用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Tom Lee幼兒音樂班
go

Tom Lee幼兒音樂班 [複製鏈接]

請問有冇家長俾兩歲子女讀過/讀緊Tom Lee個幼兒音樂班? 我問過佢既內容好似同一般playgroup冇乜分別(我以為最少會有d元素俾小朋友感覺下咩係拍下子, 同埋高低音既分別等), 其實學到咩呢?
可否分享下? 謝謝!
   0    0    0    0

其實家長係要陪同小朋友一齊上堂架, 親子班既理念係想爸爸媽媽陪住小朋友上堂, 可以幫小朋友壯膽,唔好怕羞, 同埋令佢哋安心啲聽Miss教學.
仲有一齊唱遊時可以增進親子的感情.返到屋企,父母仲可以同小朋友練習返上堂學過既嘢.
我嗰時去music wonderland 時, 啲爸爸媽媽同啲小朋友都唔知玩得幾開心.(其實我覺得啲父母好似就玩得開心過啲小朋友添 )

回復 26# juennov 的帖子

系要一起上堂架,不過有d時間,比如下午四點,返工既家長陪唔到,所以我自己會揀7-8,雖然麻煩d,但自己陪到嘛

原帖由 juennov 於 11-1-18 19:09 發表

好多家長都話要"吼"住報TL的音樂班.其實咁樣未必揾到你想報讀的班別或理想上課地點.
應該上TL個web site, 喺音樂藝術中心入面到網上登記,到有合適既班會有Email 通知架嘞!!! ...

係呀, d職員都係咁講, 所以我登記左啦. Thanks~

原帖由 share123 於 11-1-18 17:00 發表

都平百幾蚊架,我地上平時7-8果d,家長放工都夠時間去架.
Music Wonderland搵工人陪都ok,因為唔使練琴,但JMC要陪佢上好d

唔怪得喺走廊坐咗好多工人喺到
應該係啲家長偷懶吧.

原帖由 Step_C 於 11-1-18 17:49 發表
多謝大家回覆...
我問過沙田幾間都係得閒日下午, 唔係咁岩我地, 一來我女讀下午班, 二來我想同佢上, 我想課餘可以一齊玩下練習下...
原來閒日有夜晚咁好好啊, 我可以同佢上之餘, 又平好多啊(一個月平$140!!!). 等我" ...

好多家長都話要"吼"住報TL的音樂班.其實咁樣未必揾到你想報讀的班別或理想上課地點.
應該上TL個web site, 喺音樂藝術中心入面到網上登記,到有合適既班會有Email 通知架嘞!!!

原帖由 bbpeter 於 11-1-18 16:01 發表

TL呢個music course當然有教節奏,高低音呢D基本嘢啦,
呢個我唸你唔駛擔心了.佢教的內容比呢兩個要求仲要多呢.

我相信樓主係講緊toddlers o個個course (for aged 2-3), 唔係music wonderland or junior music course, 以我理解, toddlers真係playgroup咁既模式(個staff都係咁介紹), 而到mw/jmc先有你地講節奏,高低音呢D嘢學, 我諗我同樓主想要既野一樣. 我自己都唔選擇toddlers個course住.

多謝大家回覆...
我問過沙田幾間都係得閒日下午, 唔係咁岩我地, 一來我女讀下午班, 二來我想同佢上, 我想課餘可以一齊玩下練習下...
原來閒日有夜晚咁好好啊, 我可以同佢上之餘, 又平好多啊(一個月平$140!!!). 等我"捕"住呢d時間先...

原帖由 juennov 於 11-1-18 16:08 發表

你小朋友係返閒日定係六, 日???平多唔多??

都平百幾蚊架,我地上平時7-8果d,家長放工都夠時間去架.
Music Wonderland搵工人陪都ok,因為唔使練琴,但JMC要陪佢上好d

原帖由 share123 於 11-1-18 16:00 發表

日日都有可能架,mon-fri平d,週末貴d,你可以系網上看到每個centre既時間表架

你小朋友係返閒日定係六, 日???平多唔多??

原帖由 juennov 於 11-1-18 15:52 發表

我估係六,日多喎, 因我嗰幾次代我表姐帶佢囡囡上堂都係SUN嚟架~~我仲記得上課室條樓梯, 課室外面勁多人,,家長, 小朋友,,,工人...塞到成條走廊都係人 ...

你講得無錯,,,SAT,SUN去到金馬倫道,,條走廊,樓梯仲迫過街市呀.

原帖由 SiuSiuPang 於 11-1-7 16:35 發表
請問有冇家長俾兩歲子女讀過/讀緊Tom Lee個幼兒音樂班? 我問過佢既內容好似同一般playgroup冇乜分別(我以為最少會有d元素俾小朋友感覺下咩係拍下子, 同埋高低音既分別等), 其實學到咩呢?
可否分享下? 謝謝! ...

TL呢個music course當然有教節奏,高低音呢D基本嘢啦,
呢個我唸你唔駛擔心了.佢教的內容比呢兩個要求仲要多呢.

原帖由 Step_C 於 11-1-18 11:43 發表
另外仲想問tomlee music wonderland d班係咪通常係閒日, 好少係星期六日...?

日日都有可能架,mon-fri平d,週末貴d,你可以系網上看到每個centre既時間表架

原帖由 Step_C 於 11-1-18 10:31 發表

請問你係邊間centre上同邊位老師教? 會唔會唔同老師教會有唔同內容? 定係呢d係課程standard內容無論係邊間上一定會學到? Thanks a lot!!!

Yamaha課程已經好耐歷史,有一套標準,老師定期都要上堂開會update. 我相信每個老師應該有個別差異,但內容同理念approach應該係一致既.

原帖由 Step_C 於 11-1-18 11:43 發表
另外仲想問tomlee music wonderland d班係咪通常係閒日, 好少係星期六日...?

我估係六,日多喎, 因我嗰幾次代我表姐帶佢囡囡上堂都係SUN嚟架~~我仲記得上課室條樓梯, 課室外面勁多人,,家長, 小朋友,,,工人...塞到成條走廊都係人

原帖由 siupoponicam 於 11-1-18 11:50 發表
因我無學過樂器, 我無依方面的知識,我想問通利定柏斯的音樂班較適合2歲半的小朋友,如果阿女有興趣,我會俾佢繼續學樂器.

我表妹女兒喺TL到上緊JMC課程, 都學咗約半年多d了.
我有1,2次陪過佢去上堂,我覺得JMC既課程好生動, 老師,學生, 家長打成一片.同埋將好多音樂的技巧套戲唱遊入面, 令到班小朋友不知不覺喺遊戲到學習.其實我覺得TL呢個音樂班幾值得推薦俾啲家長.

因我無學過樂器, 我無依方面的知識,我想問通利定柏斯的音樂班較適合2歲半的小朋友,如果阿女有興趣,我會俾佢繼續學樂器.

原帖由 peggy8422 於 11-1-13 17:23 發表
我囡囡學咗2歲的音樂班, 及進級班, 我本身都是一名教琴老師, 我覺得好好, 因為我當初都以為只是上下堂唱下歌仔咁, 咁知我跟的老師在第一期已經教了由DO 至到高音DO的手勢, 而且仲上堂時好多時教佢哋唱歌歌, 唱完歌詞 ...

請問你係邊間centre上同邊位老師教? 會唔會唔同老師教會有唔同內容? 定係呢d係課程standard內容無論係邊間上一定會學到? Thanks a lot!!!
‹ 上一主題|下一主題