用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011-2012小一有結果啦!
go

2011-2012小一有結果啦! [複製鏈接]

今日收到信, 細佬APPLY下年小一得左, 可以同哥哥一齊返學啦! 下年同學仔一齊入嚟傾吓啦!
   0    0    0    0

hello melodypoonwk,

你好!我女都係今日收到信!
想請教你大仔讀宣小,應付學業同樂器辛苦嗎?
依家煩緊有津校offer同最心儀嘅私小點揀好...
可以俾D意見嗎? Many Thanks!!

原帖由 melodypoonwk 於 10-12-29 17:09 發表
今日收到信, 細佬APPLY下年小一得左, 可以同哥哥一齊返學啦! 下年同學仔一齊入嚟傾吓啦!

Hello,各位媽媽,

我都係今日收到取錄信.
我想請問今年有幾多人考?
又收幾多位小一?
宣道今年學費好似是$32850/1年,但知唔知雜費貴嗎?
一個月約多少$?

我同你一樣呀, 細佬入到宣小, 下年會同家姐一齊番學

原帖由 melodypoonwk 於 10-12-29 17:09 發表

hi, rainy0429,

其實我都唔係好熟, 因為大仔係今年先由另一間英文小學插班小二, 但希望我可以將我對仔仔的看法說給你聽, 希望可以給你作個參考! 其實可能呀仔由幼稚園至小一都係接受英文教育, 因此英文响小一已經考到劍橋YLE FLYER 15個盾, 對英文完全沒有難度, 但反而中文對佢就好困難, 現在過到宣小, 起初佢雖然適應得比較辛苦, 但3個月過去, 明顯佢唔再係中文白痴, 還真的學到很多生字及能夠使用流暢, 而課程, 個人認為, 撇開中或英語授課, 的而且確是比較深點點, 而音樂方面, 其實佢只有2歲時學過下鋼琴幾個月就因為沒興趣而沒有再學, 但現在我們亦因為不想他學太多嘢而沒時間休息, 我們都只是讓他參加學校放學每星期一次的樂器班, 劇團同外面每星期一堂的英語班, 他每天放學回家後做功課, 溫習, 練琴, 食飯, 冲涼, 再睇一陣電視, 一般8點半至9點就已經可以上床睡覺, 佢現在很喜歡上學, 每天回來都會說說學校發生的事, 而且獨立了不少(可能真係大班教學, 小朋友真係要迫住獨立處事, 這點我也覺得對他們是好事! 希望可以幫到你啦!

hello melodypoonwk,

你好!我女都係今日收到信!
想請教你大仔讀宣小,應付學業同樂器辛苦嗎?
依家煩緊有津校offer同最心儀嘅私小點揀好...
可以俾D意見嗎? Many Thanks!!

... [/quote]

多謝回覆!!
你仔仔好勁喎...我連starter都未敢試,你仔仔已考完flyer...
唔怪得可以插班啦...
請問你仔仔點解要轉校呢?唔介意嘅話可以pm我嗎?
手上有嘅津校係女校,有直屬中學,好想收集多D意見至做決定!
我女中文唔係問題,英文聆聽ok,閱讀一般,宣小英文教得好嗎?既然仔仔咁勁,仲要在外讀英文...點解呢?

原帖由 melodypoonwk 於 10-12-30 00:50 發表
hi, rainy0429,

其實我都唔係好熟, 因為大仔係今年先由另一間英文小學插班小二, 但希望我可以將我對仔仔的看法說給你聽, 希望可以給你作個參考! 其實可能呀仔由幼稚園至小一都係接受英文教育, 因此英文响小一已經 ...

醒目開學勳章

回復 2# melodypoonwk 的帖子

多謝你的分享.  聽你所說, 音樂並不是對大人小孩帶給壓力, 可能係一種享受.

但我想知, 宣小校舍好似比較細, 又無操場,活動空間唔多,  係唔係呀?

Hello, everyone!  仔仔入到宣小, 下年會同你們小朋友一齊番學, great!
Mami可以一齊傾吓, 俾D意見我! Thanks!

