用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友讀緊Think (KT)的媽媽, 會放棄KV offer, 留番低嗎 ...
go

小朋友讀緊Think (KT)的媽媽, 會放棄KV offer, 留番低嗎? [複製鏈接]

小朋友讀緊Think (KT)的 媽媽, 會放棄KV offer, 留係Think嗎?有無曾作出此決定的媽媽可以分享下?
本人希望小朋友係oral方面好0的, 眼見佢係nursery又真係英文同普通話都學到野, 只係擔心係學術方面, 課程比較鬆懈, 考小學難有優勢 (想入傳統英小), 所以想聽下有經驗媽媽的意見.
   0    0    0    0
青春是一個短暫的美夢,當你醒來時,它已早已消逝無蹤

我都有面對同樣決擇.  我萬般捨不得我小朋友離開Think. 因為有Net (純正英國人) and Phutonha, 但係KV 又好吸引.

我都頭痛緊, 仔有KV AM OFFER, 本來好開心, 只係佢依家N1有NET老師, 都幾抗拒英文, 唱遊同STORY TELLING 就OK, 一同佢講英文, 佢就話: 講中文啦, 我唔識英文!

佢又怕外國人 ... 担心C我!

相比依家間N1(唔係THINK), KV乜都好好多,除非PC收, 唔係一定揀KV, 只係唔放心, 阿仔日日响有NET環境都咁樣, 讀KV冇NET點算?! 出面補ORAL又唔及日日上堂有咁好.
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

How much is the school bus fee? we go to the school on foot so I dont know.  
Yes, I love their activities too but....KV is very tempting...

我現在讀n班(半日),我會留低讀think,全日班,因為上午有一小時英文,下午有個半鈡英文,而且小朋友鍾意返學,其實間間學校都差不多,個小朋友能力,我都考到st,kv am但都留低think,buy佢小班,有親切感,

大家擔心0的野都好相近. 要小朋友ORAL同LISTENING(英文同普通話)好, 無日日浸淫, 真係難有效果, KV無NET, 呢方面真係無0甘好, 普通話又只係1星期1次.
老師話我小朋友係英文同普通話堂都表現幾好, 好投入, 我亦覺得佢有語言天份, 如果入KV, 好似抹殺左佢的天份. 而且小朋友都好鐘意學校活動, 又有機會上台表現, 令佢地增加自信心, 如果係KV, 可能就無呢個機會(有好多同學, 未必人人有機會).
不過THINK係國際學校, 係怕課程較淺 (尤其係中文同數學), 又無咩REVISION, 可能係聽同講就好, 寫就吾得, 到上傳統小學就難跟上.
現時考小學究竟亦吾係間間都考筆試? THINK係培養小朋友自理方面都幾好, PRESENTATION都OK, 係怕筆試吾得.
以上家長, 你地小朋友讀緊英普定英粵班呢? 1/2日定全日? 我小朋友讀1/2日英粵, 希望大家繼續交流下.

想學好英文,就留在朗思吧。

語言真係要浸淫,小兒現在think 英普班k1,英文又係返學前唔肯課講英文,而家肯講之餘有時仲可以full sentence.  未返前一句普通話都晤識,而家識講之餘D音又好似幾正(去其他學校interview d 老師個讚個種)。   有認字咭,有普通話cd,中文程度好似ok,人、火、木、日 等,中文認字咭有衣口米牀等,遲d應該會教,我唔知比kv淺多小'應該夠用掛。

不過真係好貴。(好彩我不用校巴 )

• 請問你位公子係1/2班定全日呢? 學校成日強調如果家裡吾係講英文或普通話就吾好揀國際或英普, 所以我揀英粵班俾我個女, 但就有0的擔心會吾會英文同普通話吾會好好.
  • 請問K1係吾係朗思講0既LOWER KINDERGARTEN? 因為你公子而家要去其他學校INTERVIEW

原帖由 DaisyDaisy 於 10-12-21 17:29 發表
語言真係要浸淫,小兒現在think 英普班k1,英文又係返學前唔肯課講英文,而家肯講之餘有時仲可以full sentence.  未返前一句普通話都晤識,而家識講之餘D音又好似幾正(去其他學校interview d 老師個讚個種)。   有認 ...

K1係upper nursery. 我仔今年有考both k1&插班k2。原因好簡單,因佢係2007/11月細仔。早在去年,我哋已計劃佢今年再考做大b。

我在屋企同小兒以廣東話為主,每日再同佢英語15分鍾,有另上一星期一次的英文playgroup.  不過屋企無人識putonghua..........幫不到佢

如果你target 1st tier名校,讀KV較實際
‹ 上一主題|下一主題