用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護
go

林護 [複製鏈接]

想問band 1 中 ,全級第八(班主任話)有無機會?聼人講林護自行只收全級頭三名。
   0    0    0    0

有人同我講, 佢個朋友的女就係兩次呈分中有一次考全級第二就唔收佢, 間學校可能要兩次呈分都全級第一先收, 結果去了第二選擇的英中.

原帖由 alice44 於 11-1-12 17:54 發表
有人同我講, 佢個朋友的女就係兩次呈分中有一次考全級第二就唔收佢, 間學校可能要兩次呈分都全級第一先收, 結果去了第二選擇的英中.

咁誇張?54個位,只選每校首三名,那要全區小學的頭三名都挑它了?
林護改了自行的分數評選準則,有空請去其校網看看?

原帖由 alice44 於 11-1-12 17:54 發表

I don't think so. My daughter is studying in Lam Woo now. She was 全級第三 in 1st term & 全級第一 in 2nd term.

原帖由 csy_ma 於 11-1-12 18:11 發表

咁誇張?54個位,只選每校首三名,那要全區小學的頭三名都挑它了?
林護改了自行的分數評選準則,有空請去其校網看看?

因為這間學校不是只有本區的人報讀, 有些在本區的人會出九龍讀書, 但讀得好又走入嚟自行這間學校. 又有一個可能佢面試表現不理想, 所以唔得, 另外林護有兩間聯繫小學, 佢都好鍾意收噃自己的聯繫嘅學生. 所以這兩間小學最後派去林護有成5x人+3x人, 大約每年都有近90-100人派過去.

原帖由 sandra_lam 於 11-1-12 18:33 發表

I don't think so. My daughter is studying in Lam Woo now. She was 全級第三 in 1st term & 全級第一 in 2nd term.

可能你個女面試ok, 還是你個女係讀仁立/仁紀呀?

回復 6# alice44 的帖子

She was not studing 仁立/仁紀呀

原帖由 sandra_lam 於 11-1-13 11:06 發表
She was not studing 仁立/仁紀呀

有無考慮安柱?

無考慮安柱, 或者可風.
心大心細, 吾知好吾好博, 請指點.

We were 跨網 to Kwai Chung so LW was the only one we selected frm 自行,無考慮安柱.

原帖由 CircleFace 於 11-1-13 11:41 發表

有無考慮安柱?

醒目開學勳章

原帖由 wingyindd 於 11-1-13 12:12 發表
無考慮安柱, 或者可風.
心大心細, 吾知好吾好博, 請指點.

唔係想打沉你,只係機會真係好細 ~

原帖由 ivory0915 於 11-1-13 23:21 發表

唔係想打沉你,只係機會真係好細 ~

都話林護改咗自行取錄既評分標準咯,排名次第同原校成績加埋都佔唔夠三成,面試表現佔愈六成。

三三四新學制,通識係必修科,好多人話,對於傳統學校黎講,轉向新學制既難度較大。林護既面試好似多著重時事討論,可以去其校網看清楚再定?

又:據安柱舊生報料,而家安柱都谷咗好多,初中分分鐘谷過林護。

回復 1# csy_ma 的帖子

仲有,阿囡有個朋友仔係混血兒,佢老爸係NET,林護開放日時,個校長就游說個小朋友考佢地間學校……亦即是話,面試時假如英文口語表達有出色表現,機會可能都多D?

(我囡讀仁紀既,但前兩年,就試過有級第一既師姐入唔到去,反而三四十名既入到。面試既野,應該唔會單睇成績?)

版主

呢個我都聽過,前2年我朋友個囡就係讀仁紀,佢地全級第一諗住一定入到林護,點知最後真係唔得,除咗可能佢面試表現唔係太好外,最重要係佢一啲校外比賽既獎都冇,因佢一心只顧住讀書.

原帖由 Lovely媽咪 於 11-1-15 14:07 發表
呢個我都聽過,前2年我朋友個囡就係讀仁紀,佢地全級第一諗住一定入到林護,點知最後真係唔得,除咗可能佢面試表現唔係太好外,最重要係佢一啲校外比賽既獎都冇,因佢一心只顧住讀書. ...

應該有朗誦既獎攞過?(未確知)
因果位精英既阿媽係教普通話既,仲義務開班教其他初小及高小同學學普通話,跟手幫忙訓練佢地響學際朗誦節參賽云云?

知唔知LW係咪會in哂所有學生or抽一部份?

LW 上年就唔係全部 applicant 都有面試機會!

醒目開學勳章

原帖由 prettyoni 於 11-1-18 09:39 發表
知唔知LW係咪會in哂所有學生or抽一部份?

唔係,上年我friend個仔無得in ~

如果著重面試多過成績的話,甘佢地點選擇小朋友去in?

回復 19# prettyoni 的帖子

面試:
日期 面試語言 面試形式 備註
第一階段 2011年 2月19日(上午9時至下午1時) 粵語 解難及時事題
測試重點:共通能力 所有操行達B或以上(五年級、六年級上學期)之申請人均獲面試機會。
第一階段計分方法(首200名可進入第二階段):
第一階段面試表現     40%
教育局「學生成績次第名單」     20%
校內成績評核             20%
課外活動                20%  
第二階段 2011年 3月下26日(上午9時至下午1時) 英語 會話及小組討論
測試重點:
英語及溝通能力 取錄準則:
第一階段得分       60%
第二階段得分       40%
‹ 上一主題|下一主題