用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學位不足, 還要學校CUT 人數, 咩小班教學, 要我地跨區 ...
go

學位不足, 還要學校CUT 人數, 咩小班教學, 要我地跨區 [複製鏈接]

我好唔明白, 點解明知學位不足仲要CUT 班, 依架唔夠位啦, 就要我地去ZONE 14,
   0    0    0    0

回復 1# 445566 的帖子

YES AR, 點解要選埋14區喎~都唔知點選好, 唉......................:;pppp: :;pppp: :;pppp:

請教下你本身係邊區? 乜咁慘情?

原帖由 HAPPY-BABY 於 11-1-13 15:13 發表
YES AR, 點解要選埋14區喎~都唔知點選好, 唉......................:;pppp: :;pppp: :;pppp:

你地都係12區? 我CHECK 過港島好似得12區張表有幾間14區的學校。。。。

我係12區, 正如樓主話, 12區唔夠位派, 所以塞埋14區學校嚟!!!!

原帖由 SamMom 於 11-1-13 17:47 發表

你地都係12區? 我CHECK 過港島好似得12區張表有幾間14區的學校。。。。

你地點樣排次序呀????

其實本來都有考慮埋14既聖米, 因為都唔錯既, 不過一問之下, 原來4測4考, 真係有D 打震, 決定放手, 都係照原定, 睇番12既學校啦..
不過真係要侏守D, 因為學生可以超成咁, 連平時一定有位既李星同嘉道理, 加埋都仲要問人地借位, 睇來... 真係好易唔知派去邊....

原帖由 HAPPY-BABY 於 11-1-13 20:45 發表
你地點樣排次序呀????

回復 5# HAPPY-BABY 的帖子

情况就如九龍嘅41區一樣。你諗吓,41區屬於舊區,低密度,如唔多新樓,學校同埋學位又唔算少,點解要同黃大仙D學校借成177個位?原因只得一個,就係個個都借地址,博入MCS, LS 同DPS,令到嗰區爆晒廠。

而12區就博軒官、聖保祿天主教同瑪利曼等,所以咪唔夠位要同14區借Law!

醒目開學勳章

原帖由 445566 於 11-1-14 10:14 發表
其實本來都有考慮埋14既聖米, 因為都唔錯既, 不過一問之下, 原來4測4考, 真係有D 打震, 決定放手, 都係照原定, 睇番12既學校啦..
不過真係要侏守D, 因為學生可以超成咁, 連平時一定有位既李星同嘉道理, 加埋都仲要問 ...

原帖由 MonsterIn 於 11-1-14 12:05 發表
情况就如九龍嘅41區一樣。你諗吓,41區屬於舊區,低密度,如唔多新樓,學校同埋學位又唔算少,點解要同黃大仙D學校借成177個位?原因只得一個,就係個個都借地址,博入MCS, LS 同DPS,令到嗰區爆晒廠。

而12區就博軒官、聖保祿天主教 ...

希望借地址果班小朋友可以入到李昇同嘉道理, 如父母所願, 用最低成本入到12校網!:happy:

咁真係要同人地鬥彩數, 都唔知派咗去邊樹, 唉............
我都係唸住選12區先咋, 14區既位好似好少咁, 點選, 唸到頭爆

原帖由 MonsterIn 於 11-1-14 12:05 發表

而12區就博軒官、聖保祿天主教 ...

你們都多d選擇...我32網共有8間學校選擇, 而可選擇的只有3間, 而31網比較多共有11間, 我唔明點解要那麼散...

回復 4# McDonna 的帖子

唉...好多時是仲係佢中你唔中, ..

而近來我發覺區31都好多人借地址, 正如另外一位家長講, 31同32區差成條街...又有一條龍名校St. Mary

醒目開學勳章

原帖由 panbaby 於 11-1-14 16:16 發表
唉...好多時是仲係佢中你唔中, ..

而近來我發覺區31都好多人借地址, 正如另外一位家長講, 31同32區差成條街...又有一條龍名校St. Mary

又真係差好遠!唉!

IN NET 12, MOST OF PEOPLE WILL SELECT ONLY 3 CHOICE TO PUT INTO FIRST POSITION, THE CHANCE IS VERY SLIM.

ST JOSEPH
WAN YAH
MARYMOUNT
‹ 上一主題|下一主題