用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教 : 什麼是呈分試 ?
go

請教 : 什麼是呈分試 ? [複製鏈接]

15    0    0    0

回復 1# 天瑜 的帖子

天瑜 : 明白哂, 唔該哂您!

醒目開學勳章

回復 1# stephanielum 的帖子

hi, 我是路過, 不過睇落有d唔明, 想請教各位, 我想問既然學校要將名次標準化先, 咁學校會唔會將標準化後既名次告知家長架, 而公開分班試結果又唔公開, 咁我點知自己小朋友屬那個banding 而去選學校呢? 另外, 點知中學是屬那個banding, 可在那裡找到該校banding?
謝謝!!

多謝你的回覆

原帖由 天瑜 於 10-12-17 12:36 發表
回覆Krymum:
我想問家長學生有冇可能知道個標準化數字呢?
ANS: 應該係"禁止事項"。

咁就可以自已計吓子女的成績, 睇吓有幾多機會報心儀學校,  或是我地計來都冇意思呢...

ANS: 其實每次呈分試後,老師會與同學CHECK ...
:-P

醒目開學勳章

Thanks Mamafufu

The EB will divide the students into 3 bands with equal number of sudents. That is, one third band 1, one third band 2, one third band 3, This will be replaced by the Pre S1 results of the school after 2 years of graduates taking the Pre S1 test.

原帖由 Kiara 於 10-12-17 08:57 發表
Dear all,
Just wanted to ask how the Education Bureau ranks a student if she does not have any 師兄師姐 taken the Pre S1 Test. Will she be disadvantaged?
Thanks a lot!

其實如果有咩唔明白
可以直接打去問
查詢

教育局學位分配組

電話:2832 7740 或 2832 7700

網址:http://www.edb.gov.hk

ricetaster,
Pls check PM.

原帖由 ricetaster 於 10-12-17 10:23 發表
我自已估只有兩個可能 :

1. 因為係個別事件, 教育局會以該校 之前 TSA 試來作成績與全港學校嘅TSA 成績參照來定學業水平
                 及  /   或
2. 幫該校事先做獨立校本獨立評估, 例如老師資歷, 歷年測驗卷, ...

我諗你攪錯咗, Pre-S1 試係同以前就讀嘅小學將來學生banding 有關, 新入讀嘅中學淨係要個成績嚟編班。 在自行收生時, 中學會收到一份來自教育局有關該報讀生嘅全港成績嘅名次, 再睇埋面試表現, 校內成績等已經夠料决定收唔收佢。
反而你小朋友是小學第一屆畢業生,  我自已估教育局只有兩個方法來填補無 之前Pre-S1試嘅成績嘅資料  :

1. 因為係個別事件, 教育局會以該校 之前 TSA 試來作成績與全港學校嘅TSA 成績參照來定學業水平
                                及  /   或
2. 幫該校事先做獨立校本獨立評估, 例如老師資歷, 歷年測驗卷, 試卷和各學生歷次校內測驗, 考試成績或外間公認的考試及比賽成績 作為參考。

原帖由 Yanamami 於 10-12-17 09:27 發表
ricetaster,
如果我想申請一間無師兄/姊入讀過o既中學, 無pre S1個分, 禁點計排名?  會否影響間學校決定收唔收我小朋友?

ricetaster,
如果我想申請一間無師兄/姊入讀過o既中學, 無pre S1個分, 禁點計排名?  會否影響間學校決定收唔收我小朋友?

原帖由 ricetaster 於 10-12-16 15:35 發表
TSA 係考學校教育水平與及全港P.3, P.6, F.3學生在中英數嘅水平參照, 去驗證一些新教育政策執行嘅成果, 並早已宣佈TSA試之成績與升中派位機制脫鈎。

一般學校很緊張這個試, 因為是學校之間嘅比較, 又係名譽攸關。再 ...

Dear all,
Just wanted to ask how the Education Bureau ranks a student if she does not have any 師兄師姐 taken the Pre S1 Test. Will she be disadvantaged?
Thanks a lot!

話時話,我到而家都好似唔知那些試
是怎樣計的,只係知道有試就要考。
考完又話唔係計落自己度。
而家既感覺就好像教統局自己閂埋門,
你有你考,我有我計,點計又唔知,結果又
比我地知。
好似呈分試,任你曉飛,你間學校唔好,分數就低,全港排名我地家長又唔知。自行收生都唔知揀乜學校好!
講到大抽獎,又唔知隨机號碼,都唔知搏唔搏好!明知小朋友係band 1,又驚抽唔到band 1學校。
我覺得呢個system,十年二十年甚至一百年後,永遠都得唔到家長支持。
以前勤力考得好,找間心儀的學校都可以,而家真係好難估囉。

原帖由 kenfu 於 10-12-16 12:10 發表

想請問如果某學校在08和10年考第二名的學生在編班試的成績都高過某學校在08和10年考第一名的學生, 那麼今年考第二名的學生還著數過考第一名的學生??
...

以我理解會係
小學校内名次
對編班試名次
要知道每年學生人數不同
好似我個女間小學
09年 120
10年125
11年153
點計呢?
答案係用統計學 將分數比例化
我估係由高至低拉線
再分成今年校内學生人數

醒目開學勳章 王國長老

其實係架..........求學不是求分數, 真係笑大人個口, 唔求分數, 點解有呈分試同PRE S1, 唔通廣告意思係: 唔求分數, 係求名次?
有人好似我咁, 想小朋友享受學習過程, 揀間活動教學, 又受盡冷言冷語...........未有TRACK RECORD, 一定係失敗??!! 唔怕爆埋年齡秘密: 我自己係HKUST第2届畢業架, 當年係白老鼠, 而家咪幾PROUD OF自己學校丫......
原帖由 ydoris 於 10-12-16 04:25 PM 發表
MAYBE,可能~~唉,博完小一到中一,跟住再爭大學..人生有幾多個十年?1個讀得書既小朋友要爭3次,如果生多幾個,命都短幾年...下次再換局長時,可能通過直資同私校可以用D學費過大海買大細..(講笑姐)做家長既確實俾佢玩死.. ...

So you just take it or leave it.

原帖由 yinyin0609 於 10-12-16 16:31 發表
  所以., 我不明白香港的考試 System.

‹ 上一主題|下一主題