用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

你真幸福,咁早可以train阿仔,不用擔心,咁早開始train,效果可以好大

我仔都系低張小朋友,情況同你差唔多,可能好一點點啦,不過佢大小肌系好弱,去到學行要做好多功夫,我自己未排到政府既pt便出左去私人,系heep hong,好針對小朋友,once 阿仔識行,便展開其他方便training,ot,st,加強家居訓練,你朋友說得岩,如果小朋友系做pt既時候驚左,系好大影響,所以我personally認為要撜返d train小朋友好d,另外假日多去公園,要好多,我仔幾乎系公園長大的,爬又好,趺又好,比人撞咩都好,都對佢有幫助 (當然要安全啦),沖涼比d水佢玩,淋下佢,用我地大人個d起泡綿擦下都系ot既一種,我仔之後排到政府一直做到而家,系一定睇到進步的,加油呀媽媽~

請問你小朋友睇咩中醫??

hi methy,勁勁勁~~有你呢個媽媽,阿仔一定大進步

我仔而家2歲9,都去左公園好好好耐先肯由下向上爬,你仔仲細,唔洗咁push既,呢個動作對於冇問題既小朋友歲幾已做到,但我地d小朋友真系要花點時間的,加油~

回復 40# methy 的帖子

yes!!!我之前都系寧可做多都唔好浪費佢既黃金時間,系咁出出入入過左一年"超級"training既生活,卒之而家返左學,雖然系仍有空間要追,卻比想像中輕鬆了,所以只要有付出,我地既小朋友一d都唔差,而且,佢地系比一般小朋友更堅強,我見著阿仔輪輪盡盡地去跑去跳,真系覺得我個仔系no.1^^

祝你小朋友日日進步!

hi methy,

系邊間醫院?可pm我,我同阿仔出入醫院都年多,眼見做小朋友的pt都好好的,同時,我仔細時,約歲半時,都系做好多按摩,特別系d"kwan"節位,時間長左,系有效的,你不妨耐心多做,我唔敢question點解個pt講唔教你仔行,會否是低張或其他問題等去judge到系阿仔未可以開始學行,我仔未放手行已同佢日日去公園,扶住d屋仔,咩都好,真系日日去2轉,我唔清楚,約大概幾個月度便放手行,不過識行之後系仲有好多好多動作要學,呢個先系真正pt既開始呀,努力加油!

其實當初阿仔可以扶住野行,系超超超醜怪的,去公園都有媽媽問我阿仔系咪對腳有事,而家唸返應是低張問題引至的,所以真系不用急,佢扶到咁上下,叫做好dd,先比小小野引佢free hand行,呢個階段我系維持左好耐加做左好多好多野,初初系屋企同2張chair放得好近比佢試下去攞玩具,我從來只扶手,冇扶腰or hip位,不過扶手都要儘量唔好比佢個重心向前,因咁樣平衡唔好系行唔到,我仔free hand自己企,由踎系度自己企呢d都攪好耐的,不過都系個句,去公園系好work,順便又見下其他小朋友,我仔之前可以扶野行但去到公園唔敢行,唔郁系間屋仔度幾分鐘呵~又玩下peekopu,咩都好,都系比多d信心經驗佢自己,平衡呢樣野都系要好長時間,阿仔而家都差的,所以你地趁小朋友細,打好基礎,有助之後的訓練呀!加油加油!

回覆 94# ivychan1999 的文章

hi ivy,

唔好太擔心,用多d時間去追去幫小朋友好d,雖然醫生系咁講,但同時,小朋友既進步空間真系可以好大好大,我系比較乖個d媽媽來的,pt講做咩,我都儘量配合做,簡單如食奶or佢睇dvd時,幫佢按下d "kwan"節位呀,又同佢去d斜路位停一停又按下呢d,我一有機會都會做,只系小小1-2分鐘既動工,pt說佢地系有野資訊send去大腦幫佢地的,所以都系,做多d

另外我唔敢judge你小朋友既情況,但我仔系要晚晚教佢反身先系7-8個月自己反到的,坐又系好耐先坐穩,坐得穩時如果一趺,對手又唔會自己反應按住,呢d一點一滴都系幫下佢,搵多d唔同聲音既玩具比佢玩,佢唔玩都捉佢手拿住,放系high chair都放好多toys比佢扔下好,食又好,總之比佢郁多d....食奶逼佢自己件拿奶樽,初初唔肯慢慢加時間,今日10秒,聽日15秒....比d learning mug佢自己飲水,juice等,食奶咀又系比佢自己放入口,全部都幫佢先,加d簡單句子,佢地可能明的,但唔明都講,呢d日後對佢speech 都有幫助呢~

唔好唔開心啦,好多過路人都行過呢段路,end up見到小朋友進步,你會好開心的!

回覆 104# methy 的文章

GREAT^^我仔學慢慢坐低而不是達落地系學左好好好........好耐呢~比d心機啦,快會行了.......

回覆 109# methy 的文章

系的,我以前教阿仔扭patpat,佢都系個body郁而不是由腰個位置扭,你仔仔真叻仔!!
‹ 上一主題|下一主題