推一推先~
唔知大家擔唔擔心學樂器呢?由於我係音樂盲,真係好擔心學業同音樂好難兼顧!

大家好, 我仔仔都入左, 但有另一私小OFFER, 想知道多o的關於宣小在音樂方面是否十分多要求? 我聽說要去音樂會, 再做感想/project, 對於我這個五音不全的媽媽是很吃力的~~

我想樂器並不是最大的考慮。他們會要求學生在畢業前通過其中一種樂器的八級試. 當然不是家長教. 是在學校學, 要給學費。但已比在外面學的便宜。反而,到了小四, 功課壓力便大大增加。學生最後要面對的academic。你從學校的網上也能看到, 他們的學生入DGS/DBS/SPCC 的比例是他們學生的15%。連同其他一線中學, 那麼他們的學生其實已經已有50%能進一線中學。Academic 在小四開始變得更重要。

那麼, ACADEMIC方面,宣小會比彩石里聖約瑟英文小學更好嗎??

醒目開學勳章

原帖由 cheben 於 11-1-4 17:39 發表
大家好, 我仔仔都入左, 但有另一私小OFFER, 想知道多o的關於宣小在音樂方面是否十分多要求? 我聽說要去音樂會, 再做感想/project, 對於我這個五音不全的媽媽是很吃力的~~ ...

不用太擔心, 只需要陪他們去聽音樂會, 之後做老師給的工作紙, 填寫音樂會中最喜愛的歌名, 節奏等等, 很容易便可以完成, 不需要寫感想.

回覆 13# 3b 的文章

謝謝你的安慰, 我很想多了解APS 和 ST JOE 之間那間會是我們最好的選擇~~
ANYWAY, 很多謝你的資料...

之所以驚,就係知學業已唔係輕鬆,仲一定要兼顧一種鋼琴以外嘅樂器,仲一定要考到8級...未計其他課外活動,我驚一日24小時都唔夠用...
所以樂器係我自己最大考慮!!唔同其他課外活動,唔可以放棄,壓力好大!(我指我自己)

原帖由 DGJS 於 11-1-5 11:07 發表
我想樂器並不是最大的考慮。他們會要求學生在畢業前通過其中一種樂器的八級試. 當然不是家長教. 是在學校學, 要給學費。但已比在外面學的便宜。反而,到了小四, 功課壓力便大大增加。學生最後要面對的academic。你從學 ...

hi hi,

我個女都考到宣小,而家先嚟報到,希望可以係度同大家多 d 交流,更可以同有經驗既媽媽取下經!!多多指教!!

回復 17# wasabi-cat 的帖子

wasabi-cat 你好...你個囡都好似讀St. Cat.我幾年前係談幼稚園話題時大家都討論過吓...時間真係快呢

hi isis_dad,

我都記得你丫,當時我地係由小朋友開始考幼稚園一齊傾,轉眼又話升小一啦,時間真係過得飛快...

btw, 你仲有無其他 offer 等緊? or confirm 會係宣小? 我就仲等緊另一間 result, but 多數都係宣小架啦。如果得閒,可以 pm 傾下。

原帖由 isis_dad 於 11-1-6 15:54 發表
wasabi-cat 你好...你個囡都好似讀St. Cat.我幾年前係談幼稚園話題時大家都討論過吓...時間真係快呢

哦~明白!唔該曬!
雖然"學校絶對沒有強迫學生在小六畢業生時必定要八級",咁學校要學生學嘅樂器,唔係用皇家試做準則,咁係點評分呢? 因為真係對學樂器一D都唔了解...請賜教!
Many Thanks!      

原帖由 Amandakok 於 11-1-6 09:43 發表
"仲一定要考到8級"
是否考到8級其實是家長和學生的共同選擇
學校絶對沒有強迫學生在小六畢業生時必定要八級
不過...當然大部份同學畢業時都會有八級
(小部已經演奏級)
這是因為大部分同學被學校的音樂氣氛感染至喜愛 ...
‹ 上一主題|下一主題