夾計應付我個女,好似大家一起做好個Project咁。

我係在職媽要返工,平日工人照顧個女, 我個女舊年k1, 全年都係不受控, 佢年終的comment表睇見都心up.  跟住到我坐月, 成兩個月係屋企就知道要認真地整治一下佢, 到暑假比佢上暑期英文班, 老師勁投訴, 我係門外都睇到佢直頭瞓在地下!但其實佢又好聰明, 學術成績十分好。我都諗佢係唔係資優呢, 但再諗呢個唔係藉口囉! .  我不停24小時講, 鬧, 哦, 罰, 有次仲狠心地罰企加舉手一個鐘, 其實我個心仲痛, 不過無辦法, 真係想佢好 . 今年開學, 老師話佢成日好似唔開心, 唔積極, 都係唔係好合作, 直至今個月老師話我聽佢愈來愈乖, 仲幫手叫其他同學要合作聽話, 而每個星期的進度表變成全部+, 我知道收成正果了.   我相信每個家長都愛自己的孩子, 但有時會唔會心太軟令佢地放肆呢, 與其用現有的方法不湊效的話不如試下古法啦, 我眼見好多好有問題的小朋友都其實係家長的方法唔合適,  而我經過這幾個月後就明白呀媽話小朋友第一件要識的是follow command係啱的, 否則咩都唔會做得好, 想深一層, 唔習慣跟rules, 久而久之就無耐性, 大左想糾正就仲難呀.

其實就算做過測驗,証實唔係ADD,但也不等如能用處理一般小朋友的方法去處理個別脾氣較大,或情緒較難難制嘅小朋友。我不是老師,但都希望媽咪能体諒一下老師的角色。
其實教好一個小朋友確實是不簡單,要教一班咁多小朋友就是係超級難!再者,一般學校的老師需有上個所謂的專業培訓至可以執教,但個專業程度又去到邊呢?係咪有能力處理有情緒問題嘅小朋友呢?在學學短短的幾個小時,但有一連串的task要同一班小朋友做,老師又係咪有時間能單獨的去處理個別一個小朋友的問題呢?好難囉!
其實小朋友嘅問題,一定係由自己先開始處理。小朋友在學校有情緒問題,在家或出街時又如何?如果只有在學校有問題,在家和出街都沒問題(assume父母在家不縱容,有底線,有要求規舉),那就可能是學校一些的一愉快經歷引起問題。相反,如小朋友在家都是這樣,而父母都控制唔到小朋友,咁要去上堂學習的應是父母!其實外間有不少seminar或training教父母同小朋友控制情緒(小朋友的)。雖則唔係病,但都可找therapist協助了解和處理小朋友的行為問題和情緒問題。

我無打算去証實係唔係ADD, 尤德都會慢慢甘安排, 他只教我多點同他溝通; 不過會先試下用古法教會有用點, 至於帶他出街我地會事先跟他協議好先, 大部份時間都聽, 無大問題, 除左買玩具他就會叫我等等....或者坐地下; 最近情況都少左。出面報playgroup他細的時候好無耐性都會在聲叫, 都係個別老師他吾鐘意先會出現。方間太多吾同的情緒訓練,各有各說, 若我無肯定的方向吾會亂試, 甘樣對小朋友吾好, 而且他在這間學校真係好開心, 有很善良的心, 又鐘意管,人日日笑口常開, 好似吾係好理其他的感受, 當他知道我知道他係學校吾岩, 他就會之吾以對, 他最愛的就係我, 所以我同老公今日好堅決跟他說,CANNOT打...就算人地激你, 你要想下想下啦, 同先生舉手話給老師聽, 否則爸媽放工回來就罰你吾給你返學試下行吾行得通! 如我輕聲跟他說可能已無用了, 他也知道這是我的weakpoint.就係太醒了; 在家很有規舉, 會自動看書, 晝下晝甘囉。 這個星期我會去問校長有兼收學額的問題, 他們好象在逃避甘 ? 我好多吾明點解學校會對這類資訊甘疲乏。 多謝大家意見。好高興認識你地呀!

