用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果心儀既幼稚園Rejected咗, 寫求位信機會大嗎? ...
go

如果心儀既幼稚園Rejected咗, 寫求位信機會大嗎? [複製鏈接]

1    0    0    0

if there is seats available shall come to the waiting list first? usually there is a long waiting list so chances for reject to lobby for a seat should not be high.
But you could still give a try if you really like it very much.

depends on which kindergarten, and whether anyone will release seats la.

醒目開學勳章

你寫左, 最後結果都可能未必有位!  但總括我聽過啲校長同所謂專家(要俾錢聽果類), 有寫, 一定好過無寫!

醒目開學勳章 貢獻勳章

做你所能夠做嘅嘢啦~
得唔得唔係外人決定, 仲要睇吓感唔感動到校長大人, 但係如果你無做過嘅, 第時會唔會後悔/怪自己先?!
恐龍家

醒目開學勳章

忘記了, 為左表達誠意, 寫一封求位信係唔夠, 最好由現在到人地開學都keep住一個月一封!

醒目開學勳章

對於我心儀既幼稚園我有寫求位信,不過系IN完即寫即寄,好彩寫佐既二間學校都有收囡囡。
我覺得有寫好過無寫,不過一個月一封會唔會多得滯?

醒目開學勳章

原帖由 jenniferzhu 於 10-12-16 11:31 發表
對於我心儀既幼稚園我有寫求位信,不過系IN完即寫即寄,好彩寫佐既二間學校都有收囡囡。
我覺得有寫好過無寫,不過一個月一封會唔會多得滯? ...

咁一個月一封可以話多, 但係有原因, 因為你唔知間學校幾時review waiting list 嘅學生, 據我知有啲早寄左嘅求位信佢地會放一邊就算, 最終會唔會有人記得放左喺邊同睇番呢?  要睇你彩數!  如果覺得一個月一封真係多得滯, 當然咁多位智慧型家長可以自行決定幾耐寄一封先為之適合嘅~~

如果一個月一封,咁內容是否一樣?請問求位信係寄去還是e-mail去?

其實 reject 寫求位信而成功的機會係微到近乎奇蹟,不過唔試就唔知有無奇蹟出現...

都係o個句,機會係留俾有準備o既人的

奇蹟其實係隨時會出現的.....

if you're on waiting list, 有寫, 一定好過無寫! 起碼你盡咗力, 行多步!

我自己就覺得不是有無用的問題,反而退一步想,既然是reject,可能就是我小朋友不是學校想要的,勉強入讀的話,也未必好,除非該學校對自己來說是非入不可,或是小朋友面試當天有反常表現。
不過都認同其他家長講,如你寫了,應該會覺得安心一些,結果如何也不後悔吧。

真係無聽過熱門學校會收返Rejected學生(靠人事除外),不如抽班K2啦!

原帖由 marcuscyrus 於 10-12-16 15:51 發表
我自己就覺得不是有無用的問題,反而退一步想,既然是reject,可能就是我小朋友不是學校想要的,勉強入讀的話,也未必好,除非該學校對自己來說是非入不可,或是小朋友面試當天有反常表現。
不過都認同其他家長講,如你寫了,應該會覺 ...

我又覺得唔一定, interview既時間太短, 好難睇晒一個小朋友既長短處. 而且又唔知學校收生準則, 可能合眼緣就收, 唔收果d, 唔等於小朋友無咁既能力, 小學就另計.
以小女計, 佢能力唔係差, 只係佢唔會睬陌生人. 我無懷疑過佢既能力, 只係個遊戲係咁玩, 無辦法, 只係願賭服輸.
回歸正題, 就算reject, 如果好心儀既我都會照寫, 起碼儘左力, 對得個女住

原帖由 elmolly 於 10-12-16 23:59 發表

我又覺得唔一定, interview既時間太短, 好難睇晒一個小朋友既長短處. 而且又唔知學校收生準則, 可能合眼緣就收, 唔收果d, 唔等於小朋友無咁既能力, 小學就另計.
以小女計, 佢能力唔係差, 只係佢唔會睬陌生人. 我無 ...

我大概就是這意思,像你囡囡這樣的情況,就是她面試的表現並沒有反映她能力的全部,這樣我或者還會試一試,講到底,offer/waiting/reject,其實也不=小朋友的實力高低

原帖由 elmolly 於 10-12-16 23:59 發表

以小女計, 佢能力唔係差, 只係佢唔會睬陌生人. 我無懷疑過佢既能力, 只係個遊戲係咁玩, 無辦法, 只係願賭服輸.
回歸正題, 就算reject, 如果好心儀既我都會照寫, 起碼儘左力, 對得個女住 ...

我個仔同妳個女一樣, 面對陌生人只會笑笑口唔出聲, 所以interview時老師問佢既問題佢應該全部識答, 但就係咩都唔答只係笑, 咁老師點會知佢識呢

至於求位信, 我個人覺得無論結果係點, 如果寫咗係會安心D既就不防寫啦, 好過過後先嚟後悔

我個fd個女,in MS時係reject信,佢寫信去俾校長,佢老公都話佢傻,到最後八月call左佢讀呀.雖然機會係微,但試左冇蝕底的.

原帖由 日日見住你 於 10-12-17 15:17 發表
我個fd個女,in MS時係reject信,佢寫信去俾校長,佢老公都話佢傻,到最後八月call左佢讀呀.雖然機會係微,但試左冇蝕底的.

都話 "奇蹟其實係隨時會出現的....." 架啦

我囡囡都喺被Reject後我寫了求位信(正確來說喺求多一次面試信),今天再打去問情況,職員說因Reject而寫信來的要等到六月(咁長時間,好痛苦呀!),現在會見一些遲咗交form而又未做Interview既小朋友。自己會喺第三輪,睇嚟機會真的不大了!就算有得再面試都唔知囡囡表現如何(她本身所識既嘢用在面試絶對不成問題,由於開始有自己的主見,到時她的情緒真的很難控制。)

我都有寫信. 雖然機會唔大, 但唔寫一定冇機會.
‹ 上一主題|下一主題