用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係人都顛....呢個聖誕假共有二十幾樣功課! ...
樓主: 加油
go

真係人都顛....呢個聖誕假共有二十幾樣功課! [複製鏈接]

我都有 23 樣.

不過, 有d 是改正 (冇錯不用改), 有d 是 copy book, 冇難度. 而且, d 什麼 copy 都是幫佢地溫考試 d 野.

最 difficult 的是 : 英作, 12-15 句.

佢 23 開始放假, 25 已做完除了英作. 英作昨天才完成. 因為冇時間教佢.

我仔仔比平時多少少,好好彩,咁樣我還可以有時間溫下書。
我聽到你地咁講,真係震驚,20..30..40..樣功課,覺得老師只係想親這個假期快快完成今個學期既課程,功課多,做之如要吸收先得,草草了事根本不是學習,係交差。小朋友都想有個快樂聖誕節,而唔係做功課節。

回復 22# 峰仔媽咪 的帖子

完全贊同!

幾十樣功課真係嚇瓜我.....

做功課係想小朋友學習吸收....唔係交差.....功課多我唔覺得係好事囉.....

一來小朋友辛苦.....二來父母都受苦.....

回覆 1# 加油 的文章

聽來好像有很多功課,但仔細看看︰
好煩嘅功課包括作2篇中英文作文,2個book report,跟住返學第一日默中文2課書,一課係課文加另一課詞語,而第2日就默英文3頁課文。
除了2 book reports,一般來說,作一篇文要一小時,讀一課默書可以由五分鐘至最多一小時,所以中英文默書計五小时,所以除了book reports,好煩嘅功課也只不過七小時,其他不煩的功課也算七小時吧,總共十四小時,如果放十日假,每天只需約一個半小時,如果想趕快一點,兩天也可完成,所以問題只在於book reports。這又要看老師要學生將讀書報告做到那個程度了!

我個小朋友都係P.5, 一本TSA數學做28頁, 數學補充6頁, 數學作業5頁, 數學工作紙8頁, 中文補充6頁, 中文TSA2份(包2篇作文, 閱讀評估3篇(各篇1頁咁長)有6頁要做, 1份睇書的閱讀報告, 1份英文TSA Mock Papers-Reading & Writing, 1份英文TSA Mock Papers-Listening, 6頁English worksheet, 2份reading report(4頁), 1份宗教book report(2頁), 再加中英文科網上練習(唔係每日一篇果d喎), 係老師將d 功課放上網頁來答果d, 我都唔知有幾多.
仲有一本同公共圖書館合作的閱讀獎勵計劃喎, 最少要睇10本中英文圖書, 15個<好書分享>, 8個閱讀報告, 依個我都唔知佢點做.
跟著一放完假返學就已經進入考試心態, 3號開始 ~ 電腦筆試, 音樂筆試, 中文說話, 中文默書, 中文作文, 英文默書, 但仲要返全日, 仲會教書, 仲會有其他功課. 到10號果個星期就正式考試啦...........考4日, 死未, 精彩啦~~.
真係人都顛呀!!!

完全明白你的感受,我個仔一樣咁多功課,又係1月10日開始考試,我好你少少,因我阿仔只係3年班,都唔知點涯上去呀?
wbmom

有些學校真是很多功課, 我們學校相對少很多, 逐樣數都只是13樣. 而且量不大.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回覆 25# gabriela0407 的文章

gabriela0407
粗略點算,數學有 47頁,中文有 12頁 ,英文有6頁共65頁, tsa 2 份
15個<好書分享>, 各科共約10個閱讀報告, 最少要睇10本中英文圖書 。
如果放10天假,平均每天做6.5頁習作,1.5個<好書分享>,1個閱讀報告,看1本中英文圖書。除非是某些名校,可以一小時看完一本百多頁的chapter book,否則如可完成。
看來貴子弟定必在這類名校就讀,這類名校就是這樣,吃得鹹魚抵得渴,就當返工一樣,每天朝九晚五,應該做得完的。
多口問句,那間學校這樣看得些貴子弟。

可能你錯了!
名校並不一定假期功課多。
以我所知,官小是頗多

原帖由 wingsma 於 10-12-31 21:17 發表
gabriela0407
粗略點算,數學有 47頁,中文有 12頁 ,英文有6頁共65頁, tsa 2 份
15個, 各科共約10個閱讀報告, 最少要睇10本中英文圖書 。
如果放10天假,平均每天做6.5頁習作,1.5個,1個閱讀報告,看1本中英文圖書。除非是某些名 ...

回復 29# 加油 的帖子

我都吾明, 放聖誕節假期應該可以比少 d 功課, 等佢地可以輕鬆一下, 次次都比一大堆, 方死你好得閒, 佢地依家仲做緊.
吾怪得現在讀書係好大壓力.

阿仔都有成十幾樣功課要做, 仲要開學後一個星期要考試, 功課宜家仲差少少先做完, 仲未溫書, 真係仍需努力.

其實有沒有機制向教育署投訴學校, 投訴他們abuse 兒童. 教育署做教改多年, 老師和校長還是那個老模樣, 叫學生如何能走進社會學通識, 還做做家務學自理呢? 只好埋首做功課, 做填鴨!!!

小兒出年升小學, 可唔可以pm 我有咩學校要做咁多功課?!?  等我唔會選錯校, 明明想幫佢変左害佢

數吓阿仔d功課, 原來都超過20樣喎.(仲未計網上功課, 閱讀等)
6號仲要開始考試添.
慘!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

wah, 初初以為我個果多功課啫, 原來同你地比, 係叫做少啦.

不過, 因為唔想小朋友咁辛苦, 有d唔係要必做的, 我叫佢放棄, 例如讀圖書, 咩一星期要讀多少本讀寫落本圖書紀錄上, 寫滿又有咩証明果d, 同埋咩網上做功課, 無時間就唔好做.

而家都無時間玩同溫書, d功課馬虎d就算啦. 寫字, 作文要求唔好咁高就大家好d.

原帖由 加油 於 10-12-28 09:42 發表
女女今年小五,下個月中考試,本來想係呢個假期同佢慢慢溫吓書,吾洗到考試好似顛哂咁,但老師好鍚佢哋,係呢個假期共俾左二十幾樣功課佢哋做,講緊係好煩嘅功課包括作2篇中英文作文,2個book report,跟住返學第一日默中文2 ...

其實除左book report好似同考試無大關係,作文、默書全部都同溫書有關,咁又點算無哂時間溫書呢?老師幫D自律性低(或者無家長逼既小朋友)溫書吧了!唔明你地點解把溫書、做功課、上堂(埋怨考試前要返全日)分得咁開既?
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]
‹ 上一主題|下一主題