用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的 ...
go

三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的 [複製鏈接]

原帖由 peggyhklam 於 11-1-8 17:02 發表
希望我無答錯, 以我所知, 有學券的要跟教署規定, 課程會淺些, 有些幼稚園無net, 所以學費平些

無學券的大部份因有net, 用英文及普通話上堂, 和不需跟足教署課程, 課程會較深, 所以學費會貴好多

我覺得要目標清晰,  ...

我同你想法一樣

原帖由 cherrieshum 於 11-1-19 10:54 發表
我見很多朋友的小孩都讀PN,如學之園、樂基,約克,英文程度很好,已經懂得表達自己。可是女兒讀的PN是本地課程,全日制,學費與那些幼兒園差不多,但就一點英文也沒教,只有唱歌環節。現在,真的很后悔沒有為她報讀英文的幼兒園。
眼 ...

pn唔教,你可以自己教嘛~我仔都冇讀pn,所有野都係我教佢咋.....

原帖由 yinghung1234 於 11-1-19 09:57 發表
有時家長 label 了有學券 = 淺, 英文不夠好 , 正如 Jacky 所言 , 又好又有學劵的學校真正爭崩頭 , 祟真, 民生, 培正, 創價, 宣道, 協恩, 聖公會, 聖保羅堂幼稚園......

其實家長是否先思考幼兒教育著重的是甚麼呢.  ...

呢d幼稚園一定爭崩頭la...祟真, 民生, 培正呢d有學卷又可以升名中小學喎,不過到中小學貴呢~~~

我都覺得近係最緊要
其次睇下間kinder岩唔岩自己個小朋友同埋target咩小學,
跟住再依自己能力去揀有學卷定冇學卷

原帖由 zoesychan 於 11-1-26 20:45 發表
我咪又係有報有學卷既 ..
係等in 時見盡d 大6細佬有幾乖 ...
我唔夠膽比我個小朋友同呢d細佬做同學lor...

我真係怕我個小朋友係果間學校讀唔夠2日返黎xyz 我呀 ...  

...

我都有報一間村校做後備,又係全年招生o個d....
我去in時等得唔耐,冇見到d大6人.....我記得interview當日(sat下午),9成都係老人家帶黎,好少係父母帶個小朋友黎in,但in其他4間學校都只係見父母帶黎既(就算平日in都係由父母帶)
當時我感覺....報呢間學校d父母唔多理d小朋友,好似唔太著緊小朋友讀書既野....
不過....又可能人地真係請唔到假la.....
但我都希望個仔d同學既父母係著緊佢地讀書既.....

原帖由 tsobaba 於 11-1-26 21:33 發表
有邊個父母唔緊張自己子女吖!係識唔識同有無時間啫,村校多基層父母,學識唔高,手停口停,無辨法啦!

我自己都係基層父母,學識唔高,好彩細個學琴,而家可以教琴,都係手停口停,星期六係我最忙既一日,學生一個接一個冇時間抖的,但o個日有2個interview,我都係賺少d同個仔去in咋~

原帖由 smalltungtung 於 11-1-26 22:02 發表
睇完你地D posts我有D inspiration,會target有學卷既學校先,同鎖定可以afford既school fee上限.我成日想比BB好D,好D,又好D,樣樣野都好D,加加埋埋真係好多錢要洗

而家諗反正自己既小學都OK,比佢入倒都唔錯呀!咁樣諗, ...

你小學好就真係唔駛太擔心,我老公間小學執左,我間小學20年前勁多人爭,而家講個名都冇人識....唉~~

原帖由 w_y 於 11-1-27 11:08 發表
如果係出名小學, 父母係舊生都未必實入到. 一係考一條龍啦, 但係好似一條龍小學, 10 居其9 係學卷幼稚園喎. 包括PC

PC我個仔表都冇資格拎呀~~其實想入間好既KG最終目的都係想考間好既小學同中學者,所以如果我個仔係大仔,其實我都想佢入到PC架~
不過呢d一條龍既學校,雖然kg有學卷,但到小學/中學又要交學費...

原帖由 chowhui97 於 11-1-27 11:00 發表
家長無出名小學backup真係好慘, 大家一齊努力啦!!

你個女咁醒,你唔駛擔心
‹ 上一主題|下一主題