用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗樂基(駿景園)HKPS(Ascot)PN入o黎傾吓
go

報咗樂基(駿景園)HKPS(Ascot)PN入o黎傾吓 [複製鏈接]

版主

我仔仔0907出世,報咗雙語班a.m.,佢話3/1前會知result,如果係X'mas之前收到result就好喇,唔駛等到下年(2011):D  
日日開信箱都好緊張,收唔收都快D通知我哋喇!
   1    0    0    0

My son is 0907 too, not optimistic about acceptance offer because over 500 applicants competing for 90 seats for Fotan campus...however, agreed that we should know the results asap.  BTW, is there any waiting letters?  Good luck!

原帖由 babyislove 於 10-12-20 13:30 發表
我仔仔0907出世,報咗雙語班a.m.,佢話3/1前會知result,如果係X'mas之前收到result就好喇,唔駛等到下年(2011):D  
日日開信箱都好緊張,收唔收都快D通知我哋喇! ...
Sweetheartb

我個女0908呀..0個日interview表現都麻麻, 又咁多人見..都唔敢抱有任何希望~~

版主

原來你仔仔都係0907 BB,真係有緣   
你幫仔仔申請咗咩班呀?
部份幼稚園返埋上個星期五已經開始放假,唔知HKPS(Ascot)放假未呢? 希望佢哋放假前寄出result,咁我哋唔駛繼續等囉!
原帖由 sweetheartb 於 10-12-20 14:31 發表
My son is 0907 too, not optimistic about acceptance offer because over 500 applicants competing for 90 seats for Fotan campus...however, agreed that we should know the results asap.  BTW, is there any ...

版主

其實interview o既表現真係好難講,始終佢哋都係好BB,亦都唔知老師點樣揀PN學生。
我o地可以做o既係一日未知result,都保持住有希望先喇呀         
原帖由 qufong 於 10-12-20 15:06 發表
我個女0908呀..0個日interview表現都麻麻, 又咁多人見..都唔敢抱有任何希望~~

I applied ENG/PTH class (only 30 seats...) but also put 2nd/3rd choice on the form.
Did you also apply other schools?
原帖由 babyislove 於 10-12-20 16:14 發表
原來你仔仔都係0907 BB,真係有緣   
你幫仔仔申請咗咩班呀?
部份幼稚園返埋上個星期五已經開始放假,唔知HKPS(Ascot)放假未呢? 希望佢哋放假前寄出result,咁我哋唔駛繼續等囉!
...
Sweetheartb

可能等大家有個MERRY CHRISTMAS, 所以1月2日先寄, 所以要3日先到.

我估下咋

版主

你用排choice呢個方法都幾好喎! 如果收咗,咁你仔仔就會返下午?
我個仔D作息時間係只適合返上午班,所以我報咗另外幾間都淨係揀上午班。全部都知result,淨番HKPS未知,所以好想快D知,幫申請PN劃上句號。
原帖由 sweetheartb 於 10-12-20 16:38 發表
I applied ENG/PTH class (only 30 seats...) but also put 2nd/3rd choice on the form.
Did you also apply other schools?

版主

可能都係!!! 老師都需要放假,等佢哋放完假開開心心出信、寄信  
報名時話20/11收到通知interview,果然係當日先收到信。真係好準時! 所以今次話3/1 release result,可能真係要等到當日準時收信!
原帖由 4001cc 於 10-12-20 17:44 發表
可能等大家有個MERRY CHRISTMAS, 所以1月2日先寄, 所以要3日先到.

我估下咋

係lor, 唔明點解咁遲先出信...唔通mama papa & 背景資料逐樣比分,所以要攪咁耐?

版主

唔會咁樣計分掛   
可能X'mas 前學校好多活動好忙,要之後先得閒攪offer letter
原帖由 JoJo2007 於 10-12-21 21:37 發表
係lor, 唔明點解咁遲先出信...唔通mama papa & 背景資料逐樣比分,所以要攪咁耐?

據知是校長親自看問卷及申請表,以及面試的表現先決定的,

版主

Re milkybb,份問卷D問題都幾"特別"&難,我諗+填咗好耐。相信校長逐份睇+interview report,可能真係要多少少時間。
你個baby報咗咩班呀?

原帖由 babyislove 於 10-12-22 16:04 發表
Re milkybb,份問卷D問題都幾"特別"&難,我諗+填咗好耐。相信校長逐份睇+interview report,可能真係要多少少時間。
你個baby報咗咩班呀?

我個囝囝唔係報PN班,係報N班,不過路過這裡搭嘴而矣,N班仲難入我住係駿景園,今日去商場海味店買野,和老闆娘搭訕時,佢話知早上剛遇到校長,校長說她現在滿桌子都係報名表,正在煩惱收生老闆娘的囝囡都係她的舊生,識了很久WAR.....

我係報Kln Tong 想八下 Ascot 份問卷問咩特別問題?

版主

你人緣真係好好,同老闆娘咁好傾
你囝囝宜家有o係第二間讀緊PN嗎?
我估N競爭仲大,因為位唔多。如果HKPS(Ascot)係你首選,我好希望好希望你囝囝入得到N班呀

原帖由 milkybb 於 10-12-22 16:25 發表

我個囝囝唔係報PN班,係報N班,不過路過這裡搭嘴而矣,N班仲難入我住係駿景園,今日去商場海味店買野,和老闆娘搭訕時,佢話知早上剛遇到校長,校長說她現在滿桌子都係報名表,正在煩惱收生老闆娘的囝囡都係她 ...

版主

我報咗幾間PN都要填問卷,但係HKPS(Ascot)有幾條問題好古怪,e.g.,(係意思唔係exact wordings)
1) 如果子女回家後向你說被同學欺負,你會怎樣處理?
2) 如果子女返學後成日病你可以接受嗎? 你認為原因是什麼?
HKPS(KT)份問卷有類似題目嗎?

原帖由 snow228 於 10-12-22 16:59 發表
我係報Kln Tong 想八下 Ascot 份問卷問咩特別問題?

真係好古怪
kln t 份問卷好簡單 得半版A4紙, 幾條問題只係問好genral information,tick 格仔 最後一條要寫野係你 申請呢間學校既原因同有咩期望

版主

我幾個月前聽一個talk,個講員話KT同Ascot係分咗家,無關係o架喇! 可能因為咁樣,份問卷唔同。
Ascot o個份一張A4 full,全部long questions。當時填到我cc吓
原帖由 snow228 於 10-12-22 17:11 發表
真係好古怪
kln t 份問卷好簡單 得半版A4紙, 幾條問題只係問好genral information,tick 格仔 最後一條要寫野係你 申請呢間學校既原因同有咩期望

原帖由 babyislove 於 10-12-22 17:01 發表
你人緣真係好好,同老闆娘咁好傾
你囝囝宜家有o係第二間讀緊PN嗎?
我估N競爭仲大,因為位唔多。如果HKPS(Ascot)係你首選,我好希望好希望你囝囝入得到N班呀

...

唔係我人緣好啊~只不過我今日同埋個囝去買野,老闆娘八掛點解我個囝唔洗返學,我就話佢未返學,一月先返boxhill,不過我好想佢入樂基,跟住佢先話得知校長正為收生而煩惱佢仲話是這幾年樂基先收生得這樣誇張,以前無人爭的,要入就一定得
‹ 上一主題|下一主題