用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無Band 2生可以派到英皇或皇仁 ?
go

有無Band 2生可以派到英皇或皇仁 ? [複製鏈接]

Pls share.

mahmah
   0    0    0    0

派到未必有好結果。有學生幸運地派到名校,當期時家仲好開心。
三年後,學生要留班/勸予轉校。學生根本追唔上,又俾人睇唔起(自己睇唔起自己),經常鬧情緒唔返學。

For considerations only.

有時太勉强真係冇好結果的~

我情願做土皇帝, 也不做地底泥!! 免得辛苦了孩子, 也辛苦了自己.

諗清楚

原帖由 三佰蚊 於 11-1-10 13:18 發表
我情願做土皇帝, 也不做地底泥!! 免得辛苦了孩子, 也辛苦了自己.

高手頗多

今年升中一 有已考獲劍橋 FCE 班別 (相當於中三/中四英文程度) 的優良成績

奧數 金獎, 一等獎, 一班內有10餘人

一班內 小學全級第一 10多人

校長聲言 要每年都考獲 100名的 都有很大的難度

BAND 2 真的要勉強入讀, 很大機會墊底, 是否可以承受此等壓力.  

另外自行無機會, 統一抽相信都無空位給 BAND 2 揀

我實在好懷疑有無可能 !
照數計都唔夾 !
我識兩個讀軒官入咗Queen's , 小六都唔係好標青, 只係中上.

mahmah

原帖由 小可愛爹 於 11-1-10 13:58 發表
今年升中一 有已考獲劍橋 FCE 班別 (相當於中三/中四英文程度) 的優良成績

奧數 金獎, 一等獎, 一班內有10餘人

一班內 小學全級第一 10多人

校長聲言 要每年都考獲 100名的 都有很大的難度

BAND 2 真的要勉強入 ...

//奧數 金獎, 一等獎, 一班內有10餘人一班內 小學全級第一 10多人
他們大多是自行收回來的.
自行入皇仁的很多都考過全級第一.

//我識兩個讀軒官入咗Queen's , 小六都係好標青, 只係中上.
他們是抽入去的.

原帖由 mahmah 於 11-1-10 14:16 發表
照數計都唔夾 !
我識兩個讀軒官入咗Queen's , 小六都唔係好標青, 只係中上.

From associated school, some students may be bottom of Band 1 and top Band 2.

2, 3年前個仔有個考5x既同學抽到入去(8x都係band1), 佢第一年已經差d留級, 而家每日補習幾個鐘.................

原帖由 ANChan59 於 11-1-10 14:44 發表
From associated school, some students may be bottom of Band 1 and top Band 2.

For QC, only band 1 students (may be top or may be bottom).

原帖由 cow 於 11-1-10 16:39 發表

For QC, only band 1 students (may be top or may be bottom).

For curiosity, how do you know?
So, how about KC?

There are only about 11 seats for the Hennessary Primary am and 11 seats for the pm students. Amost all band 1 boys chose QC as the first choice.

原帖由 cow 於 11-1-10 16:53 發表
There are only about 11 seats for the Hennessary Primary am and 11 seats for the pm students. Amost all band 1 boys chose QC as the first choice.

Thanks...

醒目開學勳章

deleted~~~~

版主

我仔班主任成日都講「唔係那個level,俾你入到都讀死你,可必要咁辛苦呢!」

軒官中上都已經是Band one 啦
原帖由 mahmah 於 11-1-10 14:16 發表
照數計都唔夾 !

唔好話BAND 2, 就算係BAND 1 中尾既入到去都讀到死死下, 唔係個呢個level點解要咁免強.
‹ 上一主題|下一主題