咁聽落情況又唔係太差喎!如小朋友能在家守規舉,你可唔可以同老師溝通一下你在家用的方法,等老師係學校都試一下呀?如小朋友當日有進步,就有少少獎勵等等,慢慢幫佢改善行為問題…努力呀!
原帖由 Andes媽媽 於 10-12-14 23:45 發表
我無打算去証實係唔係ADD, 尤德都會慢慢甘安排, 他只教我多點同他溝通; 不過會先試下用古法教會有用點, 至於帶他出街我地會事先跟他協議好先, 大部份時間都聽, 無大問題, 除左買玩具他就會叫我等等....或者坐地下;  ...

Few weeks ago, my son(2.5) also distrubed and pushed other kids during lesson.  As discussed with school teacher, she reccomended me to think of very little details during everyday routine. I found that I skipped his free play time at playground last few week because his grandma was sick, may be he got too much energy and cannot release in a right way.
Finally we arranged free play time for him and now he is back to normal.

Recommend a book for you:  
"How to talk so Kids will Listen and Listen so Kids will talk", you can found it in Page 1
try try!

醒目開學勳章

原帖由 Andes媽媽 於 10-12-14 14:07 發表
我個囝K1, 已讀3個月; 無讀N班, 在家裡很服從很有觀察力但係固執。  第1個月老師已不斷投訴我囝是否過度活躍, 在班內不肯坐定, 到了健康院檢查及尤德測試都證實吾係, 只係未學懂顏色或課堂應有的知識, 視線不集中在 ...

在家裡很服從, 可以形容下嗎?  點解你會諗到要體罰呢?  學kitmantsoi話齋, 你平時俾幾多時間小朋友玩?  同玩d咩?

不是真正體罰, 我都打吾落手啦; 經過整晚再教育他今天有點轉變, 是好的一面; 我會不斷努力的, 至於每日玩的時間就係2個鐘到, 有看書, 一齊玩玩具, 畫畫形形式式都有

醒目開學勳章

原帖由 Andes媽媽 於 10-12-15 14:13 發表
不是真正體罰, 我都打吾落手啦; 經過整晚再教育他今天有點轉變, 是好的一面; 我會不斷努力的, 至於每日玩的時間就係2個鐘到, 有看書, 一齊玩玩具, 畫畫形形式式都有 ...

咁睇緊你小朋友喺屋企都幾文靜, 咁可能同佢屋企人性格同生活習慣有關!  我估其實你小朋友應該係無咩問題, 只不過見到其他小朋友玩, 開心想一齊玩, 而由於平時小機會, 所以佢未識點去控制, 行動舉動可能大左D, 而令到其他人有錯覺!  另外如果可以, 帶佢多D落公園同其他小朋友一齊玩呀!

sometimes kids need jumping and running because they got too much energy.
Too much energy and no way out will also one of the reason to affect their emotion and behaviour.
I reccommend you read some parenting books or take parenting course which may help you to understand your son.
I took a parenting couse at CU a year ago I found it quite useful. If you need info I can PM u.

除左買玩具他就會叫我等等....或者坐地下;
好無耐性都會在聲, 都係個別老師他吾鐘意先會出現
回來就你吾給你返學試下行吾行得通

不好意思, 我武斷一點的說, 小朋友出現上述行為家長也不覺得有問題, 家長已不覺間寵壞了他, 家長要學習正確的管教方法!

原帖由 Andes媽媽 於 2010-12-14 23:45 發表
我無打算去証實係唔係ADD, 尤德都會慢慢甘安排, 他只教我多點同他溝通; 不過會先試下用古法教會有用點, 至於帶他出街我地會事先跟他協議好先, 大部份時間都聽, 無大問題, 除左買玩具他就會叫我等等....或者坐地下;  ...

May be try to change kinder. I got a friend whose son got the same problems (may be worse) as yours. But the situation gets improve after changing the kinder.

宜加d老師好醒, 點會體罰, 佢地會帶小朋友去"乾精"姐~~ 精到聽話至俾佢入課室...
之後同個小朋友講, 我唔係罰你, 只係想教好你姐~~ 之後d媽媽發覺自己小朋友成個黑晒, 就問小朋友乜野事, 係咪老師罰你, 個小朋友就話: 老師唔係罰我, 佢想教好我姐~~!
中毒太深, 好高張呀吓~!!

原帖由 ccssww22 於 10-12-15 09:06 發表
體罰是犯法架!
‹ 上一主題|下一主題