用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

同阿仔去康文署既遊戲室都有幾次,馬鞍山既阿仔玩唔到,天水圍呢個遊戲室,佢能力上開始玩到,我地又唔怕佢跌親,佢玩既時間,我地可以唔使看得咁緊。

由坐扶住起身.動作自如左。

企轉爬既動作,唔係"達"落地,而係慢慢"助"落地。

排左3個月,終於第一次睇醫院既職業治療,一對一,好有心機,佢評估阿仔既小肌肉唔係太差,做到形狀matching,動作唔fine,但都叫做做到,建議
1)買粗身既筆比阿仔畫
2)入形狀既積木盒,唔要6面有holes嗰d,太複雜.買隻個cover有唔同形狀hole,放地上,等阿仔慢慢match個形狀積木入去

3)跪係到玩.練大腿力
4)建議爬多d

回復 141# methy 的帖子

呢個遊戲室邊區? 要唔要比錢?
上次睇完你帶個仔反playgroup後,我都搵左一間比阿仔反,上左一次堂老師都覺得好岩阿仔玩,我都報左10堂,其實同其他小朋友玩真係幾好,阿仔玩得好開心又好鍾意,希望呢半年追到試升n班

原帖由 波蘿包1 於 11-7-20 00:14 發表
呢個遊戲室邊區? 要唔要比錢?
上次睇完你帶個仔反playgroup後,我都搵左一間比阿仔反,上左一次堂老師都覺得好岩阿仔玩,我都報左10堂,其實同其他小朋友玩真係幾好,阿仔玩得好開心又好鍾意,希望呢半年追到試升n ...

唔使錢架,天水圍區,不過有人數限制,每次限12人入內(大人+細路),要排隊拎飛。
各區兒童遊戲室: http://www.lcsd.gov.hk/b5/ls_fac_playroom.php

你搵到arm阿仔既playgroup就好喇。
我就通常報左d一日&兩日既playgroup,比阿仔玩。黎緊都會玩一日既playgroup.不定時咁去。我報左呢個玩http://slp.heephong.org/cht/news ... aygroup%20Fun%20Day

n班都報左一、兩間,因為我阿仔係細仔,就算我地交form 先,都會收大仔先,半年後既事,入唔入到隨緣喇。阿仔都已經夠忙:
星期一:醫院PT & OT (想分開兩日,但醫院比唔到期)
星期三or 六:playgroup
星期日:游水+推拿

不過有個問題 我阿仔排緊e位s位,咁我可唔可以搵定間幼兒園比阿仔報左n班先
不過n班要有一般自理能力先會收,我都唔大期望, 你一日做哂PT,OT 阿仔會唔會辛苦呀

原帖由 波蘿包1 於 11-7-22 00:12 發表
不過有個問題 我阿仔排緊e位s位,咁我可唔可以搵定間幼兒園比阿仔報左n班先
不過n班要有一般自理能力先會收,我都唔大期望, 你一日做哂PT,OT 阿仔會唔會辛苦呀 ...

你個問題我都面對緊,排緊e位&s位期間(起碼一年以上),我都試下報N班.到入學時都唔識行,人地都唔會收,報左至算。
計劃:報半日N班 &上醫院既PT&OT,如果e位派到先,就返N班+E位,到有S位喇,就返哂S位。唔知係咪咁呢?

阿仔上午上PT.之後nap.下午再上OT.阿仔不知幾enjoy,反而我請假陪佢一日,辛苦d

回復 146# methy 的帖子

如果我搵定幼兒班洗唔洗落訂先??
仲有咩月份開始搵??我個仔有1歲半近排覺得佢學野叻左,教ge野易明左,唔知係咪呢段時間係學習開始,我每日都好比心機咁教,每日每日都重覆,希望2歲前有個好表現 其實pg 又真係幾好,阿仔好主動去玩起碼唔會驚人先,不過大肌肉活動就麻麻地

原帖由 波蘿包1 於 11-7-24 22:54 發表
如果我搵定幼兒班洗唔洗落訂先??
仲有咩月份開始搵??我個仔有1歲半近排覺得佢學野叻左,教ge野易明左,唔知係咪呢段時間係學習開始,我每日都好比心機咁教,每日每日都重覆,希望2歲前有個好表現 其實pg 又真係幾好,阿仔 ...

