用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 清貧學生大學起跑線止步
go

清貧學生大學起跑線止步 [複製鏈接]

原帖由 judy 於 11-1-11 09:50 發表

Tommy,

記者無心無料,佢應該跟着調查現在熱門科目学生的家庭收入。然後,佢可以話政府騙清貧學生入大學,令他們浪費光陰浪費金。

一講"數口"真系冇人有你甘"精" , uncle仲夠膽話記者唔識睇數據, 佢自己就連"數口"都唔識計

原帖由 uncleedward 於 11-1-12 12:01 發表
首先讓我們猜度入大學比例高了原因。其實都是Econ 101的理論。我們可假設2005到2009香港入入大學的渴求程度沒多大改變,那麽入大學比例平均增高15%主要原因可能是下面幾個:

1. 香港人富有了;
2. 政府政策收效;
3. 供應多了。
無論哪一點,政府其實都可以大吹特吹。

uncle  將普及教育,香港人富有了都歸功政府, 完全忽視不同組別增長不平衡,貧富差距拉闊問題,.....我可以肯定uncle做高官潛質絕對比曾特首更稱職, 絕對可以"做得更好呢份工"...

原帖由 uncleedward 於 11-1-14 11:18 發表
講起學校名字,忽發奇想。「東張西望」可以諗吓走去問喺DB/GS門口排緊隊嘅家長,睇吓有幾多串得出D代表邊個字同埋點讀。校方亦可考慮以此作 first round screening, 起碼可以嗰年慳一半功夫。 ...

我知DBS 代表 星展銀行:-)
有甘大間銀行撐, 入到去讀實冇死啦...

原帖由 uncleedward 於 11-1-14 11:45 發表

咪認叻住。嗱,唔google,你又知唔知星展DBS嘅英文全寫係乜?

唔google,肯定唔知
‹ 上一主題|下一主題