用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區 [複製鏈接]

[quote]原帖由 Yanamami 於 11-1-5 16:09 發表
普通話老師係. 中文唔係.

Yanamami,

我想請問:
1) 聽人講英文科教深1年,數學科教深半年,其實學校用了什麼方法令學生能夠完全吸收?所謂深,與一般津校課本相比,是教快了,還是用了比一般津校同級課程還要深的課本?
2)客觀來說,是否kts是很谷的學校,因有朋友說kts很谷(她們還提我要有心理準備),亦有朋友說不是很谷,功課亦不多,但她們全都不是kts的家長.
3)如與津校相比,大家都說私校在各方面的彈性較大,可否具體指出事例?

其實我和囝囝都非常喜歡kts,獲取錄後全家都非常開心,但又怕課程深囝囝跟不上,或是跟得太辛苦,所以希望你能與我們分享一下你的經驗,謝謝!

回復 13# Yanamami 的帖子

Yanamami ,
Thank you你的分享.
如P1沒有dictation,又不是真的很谷wor,很多官津校小一已有中英dictation la!
另外大家有無九龍區普通話、phonics班推介?

小兒都是入咗第二組呀,多多指教!

原帖由 crystalwsm 於 11-7-13 17:38 發表
係喎,落去打開個信箱,bingo!!
小囡入咗第二組呀,之前有家長話頭3日可以跟校車返學喎,嘻嘻,我仲以為可以晌學校等埋阿囡放學,頭先打去學校問,原來係唔得架 ...

第一組
kalongma      男
dordorbear    女
maggiechu     女

第二組
wingyu0704   女
sharon2005   男
crystalwsm    女
pcdogxx        女
kevinmum     男

第三組
junemum       女
WiseGuy        男

第四組
huenhuenma  女

第五組
limehouse      女
laisuen88       男(侯雋晞)
原帖由 huenhuenma 於 11-7-15 09:11 發表
大家好!小女是第四組!

Sorry,漏左前一頁部份朋友:
第一組
kalongma          男
dordorbear        女
maggiechu         女
kelvinchan3344  女
Amaze               女

第二組
jansenng       男

第三組

第四組
charmainetowin 女
huenhuenma  女

第五組
limehouse      女
laisuen88       男(侯雋晞)
原帖由 sharon2005

於 11-7-15 09:38 發表
第一組
kalongma      男
dordorbear    女
maggiechu     女

第二組

第三組

第四組
...

阿囝仲話上數學堂一定要帶木顏色tim!

請問大家有無適合初小用的中、英文字典推介?而KTS有無指定要買邊間出版社呢?因想係書展入面買。

原帖由 crystalwsm 於 11-7-18 22:42 發表
我阿囡第二組,今個星期係上數學堂,原來組組上嘅堂都唔同!!

我囝囝都有d唔識第3組的詞語,他亦回答我老師無教,唯有我自已教他,但是,如父母不懂普通話,又怎樣教呢?不過,剛打電話問了囝囝,他說今天老師有教第4組的詞語了,可能老師在星期三的中文堂要教『我的家』這一課,所以無時間教?

原帖由 pcdogxx 於 11-7-28 12:36 發表
係囉.. 第一二組果D, 佢次次返黎都識晒..  

就係奇怪有乜理由尋日果D好似冇學過咁..   平時五分鐘應該都冇可能教到佢地咁熟卦..

但係冇教手冊又寫要讀既...  

...

我之前在校巴問了高年班的學生,全件白色的反而是舊款,但是兩款仍然可以穿,我都覺得綠色袖果款靚D!

原帖由 pcdogxx 於 11-8-9 13:08 發表
我想問下點解PE衫我見有D個袖係綠色, 有D係全件白色?   白色係咪最新款?  因為我見學校網頁都係得白色款,  其實我覺得綠色袖果款靚D。

[quote]原帖由 Charmainetowin 於 11-8-25 17:12 發表
1A
kelvinchan3344(女)

1B (葉老師)
sharon2005(男)

1C (趙老師)
charmainetowin(女)

1D (麥老師)
pcdogxx (女)
wingyu0704 (女)
limehouse (女)

你可refer to英文科reminder,學校recommend Longman New Junior Dict (English-Chinese)
商務我都覺得唔太 pro,而我屋企本身有Oxford(中級),Weekend會去望望Longman的英文字典,反而我買左商務的中文字典,覺得不錯.

