用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 亞女想讀band 2 學校
go

亞女想讀band 2 學校 [複製鏈接]

阿女有幾個小學同學放棄直屬band1英中
入左間band2頭中中

其實果幾個同學 成績好過阿女好多 係一定入得到直屬中學既

初時見到佢地去左第二間中學 都覺得好詫異 不過諗深一層 最緊要個小朋友讀得開心

阿女果幾個同學入果間中學 校風好 band2頭 又有開英文班 都係唔錯既選擇

見阿女依家上左中學 課程深左好多 英文生字又深又多 如果適應唔到實死緊

所以揀中學真係好多野要考慮

係港島南區 仲要係女校喎
其實band2頭校風好既學校都唔少 你睇下你果區有咩 就算本區無 他區都一定有得比你填

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-19 00:22 發表

可否分享是那一間band2 又校風好? 唔知係咪亞女鐘意果間?

咁得意既 一般都會想升原校 因為可以同D同學一起升上去喎 做咩佢咁唔鐘意原校?

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-21 23:30 發表

她不想讀原校.  她對英中無問題, 反之, 她英文比中文強.
有和她參觀其他band 2 英中及直資, 但她不太喜歡. 對心儀既band 2 中中亦情有獨中, 似乎她被其校長, 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.ph ...

回復 23# 霖霖B媽咪 的帖子

我諗間學校唔太適合佢
有無同班主任傾過 了解多d問題係邊度
同埋同阿女詳細商量下
再同佢一起睇下有咩學校可以選擇
同埋了解下點解佢咁想讀果間心儀既學校
可能有其他更加合適既選擇

回復 25# 霖霖B媽咪 的帖子

霖霖B媽咪 你個女係咪中西區小學呀?

回復 32# 霖霖B媽咪 的帖子

好矛盾
唔填直屬學校 就少個機會
何況就算填直屬做第一志願
BAND2唔係一定派得到

我個女上年都係咁情況
仲要本區無BAND2 得他區
所以我第一志願填直屬
第2志願已經係填BAND2
仲要唔裡係咪直資 校風點 所有BAND2全部填晒落去 都係得15個
其於咪填BAND3
真係好慘
‹ 上一主題|下一主題