用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教 : 什麼是呈分試 ?
go

請教 : 什麼是呈分試 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

小4有呈分試嗎? 應該係小5小6wor
通常係小5有2次, 同小6有1次(由學校決定)
呈分試係將學校成績呈報俾教育局, 再由教育局adjust之後(因每間學校程度唔同, 例如A校80分, 唔同B校80分.....edb有個內部discount factor去將成績adjust, 而點去調整係內部絕對機密)去決定學生"名次", 再決定學生BANDING
中一派位, 會先睇學生BANDING, 再睇RANDOM NUMBER, 變成每一個學生都有先後次序, 再跟據呢個次序同家長選校意願, 去派中一學位
呈左分就係呈左分, 無得補考的, 唯有下次考好D了, 所以如果有心參與政府派位, 呈分試係好重要的
原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 02:10 PM 發表
各位媽咪 :  

可否請教什麼是呈分試, 呈分試重要嗎 ? 為什麼重要 ?  Sorry, 我不是在香港出生更加沒有呈分試  而小女今年小四.  如果考得不好, 有沒有方法去補救 ?? 可否再次考  ?? ...

醒目開學勳章 王國長老

多謝前輩詳細分析
我女小5, 但因為有一條龍中學, 所以雖然都會考呈分試, 我都唔多理了(又唔係特別醒!)
或者我又用D簡單既方法說明
一條龍直資中學, 唔一定100%收晒小學部學生, 佢地都可以有自己準則, 例如起碼要中英數+操行合格, 又或者有D無條件100%直升, 呢D準則, 家長O係升中前應該一早了解, 要知自己條路點行
如果家長唔揀自己間一條龍直資 (太叻又好, 唔夠叻又好), 就要靠呈分試, 至可以JOIN政府派位(無呈分=無BANDING, 考官津校只可以用校內成績見人, 無BANDING又唔可以大抽獎, 比較麻煩)
講返BANDING, PRE S1(分班試)關係
其實每間學校, EVEN佢無向家長公佈成績, 內部都一定有排先後, 而A校B校C校程度唔同, 點去ADJUST呢, 就要睇果間學校之前既畢業生, o係升中前考既"分班試"即所謂pre s1成績黎決定間小學"有幾掂", 所以畢業生考既pre s1, 對師弟師妹好有影響的
原帖由 yinyin0609 於 10-12-15 10:00 PM 發表
那麼, 為什麼又有很多人希望入到 DBS, St. Paul Co-ed 小學 ? 不如等 小六, 真的考好那個 "呈分試" 那就一了百了.
另外 :  我不明白你所指的 " 因為之前兩屆同樣名次的師兄,師姐代你考咗分班試, 他們兩人嘅分班試平 ...

醒目開學勳章 王國長老

我靠估咋
平均分90幾, 有時D學校, 差零點幾分已經差好多, 好難彌定"平均分90幾"究竟係咩位
而INTERVIEW BAND 2都唔收, 亦有可能係INTERVIEW表現影響, 如果學校齋睇成績, 就唔會INTERVIEW啦(港島有間BAND ONE名校真係無INTERVIEW的), 點解派去BAND THREE尾.....我都唔知, 會唔會同選校策略有關?? (i.e.太進取, 挑戰失敗)
原帖由 ydoris 於 10-12-16 04:01 PM 發表
我有個親戚個小朋友,佢屋企話佢平均分有90幾,但派左去BAND3頭既學校,另1個曾經考全級第1既,竟然派去BAND3尾.佢連INTERVIEW BAND2既學校都吾收,咁即係呢間野真係好吾得啦..吾係D學校靠咩野排位去決定收吾收呢D平均分咁高但係排位咁低既學生??

醒目開學勳章 王國長老

其實係架..........求學不是求分數, 真係笑大人個口, 唔求分數, 點解有呈分試同PRE S1, 唔通廣告意思係: 唔求分數, 係求名次?
有人好似我咁, 想小朋友享受學習過程, 揀間活動教學, 又受盡冷言冷語...........未有TRACK RECORD, 一定係失敗??!! 唔怕爆埋年齡秘密: 我自己係HKUST第2届畢業架, 當年係白老鼠, 而家咪幾PROUD OF自己學校丫......
原帖由 ydoris 於 10-12-16 04:25 PM 發表
MAYBE,可能~~唉,博完小一到中一,跟住再爭大學..人生有幾多個十年?1個讀得書既小朋友要爭3次,如果生多幾個,命都短幾年...下次再換局長時,可能通過直資同私校可以用D學費過大海買大細..(講笑姐)做家長既確實俾佢玩死.. ...
‹ 上一主題|下一主題