用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學第三次呈分試,即6年級下學期果次有無用處? ...
樓主: appleapple
go

小學第三次呈分試,即6年級下學期果次有無用處? [複製鏈接]

原帖由 lanlan1999 於 11-2-22 19:23 發表

個攪珠係睇哂你三次既呈分試~ 第三次既, 就係幫你拉高d分,, 等你個排名高d~ 所以,, 第三次都好重要架~
  ps. 我個女都係9月升中

請問是否 三次既呈分試 的分數比重都是一樣呢?

原帖由 50108686 於 11-2-22 20:15 發表

請問是否 三次既呈分試 的分數比重都是一樣呢?

自行收生階段, 學校會參考第一, 二次的呈分試. 到7 月大抽奬, 教育局會把三次的呈分試來計算, 這三次的比重也是一樣的.

如果你在band2 or band 3頭,第三次呈分好的話,可以升band 架,如果在band 1 or band 2尾就會趺band架啦.小心.我想老師話無用,是那些穩守在banding 中的人,大抽獎是計號碼的.我個仔就係咁升band.

我自行揀嗰間中學講明如果要叩門, 要睇晒全個六年級的成績, 仲要係中英數全部要先會派表.

版主

呢一次係最後機會將個banding拉高啲,例如band2頭就有機會上band 1尾,所以呢個試好緊要.
‹ 上一主題|下一主題