用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 亞女想讀band 2 學校
go

亞女想讀band 2 學校 [複製鏈接]

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-15 13:50 發表
亞女想讀間 band 2 中中, 而放棄自己直屬中學 (band1). 你地會支持她嗎.
雖然間band 2 係中中, 但校風好, 活動正配合亞女既喜好, 而校舍及師生氣氛感覺上比自己直屬中學更和諧.  
如果你係我, 你會支持她降band 嗎 ? ...

首先要知道原因
其實讀BAND1 BAND2中學
要成績好
1.要佢有自覺
2.如果遇到難關有人幫助

小學可以迫佢讀
到中學開始放手多D比佢自己選擇

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-15 23:58 發表

其實我都好亂,, 校長又嚇我地, 要我地兩個志願都寫自己中學, 我又唔肯定亞女實入到中學部.
要小朋友自覺, 我都唔知點佢至會自覺D. 有困難我地實幫, 不過唔知幫唔幫到佢者....
如果幸運地, 佢係BAND 2 學校讀得好,  ...

明白你心情
建議你同亞女講
如果要自己選擇中學
1.每日除左做家課 每日要温習一小時 (假日照常)
2.備課
如果想幫佢 多D留意佢有咩難題
最基本係成績唔夠理想 自己教或者請補習
我個女補習MISS 之前讀BAND2
會考中5*英5 高考中A英C 而家讀中大
佢話成績好主要睇書多

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-16 09:16 發表

咁即係, 如果讀得好, band 2中中 都可以升讀到主流大學 ?

主要睇成績 前18%學生先有機會
不過我地今年少人 之前成70000人學位14500
除掉其他國家學生大約乘11000個本地资助學位
今年升中得大約50000人 應該廿幾%內都可以升本地資助學位

想小朋友有自覺 我的方法係
問佢將來想做咩職業
如果想有選擇空間
一定要讀好書
如果唔介意做清潔 售貨之類工作
可以玩多幾年

回復 25# 霖霖B媽咪 的帖子

其實唔洗太迷信名校或者BAND1學校

可以想像一下 非常難入的傳統名校會考成績
80幾%14分以上

咁14分以下果D係咩黎架?

佢地仲會要求成績唔理想學生退學