用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope kindergarten 有offer的家長有邊位係公務員的 ...
樓主: 凍O茶多甜
go

Good Hope kindergarten 有offer的家長有邊位係公務員的統計 [複製鏈接]

係公務員又點, 唔係又點, 這是最主要因素嗎?
好多人會好多疑問點解唔收佢, 但好多野做到啦, 唱歌啦,答問題啦, 點點點...
但大家有無諗過學位真係唔多足夠, 不一定是女兒不好或好好, 但噤樣踐朋友個女認真夠朋友...(而朋友的女兒又不是做出什麼厭惡的行為)

原帖由 luilui007 於 10-12-31 22:50 發表
好多人會好多疑問點解唔收佢, 但好多野做到啦, 唱歌啦,答問題啦, 點點點...
但大家有無諗過學位真係唔多足夠, 不一定是女兒不好或好好, 但噤樣踐朋友個女認真夠朋友...( ...

家長是高薪、非常專業及公務員又怎樣?

這不是罪、也不是女兒成功與否的闗鍵。

最重要是女兒遺傳了父母的智商,父母亦知怎樣教育

回復 3# babyqueendom 的帖子

To : babyqueendom

我只係想說小女被rejected , 應唔太與父母職業有關 , 我絕冇喺度認叻喎 , 你莫非要咬文嚼字呀 ? 大家係咪也不應寫口語化呀 ?  請尊重別人 , 大家也只是在BK討論和交流一下罷了 。

回復 4# babyqueendom 的帖子

我唔覺有太大問題喎?你咁講因為佢用咗D英文簡寫?

To : babyqueendom

咁唔知你又有冇发覺或comment樓主所寫的"kindergartner"的串法呢 ?

我當然沒有冒犯樓主之意 , 我諗就算串錯或手快打錯的話 , 都唔大問題啫 , 係嘛 ?

原帖由 icbb1230 於 11-1-1 02:21 發表
我唔覺有太大問題喎?你咁講因為佢用咗D英文簡寫?

I do not notice big problem with charlotte 2008's english.

We are simply moms trying hard to find a good school for our children. Please support each other.

Agree with icbb1230...

I think the performance of the kid herself is most important.

Apparently, if the kids have equal marks, the school may then look at the parent's occupation and religion. That's just my wild guess, but I think this is not very far away from the truth.

原帖由 星歷仔ccsclh 於 11-1-1 01:52 發表

家長是高薪、非常專業及公務員又怎樣?

這不是罪、也不是女兒成功與否的闗鍵。

最重要是女兒遺傳了父母的智商,父母亦知怎樣教育,身邊及不認識的成人也贊女兒兩歲多已能說中英流利全句子
(100%correct gramar)(不是mix u ...

想問下如果做齊以上的是否就一定=必收? 唔收就一定不公平, 噤可能太主觀了! 何況每個小朋友係自己父母心中是最叻的

回復 28# siden 的帖子

其實interview得個幾分鐘,好睇小朋友當時的表現。況且學位有限!!其實家長們報幼稚園都唔止一間啦,睇開d!!

回復 31# yukiyu 的帖子

Agree

Most important is try our best.

回復 1# siden 的帖子

同埋waiting list 唔等於無機會!

原帖由 luilui007 於 31/12/2010 22:50 發表
但大家有無諗過學位真係唔多足夠, 不一定是女兒不好或好好, 但噤樣踐朋友個女認真夠朋友...( ...

我亦只係講出事實及我個人見解同大家分析及討論,並無踐踏或冒犯朋友個女 ,相信你地見工時都會遇到類似問題吧,如果你自己係老闆,來見工的人能力差不多,你都會請個順眼啲,smart啲or靚啲吧 !如果不是,你考慮的另外因素就係人事關係吧(例如要請的人是否有人介紹......etc),呢個係現實世界,相信除了我,其他waiting的媽咪都想知下未能offer的原因,我只係提出我的一個疑問出來同大家分享及統計一下,但有其他人卻離題或focus係其他方面來挑撥中傷,最後我想講一句會計師係計數叻,點解一定要代表英文都叻?我並冇冒犯大家及那位會計師媽咪/daddy的意思,因我自己英文都唔好!希望大家唔好再針對响微不足道的地方,有位媽咪/daddy講得啱,大家都只係緊張自己的仔女,而呢個BK只係一個平台比大家抒發對幼稚園的見解吧,無謂針峰相對!

原帖由 kitmantsoi 於 31/12/2010 13:18 發表
你踩得你朋友個女咁盡...."又唔係特別趣致,個樣及行為更唔係醒目!"
真夠朋友....

我亦只係講出事實及我個人見解同大家分析及討論,並無踐踏或冒犯朋友個女 ,相信你地見工時都會遇到類似問題吧,如果你自己係老闆,來見工的人能力差不多,你都會請個順眼啲,smart啲or靚啲吧 !如果不是,你考慮的另外因素就係人事關係吧(例如要請的人是否有人介紹......etc),呢個係現實世界,相信除了我,其他waiting的媽咪都想知下未能offer的原因,我只係提出我的一個疑問出來同大家分享及統計一下,但有其他人卻離題或focus係其他方面來挑撥中傷,最後我想講一句會計師係計數叻,點解一定要代表英文都叻?我並冇冒犯大家及那位會計師媽咪/daddy的意思,因我自己英文都唔好!希望大家唔好再針對响微不足道的地方,有位媽咪/daddy講得啱,大家都只係緊張自己的仔女,而呢個BK只係一個平台比大家抒發對幼稚園的見解吧,無謂針峰相對!

個人認為,2000年後的公務員已是合約制,己再沒有什麼教育津貼,基本上2000年前入職的公務員,她們的小朋友"大部份"也長大了.......所以現在公務員再也沒有特別優惠了

原帖由 mum0724 於 11-1-2 13:11 發表
個人認為,2000年後的公務員已是合約制,己再沒有什麼教育津貼,基本上2000年前入職的公務員,她們的小朋友"大部份"也長大了.......所以現在公務員再也沒有特別優惠了 ...

不錯!2000年後入職的公務員已經沒有本地教育津貼了!
不過,現代人大多遲婚,所以應該還有很多公務員的小孩剛升讀幼稚園。

回復 9# charlotte2008 的帖子

In my humble opinion :

My hubby and I are [also] 會計師 .....but my gal (Nov 2008) [has been] was "rejected" by GH....not even [with any hope of being called from] on waiting list. Therefore, I dun believe GH [has] accords any priority [on] to professionals or those [at high salary rankings] with high income. [All those applied should have considered by themselves and well prepared for the school fees] Those apply for this KG should take all relevant factors, including course fee, into consideration.

But my gal's performance was fine ... [all] She answered all questions posed on her & completed all assignments as per the teacher's requested. But honestly, I dunno [the reason(s) behind of being] why she was "rejected"

Seriously, I think her English standard is sufficient for an accountant.

原帖由 jiljill 於 11-1-2 22:14 發表
In my humble opinion :

My hubby and I are [also] 會計師 .....but my gal (Nov 2008) [has been] was "rejected" by GH....not even [with any hope of being called from] on waiting list. Therefore, I dun b ...

我唔係版主, 但係可唔可以唔好make it personal, 不如回歸正題. 行行都有人英文好, 英文唔好.

我諗係因為以前gh小學比較多家長係公務員,大家才會有呢種錯覺.
‹ 上一主題|下一主題