用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

回復 1# methy 的帖子

不要灰心, 小朋友會追得番。你可以試下找協康會個別訓練(網頁: http://slp.heephong.org/cht/individual-assessment-and-training), 物理治療及職業治療都有, 不過要排, 可能會快過政府服務。另外明愛都有自費個別服務, 可以到以下網頁參考:
http://www.caritasrehab.org.hk/s ... nyd0/index.php?id=5

我的小朋友有肌肉低張的問題, 由8個月大做物理治療, 由唔識爬, 坐唔穩, 到做了治療, 治療教他爬, 企, 行路, 跳, 只要努力, 係會追得番。努力, 加油!

原帖由 methy 於 10-12-30 22:44 發表

多謝你既回應,呢幾日不停上網搵料.搵左幾日既資料都唔夠你既回應來得有用。Thanks!

我當時是排到政府醫院的物理治療。治療師用玩具來吸引他做動作, 例如有一盒積木, 要他來回行, 每次取一塊, 直至搬完所有積木。咁算唔算遊戲?

我以前都好似你咁搵治療師, 但一般都是幫大人做治療。問治療師, 他們都是介紹去找協康之類的中心才有訓練小朋友的。你可以找私家醫院的物理治療, 他們都能提供訓練小朋友的物理治療師。

原帖由 methy 於 10-12-31 13:14 發表

好令人鼓舞既分享,我今日去睇另一個好有經驗既職業治療師,佢話阿仔肌肉低張,教我同阿仔坐fitball.彈彈下咁同佢坐,用玩具引佢,練腰力&頸力。

請問你阿仔係邊到做物理治療? 我暫時帶過佢睇過一個,佢係做大人既,佢做大人好 ...

小朋友依家已經3歲半, 仲算叫識行識跑同識跳。不過仔細做評估, 大肌仍然比同齡慢8個月。小肌則不大好, 慢了1年, 到依家仍有上PT同OT。

原帖由 methy 於 11-1-4 12:57 發表

多謝你既分享~你小朋友幾大? 做完PT情況改善左嗎?

私家醫院的物理治療又真係無諗過,thx~
‹ 上一主題|下一主題