用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入拔萃之路
go

入拔萃之路 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 cherrieshum 於 10-12-28 21:24 發表
家庭背景相信最重要。

其他既我唔知, 但DBSPD就唔係

醒目開學勳章

原帖由 youma 於 10-12-28 23:19 發表

正是DBSPD收學生大多數是來自中產或以上的家庭!
連DBS老師都咁講, 無得抵賴!
收生時有冇看家庭背景, 大家心照 啦.

--------------------------------------------------
回應名校女生﹕我的老師http://adex.ba ...

咁我仔絶對係小數o個個啦!

醒目開學勳章

原帖由 youma 於 10-12-29 00:38 發表

個個都話自己係普通家庭架啦!
邊個會話自己唔係普通家庭架?
郭鶴x都話自己係普通人嚟架!

其實我以前都好似你咁諗架, 我叫仔去考男拔都係抱住見識既心態, 諗住都叫行過入名校, 到入左2nd in o個陣我都係諗住陪跑, 到收到信話收左o個一刻真係呆左......
或者你會覺得我扮冇錢, 因為你唔認識我, 之前有人知我仔考男拔o個陣都比人笑過我, 不過我仔夠好運啦, 又或者校長睇唔清楚我個住址同學校啦......
咁坦白講我又真係唔係普通家庭黎既, 因為2nd in既時候阿爸係我, 阿媽又係我 真係好彩校長冇歧視我!!

醒目開學勳章

原帖由 afhjl 於 10-12-29 12:33 發表

我真係好想知呀! 除左我提過嘅家庭背景和就讀的幼稚園之外

會唔會係同個面試模式有關呀?
我冇家庭背景又唔係名牌幼稚園, 仔仔係幼稚園既成績都ok, 校外都有幾張奬狀頂住, 但都唔係間間收(我指唔係一線既直資or 私校), 有d學校考d學術性既野, 有d學校考表達同組織能力......... 收我仔o個2間, 我仔in 完出黎係笑哂口話玩得好開心;唔收我仔o個4間, 我仔in 完出黎係黑哂口話唔鐘意........
所以我覺得真係好睇個面試模式.....
‹ 上一主題|下一主題