用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家覺唔覺得負擔好重?
go

大家覺唔覺得負擔好重? [複製鏈接]

幼稚園學費(尤其冇學卷)+興趣班+補習英數普通話

雖然未報,但十項全能似乎是考私小直資的必備條件。樣樣都要$。惗起都肉赤。我又唔係乜野有$人家。

好羨慕有母校backup嘅家長,壓力小好多之餘,又唔駛特別谷小朋友,慳番好多。

好至
   1    0    0    0

其實如果一心想上私小/直資, 你都要備畢錢俾小朋友交學費呀, 興趣班呀...等等....

我有兩個小朋友, 一個係私小讀, 一個好彩都會上埋同一間私小, 學費打孖黎, 我大仔仲要番補習班, 又要上興趣班, 雖然我細仔未有番補習班, 但睇黎一上小學都要架喇~
加加埋埋供到層400萬嘅樓.....

所以都真係好吃力架~~!

回復 2# siden 的帖子

雖然有母校back up, 不過我都係揀左另一間半條龍學校.

讀得龍校又樣樣都要錢, 一樣要中英數音樂畫畫唔係驚上到小學跟唔上. 只好兩面睇, worse case供唔起"層樓", 咪返母校.

除左經濟,仲有精神上嘅付出,總之做人阿爸阿媽都預左。平常心面對會好好多,又或者林下,以前我地啲父母都一樣有壓力(嘩,佢地好多都生幾個),而家我地先一兩個,算好啦!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

所以我為孩子選擇有學卷的幼稚園+將來讀津貼學校﹔興趣班之類反而可以彈性安排﹐按情況可加可減﹐但正規學校的學費﹐讀私小直資的話﹐萬一將來經濟情況有轉變﹐家庭收入不如前﹐就進退兩難。

原帖由 siden 於 10-12-22 22:50 發表
幼稚園學費(尤其冇學卷)+興趣班+補習英數普通話

雖然未報,但十項全能似乎是考私小直資的必備條件。樣樣都要$。惗起都肉赤。我又唔係乜野有$人家。

好羨慕有母校backup嘅家長,壓力小好多之餘,又唔駛特別谷小朋友,慳番好多 ...

除咗學費,
補習錢,
興趣班,
興趣班考試費,
興趣班配套錢(鋼琴/舞蹈衣),

仲有工人錢,
睇病錢,
衫褲鞋襪錢,
假期(本地/外地)郊遊錢,
生日會要錢,
間屋買大少少又係錢,

總之就$$$$

Yes, it's a big financial burden.  That's why I have to let the 2nd daughter study in a 'voucher' kinder.

I just let the kids enrol in interest classes like dancing, swimming, drawing or piano lessons.  No English, Maths or Putonghua classes at all for the kids 'cause I don't have the money and they don't have the time.

Personally I think the interview performance counts more than what interest classes the kids are having.  So bring them up so that they are confident, outspoken and polite is far more important than spending all money and time on interest classes.

我覺得要因應自己的實際情況去决定, 付得起學費加其它雜費有餘就讓小孩去考無學券的幼稚園或將來小學可報考直資和私校; 如覺得負擔太重就不必要了, 很多津貼學校都不錯, 不一定要名牌的學校, 總之要量力而為, 現今社會供養一個小孩真的很吃力, 無論是在金錢或精神上亦如此, 所以最緊要大家生活得開心, 心情愉快, 不要為自己製造壓力, 有時家長覺得有負擔, 小孩亦會感受到的.
家庭教育很重要, 就算在普通的學校, 如果父母肯努力栽培及教導小孩, 他的將來一樣會很出色.

醒目開學勳章

我就覺得未必要十項全能, 家長應該因為自己孩子所長而帶領佢發揮!  唔好人報咩你又報咩, 破產都唔掂!  有時, 一技之長都可能有好多名校爭住收你個小朋友!

