用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? ...
樓主: dongfeng
go

全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? [複製鏈接]

今早去左福中1ST IN, 人山人海, 真跨張... 第一次IN中學, 安排時間等都很順利:loveliness:

要12日先至知道有沒有2ND IN....:(  

阿女IN緊時, 家長有講座聽, 估唔到今年入表都成6百幾人...最後收100人, 比例6:1. 信心即時下降....! :( 話說佢地學校收的學生唔會很差....!

WA!! 真係好多人  6:1 ...我下午去IN...

原帖由 hinhin_ma 於 11-1-8 21:59 發表
WA!! 真係好多人  6:1 ...我下午去IN...

第一輪應該不只6:1,要留位俾7月叩門。
上年最後共有9xx人申清,除直屬小學,外來生前後共收了16x個。今年唔知直屬小學幾多人升上嚟,不過依家考好過叩門因為入唔入到英文班一早知。叩門就要等考完分班試先知。

回復 63# PoPofamily 的帖子

早前,聽講座話band2中的學生都會收,唔知是不是呢?

囝囝面試完,佢話數學都有唔識。我都打定輸數了。

[quote]原帖由 亞菊 於 11-1-10 13:22 發表

下年度無中文班,難度可能高点,小朋友有那些科突出?如運動音樂視藝咁。上年認識一家長小朋友band 2以運動出色入,不過校長要小朋友諾耍努力讀書,成績不達標就耍上學校的補底班。如果小朋友肯諾有机會就在第二次面試說吧。

囝囝面試完,佢話數學都有唔識。

數學都有唔識是正常,有一兩題是超深的找數學尖子吧,我囝囝上年也有唔識,放心吧。不要氣餒,練習吓英文等第二次面試。

原帖由 亞菊 於 11-1-10 13:22 發表

囝囝面試完,佢話數學都有唔識。我都打定輸數了。

我個女話..佢地出左條...兩個代數..2次方...E 個唔係小學水平GE 問題來....雖然我都有教個女,但只教到一個代數..2次方...

大部份直資學校(EMI/英中,中中除)都希望收英文成績較好的學生,就是中、數較弱亦唔係大問題。唔好甘快打定輸數。

好多謝大家的鼓勵! 早前還同自己講,要以平常心去面對結果,但發覺好難做得到。

PoPoFamily,

他體藝(田徑)方面較好,公開賽都有羅過獎。成績就屬band 2中。
臨睡前,佢都提我後日放榜。佢自己都想入到,但我同佢講:以你自述面試時的情況,機會不大,你唔好抱咁大期望。他回答我: 我都知。媽咪,仲有冇d band 2好的直資呀?

我個囝只顧玩,其他野從來唔上心,但今次佢終於擔心了。其實,我感受到佢的不安,我個心都好唔舒服。

回復 68# 亞菊 的帖子

亞菊,

你不如試下聖道迦南, 直資英文中學

我個仔都是憑特異田徑已取錄了.

還有點時間, 周圍也試試無妨.:)

你住邊區呢??
大埔羅定邦,你會考慮嗎??
原帖由 亞菊 於 11-1-10 23:14 發表
好多謝大家的鼓勵! 早前還同自己講,要以平常心去面對結果,但發覺好難做得到。

PoPoFamily,

他體藝(田徑)方面較好,公開賽都有羅過獎。成績就屬band 2中。
臨睡前,佢都提我後日放榜。佢自己都想入到,但我同佢講:以你自述 ...

信媽, 你好. 請查閱PM.

原帖由 亞菊 於 11-1-10 23:14 發表

臨睡前,佢都提我後日放榜。佢自己都想入到,但我同佢講:以你自述 ...

唔使唔開心,囝囝因此次面試變得自覺已经賺咗。他一開竅就不得了,男孩子上到中學才發力多的是。現在最重耍喺找間好學校(一定要可以俾佢發揮運動才華,同時鼓勵他讀書的),青春期的男孩子要有個定位才能向上跑,不要放棄田徑剩讀書。
他面試1.喺無出声,2.唔識答但有講嘢定喺3.覺得答錯呀?除咗No.1真係無机外,其它問題不大。亞囝話D老師一見你識答就唔再問,揾D你唔識再問。我覺得老師其實唔係咁重視個答案,佢地要睇小朋友的語言能力、應對、自信、常識和禮貌多D。所以一日末話唔得都唔可以放棄,好好準備下次,一定要讓學校感到佢有誠意也會在各方面努力。加油!

信媽,
因曾經聽人講過"聖道迦南"的校風麻麻地,所以冇考慮過此間學校。不過,我都是道聽途說。
不知你知道這間學校有多少呢?請告知,希望再列入考慮範圍。謝謝!

Tomato1010,
我家住九龍區,所以大埔就較遠了,但都謝謝你。

PoPofamily,

囝囝因此次面試變得自覺已经賺咗。------->是呀!我都有這樣同自己講呀!

囝話他有答老師問題,沒有不出聲。只是,因同場還有三個小朋友分別在面試。有些小朋友聲量較大而他聽不到老師發問,但他竟然本能地向老師做了個聽不到的動作和""了一聲。

其實,我也不應抱任何期望,因他根本沒有做好準備去面試。還有,今天3時後就知有冇second inv. 了。到時,再告知消息。

醒目開學勳章

回覆 72# 小寶 的文章

小寶,
是的, 是港島區那間.

原帖由 亞菊 於 11-1-12 12:29 發表
PoPofamily,

囝囝因此次面試變得自覺已经賺咗。------->是呀!我都有這樣同自己講呀!

囝話他有答老師問題,沒有不出聲。只是,因同場還有三個小朋友分別在面試。有些小朋友聲量較大而他聽不到老師發問,但他竟然本能地向 ...

送上千萬個祝福!

原帖由 PoPofamily 於 11-1-12 12:45 發表

送上千萬個祝福!

PoPofamily,

好多謝你呀!雖然只是在網上相逢,亦不是同校家長,非常高興,你常給與支持。
囝囝不能入選第二輪了! 我非常非常失望。
但我還可以做什麼呀! 真係好唔開心。

原帖由 PoPofamily 於 11-1-12 12:45 發表

送上千萬個祝福!

可否分享2nd in 既內容, 我小朋友入左第2輪.
thanks.

原帖由 亞菊 於 11-1-12 15:20 發表

PoPofamily,

好多謝你呀!雖然只是在網上相逢,亦不是同校家長,非常高興,你常給與支持。

客氣啦!
囝囝不能入選第二輪了! 我非常非常失望。
但我還可以做什麼呀! 真係好唔開心。 ...

千奇唔好咁,會影响囝囝咖。真的喜歡福中七月重可以叩門,所以呈完分都要繼績努力,如果爭到band1尾或band2头再加上田徑的獎項,會有机會的。你也可把成績、囝囝進度、獎項等寄俾校長為叩門打底。
因應囝囝程度和專長,你可以考慮王錦輝不是林XX。我識得個港隊剛在那校畢業,人品不錯,他媽媽也說學校不錯。去呀睇吓,再嚟過。加油!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-1-12 16:09 發表

可否分享2nd in 既內容, 我小朋友入左第2輪.
thanks.

我個次簡單到昏,可能老公大發功同校長好arm key。校長只問了我們為什麽轉福中,問了囝囝他有無份選福中,有幾個兄弟姊妹,在那裹讀書,有冇問題想問。
‹ 上一主題|下一主題