用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗有好小學嗎?
樓主: ankle
go

深水埗有好小學嗎? [複製鏈接]

原帖由 apsm 於 11-1-16 09:01 發表
請問學費幾多 $$ ??

我想搵o的 half day 的學校

有冇suggestion ?

SFA 學費係$2,500/month x 10 months(全日制).
但係依家趨勢係漸漸轉全日制喎!

回復 18# silvia_ng 的帖子

Silvia,
你知唔知會搬去邊?

原帖由 MySweetBB 於 11-1-11 12:48 發表
我識D SFA家長都係話功課量OK, 小朋友讀得幾好, 但上到來BK D 人就猛話SFA死谷, 辛苦到C, 校網又唔好, 狂踩, 最好笑就係踩D人係無小朋友響樹讀, 真係唔好好明 .

...

呵呵....因為你D FD既仔女叻呀麻! 如果小朋友係自動自覺, 比佢讀呢d學校又真係好ok架!

原帖由 lauhoching 於 11-1-11 14:48 發表
Daddy二十年前係嘉靈係舊生,
當年不錯, 有冇人知而家校風如何??
Thanks~~~~~~

而家都好似聽聞不錯。但呢d野最好自己走幾轉, 望下好d, 唔好聽人講呀!

原帖由 LAUGHT 於 11-1-14 09:54 發表
Up, any advice re the school in Net 40?
I know very little re:
聖安德烈
白田天主教

聖安德烈 - ok呀! 派位都唔太差, 校舍又大。我呢次幫呀女入表都係入呢間。
白田天主教就好似麻麻...不過唔太清楚, 不便多言。

原帖由 i_am_winnie 於 11-1-17 17:23 發表
Silvia,
你知唔知會搬去邊?

協和嗎?
上午校搬去長沙灣地鐵站隔離, 而家仲起緊, 不過好似拆咁d棚啦。今年9月應該可以用得了。
而下午校繼續用舊址(即太子果頭), 但這間不是40網, 而是油尖旺網。

協和(長沙灣)遲些是否會轉為40網?因為本身地點就是深水埔區。

頭一輪無去考, 應該無得叩門, 除非真係好 SMART啦!

原帖由 share123 於 11-1-3 16:18 發表
SFA 6月份應該可以叩門!

回復 2# cherrieshum 的帖子

協和本來是一間分上, 下午校的學校.  在去年轉咗做全日制. 分拆咗上下午出來.
我唔係咁清楚上午或下午搬去長沙灣.  舊有的協和仍然在旺角.
而長沙灣協和只是暫定名.  校綱己經說明.

原帖由 cherrieshum 於 11-1-18 14:05 發表
協和(長沙灣)遲些是否會轉為34網?因為本身地點就是深水埔區。

佢本身係34網, 而40網既校舍仲起緊咋! 你行開九龍工業中學果頭, 就可以見到有兩間小學起緊架啦。
上午校過深水步, 下午校留旺角。分開兩間之後就大家都轉全日。

咁, 您又講得無錯!

原帖由 silvia_ng 於 11-1-17 22:36 發表

呵呵....因為你D FD既仔女叻呀麻! 如果小朋友係自動自覺, 比佢讀呢d學校又真係好ok架!

朋友兩個小朋友讀培中, 分別派過兩次上中學, 當時係120名左右是BAND1, 不過係幾年前既事, 以前係一級好多人, 4X%係BAND1.

我小朋友也是讀sfa, 一年級讀到想死, 但慢慢適應了現在可應付. 大人和小朋友都要時間適應, 記得一年級parents day 想去呻下, 點知人人都話唔係好辛苦者, 我即刻收晒口, 不過我發現大部份媽咪係全職, 因此我便同自己說想留低唯有辛苦d勤力d囉, 小朋友除非好自動自覺, 否則下午無人看管想他溫書好難.我下午又不在, 所以只有叫佢起碼要做完功課, 晚上用僅餘時間溫書, Sunday定要留一個下午溫習.

我在這幾年來不停同我女說只要盡力便可以, 現在成績時好時差, 但也叫做OK.不過佢地教得較快, 要keep住溫習, 否則積埋真係死得
最後我同意這學校真的不錯, 老師們都很盡力.

聖方濟愛德.............我曾經以為佢好好(可能佢以前真係好好)但係而家我覺得真係唔係想像中咁好,所以,我都係同個女轉咗校

原帖由 silvia_ng 於 11-1-11 00:14 發表

嘉靈應該熱門過善導。排第三志願時要小心, 唔係一陣會派到無雷公咁遠。一陣大吉利是整間街坊福利會比你就死火啦...
上年我擺嘉靈喺第二都入唔到,何况係第三?

Hi  jenny_wong ,

我係舊生,仲諗往帶呀囡今年報聖方濟愛德, 請問有冇唔好呀?請告之為何要轉校? Thanks!

原帖由 jenny_wong 於 11-3-31 18:33 發表
聖方濟愛德.............我曾經以為佢好好(可能佢以前真係好好)但係而家我覺得真係唔係想像中咁好,所以,我都係同個女轉咗校

原帖由 chicken 於 11-3-31 23:28 發表
Hi  jenny_wong ,

我係舊生,仲諗往帶呀囡今年報聖方濟愛德, 請問有冇唔好呀?請告之為何要轉校? Thanks!
呢間小學我係扣門入去,因為上年派位我大大話話都填咗十五間學校,最後竟然黑到無一間入到............而且仲派咗去嗰間五邑xx學校,嗰間仲要係小一開得一班,得16個學生,我係死都唔會比個女喺嗰到讀.至於愛德......我可以話比你知佢地轉咗新校長,好多嘢都唔同以前la,連小女個班主任都忍唔住喺電話到呻,你想知詳細我下次司可以再講.

原帖由 jenny_wong 於 11-4-1 19:29 發表
呢間小學我係扣門入去,因為上年派位我大大話話都填咗十五間學校,最後竟然黑到無一間入到............而且仲派咗去嗰間五邑xx學校,嗰間仲要係小一開得一班,得16個學生,我係死都唔會比個女喺嗰到讀.至於愛德......我 ...

我都好想知點解你話愛德唔好, 因為呢間學校出好多Band1生, 住呢區o既家長都好想d仔女派入去, 當中包括我在內.
‹ 上一主題|下一主題