我都覺得讀無學券的幼稚園一個月6000元(學費連校車雜費)好貴, 不過為左爭取入直資及私小, 都要付出, 講真6000可以供層樓, 我自己都未有樓架, 不過覺得為小朋友付出好值得

原帖由 peggyhklam 於 10-12-23 11:45 發表
我都覺得讀無學券的幼稚園一個月6000元(學費連校車雜費)好貴, 不過為左爭取入直資及私小, 都要付出, 講真6000可以供層樓, 我自己都未有樓架, 不過覺得為小朋友付出好值得 ...

我的情況與你很接近,沒有學券的幼稚園,沒有樓。但是覺得小朋友最重要,頂硬上!

我不會幫小孩報太多興趣班,一兩項就足夠了。

回覆 11# siden 的文章

我都覺得最緊要視乎家庭經濟狀況去決定.
如果經濟上髹動的, 那無學劵 kinder + 直資/ 私小 + 英數普補習 + 十項全能興趣班(最緊要小朋友頂得住) 都無問題.

但係如果經濟上有壓力, 又或者收入不是十分穩定的 (如公務員), 甘就最好選擇學劵 Kinder + 津校, 因為這些也有很多好學校, 唔一定係無學劵 + 直資/ 私校先係好學校, 最緊要係間學校適合小朋友.  有多餘既錢就視乎小朋友興趣喜好去報興趣班以及學 language, 甘樣大人心理壓力會少好多. 亦都無需要同其它人比較.

要養一個或者兩個小朋友真係要好多好多錢, 而教育駛費唔係一年兩年既事, 而係 20年既事 (N1 - University Year 4). 錢真係要好有計劃地去駛.

我自已暫時都會以好既學劵 Kinder + 津校為目標...

其實一個小朋友都冇乜問題,但係有2個小朋友,所有野double,又要供樓,負擔真係唔輕...

出名貴嗰d class 都冇惗住報啦,target d平民街坊d會平d...

我都係想報一至兩樣興趣班, 但係驚到時忍唔到手, 三年唔係短時間, 唔易plan!

原帖由 busy_penny 於 10-12-23 12:40 發表

我的情況與你很接近,沒有學券的幼稚園,沒有樓。但是覺得小朋友最重要,頂更上!

同你唸法完全相同, 我不會幫小朋友報太多興趣班, 真係1-2樣已經好夠

Dear Parents,
Don't put too much financial burden on yourself, even students with limited interest class can also go to good school.
Also it is not a must that each child need to attend 8-10 interest classes. Just chose a few important one and choose the cheaper classes eg. organized by some public organizations like Methodolist church, etc.
For others like clothing, etc, It can be cheap or expensive, isn't it?
Focus more attention on home tutoring like reading books and playing simple home make games can also be very stimulating. Last but the most important, at the end of the day, people can tell the amount of your love and personal effort you have put on your child. e.g. some child are very polite, have good reasoning and critical thinking, does not afraid of strangers, confident, love reading story books, have good english listening ability. All these personal traits can really be cultivated at home.
Remember, every moment you spent with your child can be an opportunity for you to train him in the right track.

原帖由 busy_penny 於 10-12-23 12:40 發表

我的情況與你很接近,沒有學券的幼稚園,沒有樓。但是覺得小朋友最重要,頂更上!

真的說得對,囝囝每個月的幼稚園費+車費再加興趣班費,每個月都要成6-7千,仲未計找人湊佢的開支,計埋計埋個個月都成萬元,真的很貴。

負擔好重  但阿仔好中意上興趣班(有d佢自己話要學), 學校冇學卷+車費但又實在教得好, 冇計啦! 當咗層供樓比佢:loveliness:

上左小學, 無時間上興趣班啦! 真係save番唔少$$$$.
~easybring~

原帖由 Mat_Dad 於 10-12-23 14:48 發表
負擔好重  但阿仔好中意上興趣班(有d佢自己話要學), 學校冇學卷+車費但又實在教得好, 冇計啦! 當咗層供樓比佢:loveliness:

同意,就當作供樓吧!最辛苦是幼稚園的三年。

你仔仔很有學習動機,讚!

但是,一定要留意小孩是否真的有興趣學,如果沒有興趣就一定要cut,否則只會浪費金錢及時間。
‹ 上一主題|下一主題