用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學會收到名次第
樓主: tasty
go

中學會收到名次第 [複製鏈接]

回復 20# skytrain 的帖子

我哋唔知中學收生各方面嘅比重, 一般中學在3月份已經决定白行收生名單, 有新成績表應該要及早交比校方, interview 嘅表現及兩次呈分試排名先係主要收生參考。因為是考生之間真正的直接比較, 好多時成績表有 grade而無分數, 又無名次, 參考價值是有但唔太大。

原帖由 ricetaster 於 11-1-17 19:45 發表
大華中學只會收到教育局類似下列名次給予的讀生(根據全港名次) 如下 :

梁中明  排第 : 1
陳小明  排第 : 2
李大明  排第 : 3

大華中學 就會選擇 :  梁中明 ...

即指如該校收生1-54人, 全港次第1-54都會收取, 如該校收取了1-54名次的學生後, 還有剩餘學額. 54以外的學生是否都不會被收取?

今朝我去交表,個文員同我講一有新成績表同其他野,記得快D FAX俾佢地WOR~~咁係未呢間野,都有得商量下咁?因為我懶,有D証明都未攞到,考二都會好快派啦..考得吾好吾俾佢得吾得?好似好奸咁!!

回復 22# Milkky 的帖子

我唔明你嘅假設, 我只知在自行收生時, 全港次第只係當中一個收生條件, 重要睇面試表現,操行, 課外活動及與學校聯系。

教育局交比中學嘅係調整咗嘅全港名次, 例如有100 人報名, 教育局只會將根據全港名次而排 1 至 100 名嘅次序比你, 即使學校有54個位, 收生標準唔一定淨係參考教育局提供報考生排名。

如果有些籮底橙中學真係會收唔足全數自行學額, 例如 Band 3 尾學校, 咁餘額咪回撥比本校嘅中央派位名額囉 !

Ricetaster,
請问今年呈分排名是否取学兄的(1年学能测驗+ 1年中一入学前考試) / 2? 如果係,小学知道中一入学前的成绩吗?
如果知, 咁小学係咪知道今年有多少band 1 位? 还是唔知?
問老師....老師冇俾意見, 叫我自己决定...话年年唔同, 有浮动, 我都不知点算好

回復 25# skytrain 的帖子

今年呈分試個人分數只來自前兩屆一師兄師姐中一分班嘅平均分, 唔計TSA。 小學的確唔知畢業生嘅分班試成績, 只能靠過往兩年本校派位成績來評估, 加上每一年畢業生本身成績水平唔同, 的確會有5-10個百分點誤差, 最大件事係 Band 1 尾 Band 2 頭嘅 成績, 如果唔係踏界, 一般都好準, 最後使用進取或保守策略係好個人化嘅决定, 但要先和子女商量才决定。

回復 26# ricetaster 的帖子

聽聞如果係新校第一,二屇學生是沒有全港排名的, 請問是否屬實?

回復 27# yiuyiu2000 的帖子

咁 Banding 會分 1/3, 1/3, 1/3, 至於個人分數我自己估會利用 TSA 成績甚至教育局派資到校做獨立評估都未定。

回復 22# Milkky 的帖子

ricetaster講得對!

如有間abc 中學,
有 600 人想入讀, 而abc中學就將600人資料比教局, 甘教局比番各人banding先後, 邊個排一直至到尾, 如 1.陳大文 2.馬小玲. .....
.... 第600. 王小明.
中學係不知道小朋友全港位置, 同時佢地banding都唔知.

有d中學會面試一半, 特別出名中學. 就將佢cut到300名前先至有得in, 第301名就唔見,一.來公平d, 二.來唔冼煩 (識人另計啦!)
聽過某小學科科有A, 無得面試, 而係某某小學科科B, 都有得見.

其實有好多中學,為公開考試成績, 好多都係睇這個排名, 面試表現好好, 但排名好低, 唔收既case, 係好多.

以上朋友提供資料, 佢係中學老師.

所以唔好以為喺小學係 band 1 頭就咩學校都可以揀,仲要睇吓係邊區同邊間小學。

除非間中學話明全部都 in 哂。

原帖由 catcatmom 於 11-1-20 13:31 發表
ricetaster講得對!

如有間abc 中學,
有 600 人想入讀, 而abc中學就將600人資料比教局, 甘教局比番各人banding先後, 邊個排一直至到尾, 如 1.陳大文 2.馬小玲. .....
.... 第600. 王小明.
中學係不知道小朋友全港位 ...

原來名次第係咁計既.. 我真係以為知清哂全港名次架.

醒目開學勳章 王國長老

我是一

終於都明白啦..吾該晒.真係好睇邊D人報來排名次WOR~如果有1 LOT係好高既,咁自己可能跌晒.相反既就會排前D...數學差D都攪吾掂..係未中三吾洗再玩呢個GAME架?我怕我要入仁和醫院搵呀高人先得啦....

回復 28# ricetaster 的帖子

你的意思係都會有排名, 不過計法不同?

回復 34# yiuyiu2000 的帖子

如果你真係想知咪直接問教育局好D, 無謂大家估吓估吓。

Hi ricetaster,
真係可以向教育局咨詢咩? 那麼應該向那一個部門咨詢呢? 謝謝 !

原帖由 ricetaster 於 11-1-20 23:37 發表
如果你真係想知咪直接問教育局好D, 無謂大家估吓估吓。

回復 37# AKai 的帖子

教育局學位分配組

電話:2832 7700, 2832 7740

其實我又唔明,既然都有分班試,何不將分班試提早考,然後用呢個分數排個人次第,嫌一次定生死咪考夠三次lor,點解又要三次校內呈分,然後用前兩年分班試作為參考排次第。

同埋點解咁神秘,唔可以比返學生知自己個次第,咁起碼人地唔使成日估估下,好好玩咩,尤其宅界果d,估錯左好大鑊架。

请問中一前入學試有咗幾多年?  內容和TSA一樣嗎?
我仲揀咗間面試佔45%嘅中學,以為有得補救添...

我个仔間小學好難攞高分, 中文料9頁纸,45分鈡完成,成語不提供字, 詞语不提供字, 好似今次全班最高分不超过85分, 其他科想攞9字都難, 我心諗死硬...料料80幾唔知人地in 唔 in你 了。
‹ 上一主題|下一主題