原帖由 limehouse 於 11-9-2 16:17 發表
請問大家英文字典你會買邊本? 今日去睇牛津初階幾好, 不過d 字好細, 商務d 字好大, 又易睇, 但係又好似唔太 pro

我想應唔係人人有,但一星要練兩日,有一日仲要是星期五,我怕仲有其他活動星期五返,而又未派通告,最煩是第二輪校車不停我個站!

原帖由 crystalwsm 於 11-9-4 21:33 發表
想請問各位家長,我收到初級合唱團新團員嘅通告,話阿囡已獲入選,我心諗番咗兩日學,咁快已經做到評估,其實係唔係個個同學都有呢份通告?

我阿仔今天上oral,但沒有帶書,我想Oral exercise book是學校派的.

原帖由 crystalwsm 於 11-9-6 01:31 發表
想請問各位家長,跟據家課日誌內的學生攜帶書本指引中,Oral堂要攜帶Oral exercise book,但於學校所派的書本當中,未能搵到呢本書,書單上也不見有此書,請問大家有無呢本書?又或者Oral堂需要準備D咩呢?有勞解答! ...

不用客氣.

我都係呢幾日精神緊張呀,日日放工返到屋企又開工(執書包,簽通告,著咩校服)好似今天所有小一要著PE衫,好在阿囝撞著要上PE,如果唔係又會攪錯,今晚要MARK定係月曆先得.不過,好彩有你們一齊係BK傾下,一齊同小朋友加油,努力!

原帖由 crystalwsm 於 11-9-7 00:22 發表
唔該晒Sharon2005 同 Junemum,呢幾日精神緊張,同阿囡執書包,好驚執漏嘢,驚比老師寫手冊,因為阿囡好鬼懵,又無記性,原來今日派咗一大疊通告,但書包又無,我都係上網check先知,所以明早要跟佢番學,簽番晒D通告,唉........... ...

我想Junemum意思是指幫佢check.我都是教阿囝睇書名簡寫對照表,佢跟住由第一堂順序開始排入書包,我都贊成越早train小朋友越好!

原帖由 Yanamami 於 11-9-7 13:05 發表
點解同阿女執書包?:-x  執書包係佢o既責任, 小學生活o既一部份, 越早train小朋友越好, 有錯越早犯越好, 寫多幾次手冊自然學乖啦.  P1寫手冊好過上到upper primary仲俾人寫呀.....

...

9點訓 6:30起身

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-21 09:16 發表

9點訓 6:05起身

印象中,參加了家長伴讀好似要星期三,四返學校,如果不是,你可打返去學校check下!

原帖由 janssenma 於 11-9-26 09:52 發表
請問大家知唔知有一個家長ge增益課程,在10月同11月星期四舉行?我收到通告話已獲取修讀這個課程,但係我一d都無印象有報名,亦無印象有依個課程,大家知唔知呀!我翻看所有通告都唔見有有關ge通告...... ...

請問明天旅行,返學及放學的校車是只接學生,家長須自行搭車往返學校?

原來是這樣,我都以為佢抄漏!

原帖由 janssenma 於 11-10-11 11:54 發表
係呀,所以我地決定聽日阿仔唔搭校車,我地同佢番學校.  我仔張通告都係無資料,我仲以為佢抄漏tim!

校褲12長31吋,腰濶22吋.
大家在改褲腳前,請著住黑鞋度長度,改短褲腳時不須真的剪短,摺腳便可,我都要摺腳2吋,不知PE套校服及運動外套幾時會派?因發覺每星期要穿運動服的日子比較多呢.

原帖由 jansenng 於 11-11-4 22:05 發表
Yanamami,

Kln City d校服舖? 可否pm個地址比我, 謝謝! 另外,想請教學生穿著綠色羊毛背心是否容許?

阿仔的校褲都是12A,但長了三吋,明天搵人改短褲腳,但件白恤衫只派得一件,學校要月尾才有貨到,唯有著完即日洗,都頗為不 ...
‹ 上一主題|下一主題