幼兒園,我上星期已經報左兩間(半日位),今個星期,要阿仔足19個月先比交form,so再報多兩間(全日位),呢4間都無話要留位費wor(政府資幫助).只係話我阿仔係細仔,排到時如果有申請者係大過我個仔,就會優先比人地先。

我都覺得歲半開始好似"發力期"咁,好多野都叻左d,我更加想把握時間,比多d野阿仔學/接觸。so 我盡量放工後.一係游水,一係同佢去playroom玩。大家既目標都好明確,就係2歲前盡追~

咁你要反工仲難分配時間wo 更加辛苦,我係全識媽媽都湊到發皮氣,對住阿仔仲要更多 EQ,我自問有時覺得自己比一般媽媽再叻D,之前湊呢個仔辛苦到頂唔順 想過送去保良局 好彩都頂得住 辛苦個時期過左,而家湊阿仔真係比以前輕鬆得多 所以好多問題自己都能夠控制,解決得到,而家教阿仔認知都識10個生果個名同20幾樣物件,今日開始教ABC ,雖然有難度 都希望早D教好過遲先教,仲有都會試教BB去尿尿 ,近排學野快左,千奇唔好放過學習機會 我都係 一有時間就教 做咩講咩都同阿仔講聲 機本上天天都做按肚按腳,認知,臭臭教拎片(識^^),係床跳高,教說話 (不過阿仔仲未識叫爸媽)

回復 149# 波蘿包1 的帖子

我信困難既日子會過去既,不過唔知幾時。

都叫做有樣野開心下,就係本來2009年尾排既遺傳科,要2013年先有得睇,打去問可唔可以提早,又好彩有個空檔,今年年尾有得睇,睇血報告,到時知道阿仔有無遺傳病。

回復 150# methy 的帖子

可以打電話提早個期架?我個仔仲要等到出年8月先有得睇

原帖由 methy 於 11-7-26 17:15 發表

我個物理c 問左我2次叫我同兒科醫生講建議我阿仔睇遺傳科,因為阿仔太細粒唔似正常bb size,之後都有同兒醫生講又話無呢個需要,阿b未出世做哂test都冇呢科問題,都唔洗去check,只不過整體細粒加埋早產輕磅先建議做物治,1/2星期,一個月先做一次職治,都係比建議我再做家居訓練,咁資原有限無可能會搵私人做,最多反下pg,去公園,當自己係一位導師咁教阿仔lo

老公同阿仔去左個一日既協康playgroup, OT主持既,阿仔係唯一一個唔識行。
活動內容: 玩太陽傘、OT器具等,一人一份玩具自己玩下,之後再同其他bb交換玩,有d穿朱仔玩具。食茶點,bb拎spoon "筆"栗米片黎食,阿仔小肌明顯比其他bbs差."筆筆"下唔得,改用手指拎黎食,飲水(杯仔)最叻,最快飲完高舉再加bb音示意飲完。活動完大家散band~浪費左個OT,等我以為佢可以比d專業意見。

我聽完都覺得悶,各有各玩,加上阿仔未識行,本來打算試完ok,之後報十幾堂既playgroup。睇黎又要再搵下其他。

邊到有d arm我仔能力玩既playgroup 呢!?

原帖由 kokoalex 於 11-6-30 11:43 發表
我想問下認知發展遲緩有冇得搞?如大肌肉差可以去做物理治療..

