用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 嘉諾撒聖瑪利書院交流區
樓主: gabriela0407
go

嘉諾撒聖瑪利書院交流區   [複製鏈接]

回覆:嘉諾撒聖瑪利書院交流區

請問普敎中果兩班在過往兩三年的成績是否較中敎中的精英班差?我指中文科。

我會覺得中文科的成績各班都平均的, 只是學校要配合小學已經有普教中, 甘中學一定要配合番有些同學和家長喜歡普教中

醒目開學勳章

我在註冊那天聽到有些家長說普通話班應該是精英班。
不過我個女唔like PTH, 所以我無幫她報名參加PTH中文班的考核。

醒目開學勳章

註冊日唔記得問老師,請問PE鞋是否要純白色?

Yes 呀

回覆:嘉諾撒聖瑪利書院交流區

我女將升中二, 去年家長會時副校長說pe 鞋可白色另加一種其他顏色, 如nike的那個tick, 但鞋底要純白色, 但女話有同學著不是純白色鞋底老師都沒有話佢。

另外, 關於編班問題, 去年副校長說有兩班普通話班, 另有一班是英文程度較高, 其他按at試分班。

PansyMummy 發表於 14-7-16 13:20
註冊日唔記得問老師,請問PE鞋是否要純白色?
不需要純白色 , 不過只可以白色主色, 再多一隻顏色。

醒目開學勳章

Hi all,

Noted and thanks.

bing-jing 發表於 13-8-27 02:48
第一年買舊書時, 一見內聯網上有放售便趕着接洽, 後來發現陸續有學姐放售, 而且越睇價錢越相宜, 所 ...

點解我唔見內聯網有放舊書既? 即 Web-mail嗎?

請問有沒有家長放售以下書籍?
1.   Integrated Music for Secondary Schools Book 2 (2nd Edition 2013) Publisher : H. K. Music
2.   Music Appreciation & Reading Book 2 (2nd Edition 2013) Publisher : H. K. Music
3.   New Home Economics Book 2 (4th Edition) with complimentary CD-Room 2 and worksheet 2)
4.  Chinese Cinderella (Dell Laurel) Adeline Yen Mah By Random House
5.  Pride and Prejudice Jane Austen by Longman
6.  生活普通話中二 (連自學光碟, 第一, 二及評核篇)

如有請PM

小六上中一Bridging course
請問升上中一的Bridging course要上多少時間呢?而且會在幾時開始呢?小六還有沒有暑期作業要做?如果上完Bridging course 加暑期作業, 好似成個暑假已沒有多少時間剩了

醒目開學勳章

今年Bridging course 由7月12日 至8月1日上午。
每天都有Homework, 另外有Summer Holiday Homework 要在9月1日交。
所以真的沒有太多時間, 因為期中Math Summer Holiday Homework 要買到新書才可以做, 但本書現在又無貨,所以要等到8月才可以開始做功課。
camma 發表於 14-7-24 15:08
小六上中一Bridging course
請問升上中一的Bridging course要上多少時間呢?而且會在幾時開始呢?小六還有沒 ...

Deleted

醒目開學勳章

請問是否中一原班會升上中二?

PansyMummy 發表於 14-9-26 13:07
請問是否中一原班會升上中二?

不是. 但普教班一入KEEP3年普教中   

普教中有兩班, 所以中一至中三都會有機會調班, (兩班內)

醒目開學勳章

咁即是中二果四班會調班。
另聽聞今年普教中只教到中二, 中三會全用番廣東話。

我問左亞女, 佢話收吾到風, 應該不是, 亞女今年中五了

Marians 發表於 14-9-26 19:46
我問左亞女, 佢話收吾到風, 應該不是, 亞女今年中五了
我聽到係中一至中三至有普教中, 高中因為要跟DSE所以全校用返廣東話

係呀, 所以Pansy mum 話中三全部轉廣東話是不正確的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