我囡囡係整體發展遲緩, 16個月時遲左8-9個月, 讀左2年S位依家出去讀普通幼稚園, 我囡囡係認知方面追得幾時, 依家係體能未得JACK,

methy 你講個協康會係咪私人?個網頁話一堂要成幾佰蚊  

原帖由 methy 於 11-5-19 11:06 發表
排左5個半月的醫院物理治療服務。見了第一次,3個字:極失望!!

負責第一次接見既係一位高級物理治療師。

阿仔坐地上,佢觀察完阿仔之後既建議係.同佢按摩大腿,按到阿仔又紅又痛就arm 喇,之後side好多口水講唔係佢專業 ...

Agree!!! My son has development delay as well and was arranged for PT at a public hospital. There were few kids being booked in one session and they are not professional enough. I totally understand your disappointment. I just didn't bring my son to there anymore after 3 sessions.

原帖由 波蘿包1 於 11-7-30 23:30 發表
methy 你講個協康會係咪私人?個網頁話一堂要成幾佰蚊   

唔知係咪叫私人,$220一次,帶既係OT,佢既專業唔似幼兒工作者咁識得控制個流程,做就做哂佢要plan既野,不過一班小朋友無互動,又無OT既專業意見。

我搵左另一個機構既playgroup.資助機構攪既,朋友介紹話個幼師hold得好好。8月玩幾堂。

原帖由 123mummy 於 11-7-31 12:46 發表
Agree!!! My son has development delay as well and was arranged for PT at a public hospital. There were few kids being booked in one session and they are not professional enough. I totally understand ...

我阿仔轉左另一個PT跟,佢肯聽下意見,改一改流程,阿仔由喊足全程變成唔多喊,我就由得佢返醫院做運動,始終醫院PT難排,唔想無左個support~
你阿仔全部私人治療師跟?

methy
之前我都諗住搵半日N班比阿仔,我住元朗區,得6,7間 搵唔岩比阿仔,我決定左比阿仔反2-3歲學前班 一星期反3,4日每次2個半鍾,又要做物治,反全日N就唔太岩我,有樣擔心一報左堂先派到位咪浪費金錢,仲之報唔報都煩

原帖由 波蘿包1 於 11-8-8 00:22 發表
methy
之前我都諗住搵半日N班比阿仔,我住元朗區,得6,7間 搵唔岩比阿仔,我決定左比阿仔反2-3歲學前班 一星期反3,4日每次2個半鍾,又要做物治,反全日N就唔太岩我,有樣擔心一報左堂先派到位咪浪費金錢,仲之報唔報都煩:na ...

學前班? 有d咁既班架。無話浪唔浪費既,未派到位前,都要比阿仔學野,時間過左就無,錢可以搵返。
我報左4間幼兒園,有一間報名幾日後就叫我阿仔面試,我話阿仔2歲都未夠(未想講話佢未識行),個職員話攪錯左,叫我地係阿仔2歲時都未收到電話,就call佢地,提一提約面試。

上左第一堂playgroup,由幼兒導師帶,氣氛好好多,阿仔頭45分鐘好開心.原來佢聽到明好多指令,比我想像中識得多野,要用腳既活動當然係由大人拖住。過程中有幾次要一齊去洗手,阿仔對個自動出水既水龍頭好有興趣,去洗第3次手時唔肯走,拖佢繼續上playgroup,扭哂計,扭到要抱阿仔離開現場。

阿仔返醫院OT已經返左兩次,個治療師真係好得呀,好有心機,一間房,一對一,主要訓練小手肌,阿仔坐定定玩玩具,全程唔喊,係尾段同佢玩大肌(四點跪)就喊哂口。

8月阿仔每週節目豐富、行程緊湊:
星期一:上午醫院PT;下午醫院OT(隔週)
星期五:上門PST
星期六:推拿
星期日:上午playgroup;下午游水

歲半人仔,"節目"多過大人,好彩阿仔又頂得順之餘,仲幾enjoy。大人放假無哂自己時間
‹ 上一主題|下一主題