用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 有無讀六年級同學入來交談
go

有無讀六年級同學入來交談 [複製鏈接]

回復 1# flsmama 的帖子

有甚麼事指教?

唔知道有幾多學生加在調整分數後由不合格變為合格。
阿囝那一班,在派卷後都很多同學上訴(佢地叫做追分)英文、數學、Science都有同學上訴。
同班同學的英文追分結果係由加零分到超過10分都有。
唔知上訴後是否由同一名改卷老師覆核試卷

頭痛唔知點填點揀校 又唔知老師會否給個別同學意見

原帖由 pmamylee 於 11-4-14 06:18 發表
我聽阿仔講,佢班係英文老師逐個叫出去睇番一次自己個分數,唔係份卷,係唔係個個有分加就真係唔知......
不過其它班又真係聽到有同學話加左成5至6分.....

其實星期五晚家長聚會不妨問下老師.....

...

原帖由 Derdad 於 11-6-21 23:00 發表
有冇媽咪俾個仔喺六年班仲唱歌詠團?
校際音樂節期間係咪校內要考試?
會唔會唔夠時間溫度書?
因為音樂老師呢排成日搵我,我俾個仔去唱歌,我個心十五十六咁,唔知俾唔俾佢去好。 ...

其實佔用小朋友的時間不多,不會影響考試。如果小朋友喜歡唱歌,不妨讓他參加。
但如果搭校巴,練習當天就無得搭。

原帖由 pmamylee 於 11-6-22 09:45 發表
六年級的2次呈分試是在12月及3月尾,唔會影响校際音樂節...
上堂一星期兩次,放學後,大概1時50分至2時放學....
六年級choir每年都有奬,所以miss poon都好重視...
至於對升中,miss poon話明入choir會加分.....
所以如果 ...

不過今年撞正運動會同一日,阿仔只可以比賽後返運動會,無得報比賽項目,但佢同部份合唱團的同學要求做 helper 參與活動,老師都安排得到。

阿仔做了5年合唱團 member,我都唔知 原來有分加。

原帖由 Tatama123 於 11-6-29 10:26 發表
cm168,

我個仔今年升P4, 除左讀書, 操行好, 其餘運動, 游水, 音樂, 冇樣得, 而家好頭痛,點算好 ?

1.  成績好最重要
2.  不要勉強小朋友操練體藝,除非本身是天才或已有成就
3.  參加輕量的活動,例如星期六的ECA,每星期只佔用
     1-1.5小時,成績表又有註明參與。
4.  加入合唱團,所需時間不多
5.  做服務,例如 librarian(P6),成績表上起碼有註明做
     service 的記錄

如果小朋友升上小五後,會發覺整個學習及競爭氣氛非常
緊張,與4年級或以前完全兩個世界。考試題目好象艱深了很多,未必每個小朋友可以應付。
妳個小朋友重有一年蜜月期,但要及早準備,打好英文基礎,或可以開始參加針對 SJPC 的補習,操練past paper (不是一般的做功課補習)。
只要成績好、操行B或以上、沒有記過,等如穩陣入SJC,不需要百般武藝或特異功能。

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 08:17 發表
還記得,六年級開學,差不多全班學生一齊爭做班長、爭做Librarian等,覺整個學習及競爭氣氛真係非常緊張。

至於操行,六年級明顯較為手鬆.....

其實當時我乜都唔知,只知道有很多同學報名做 librarian,問囝囝點解佢報名又講唔出,後來才知道是因為成績表會註明(原來佢咁有計劃 ),最後等到個多星期後知道可以做,佢好開心。不過佢原來最 enjoy 去書局買書那一次活動,重話老師讚佢揀到本好書。
下星期二放榜,因為阿囝係 b2,如果入唔返 SJC,現時都未知應該去那間學校扣門!
成班同學現時去了graduation camp,一定玩到癲,我就煩惱中

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 08:17 發表
還記得,六年級開學,差不多全班學生一齊爭做班長、爭做Librarian等,覺整個學習及競爭氣氛真係非常緊張。

至於操行,六年級明顯較為手鬆.....

操行方面,我又唔覺得鬆,近二個月,阿仔讀的那一班,仍然有幾個同學收到黃紙。

原帖由 pmamylee 於 11-7-2 08:09 發表
其實係學校唔公平的現象又點止呢樣,好多家長都是敢怒不敢言,因為大家都希望自己的寶貝兒子能升上中學部....

坦白講小兒係st.jo六年,的確遇到好幾位很好的老師,但佔的比數真係好少,唔好的佔大多數.....(可能是小兒唔 ...

同意!
各種類型老師有,盡心盡力的、要求嚴格的、hea的、用中文教英文數的、.....
老師普遍都要求高、應該是 SJPS文化,小朋友壓力大、競爭亦大

阿仔問點解成績低過佢的同學入到SJC,但係佢入唔到。
我都唔知點答好

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 17:52 發表
應該都收咗好多SJPS仔,不過都有好多Band 2仔入唔番,我嗰仔嗰班好多人都抽唔到SJC,所以佢哋就好多人喊....

真係好慘....

高主X、中華xx都OK呀!
今日阿囝會返SJC報考試,博後補位

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 22:59 發表
有波仔、高主X、玫瑰X、中華XX等等....全部分散灑......

佢嗰班好多Band 2b都好唔好彩,派唔番SJ
C,反而有幾個Band 2c都入番....真係睇你運氣...

同亞仔做咗統計,佢嗰班有35人,17個入咗
SJC, 18個入唔到.... ...

事實係靠隨機編號,運氣優先...
除非BAND1穩入
原帖由 honghong_ma 於 11-7-5 23:11 發表
咁係咪Band 1就一定入,而Band 2a -c 都係睇運氣
吾係睇成績呢???
我依家己經好驚.......(雖然還兩年先到升派位)

個足球小將應該同我個仔同班,佢收到成績後好唔開心。

其實大家可以咁樣想想:
Band 1 仔及 幸運的 band 2 仔入了SJC,要好好把握機會,其實班仔都知,SJC要求高,成績稍稍差點,都會被踼走。
至於其餘B2仔,這幾天要全面報名,希望入到間更好的 / 心儀的中學。
最後落選的B2 仔或 B3仔,因為你們有SJPS的根底,在將會就讀的中學,程度明顯高出一班,乘著這個優勢,在中學期間努力學習,有機會轉回心儀中學插班或在原中學讀出成就。家長們不要施加壓力給小朋友,鼓勵小朋友面對挫折,如何計劃未來,是人生面對的其中一個階段。
回想自已當年都不是讀到一間好中學(當年升中試成績非常高,但乜都唔識,父母就把我相等如現時的B1成績報B3學校...),又一樣讀,有乜問題!

原帖由 pmamylee 於 11-7-6 12:46 發表
放榜個日,有家長撞到mr.tam,問佢派成點,佢話每班都有差唔多一半的仔入番st.jo college,如果咁講,即係都有130至140人左右入番中學....

我識得有個band2a仔,佢係足球隊正選,好乖好純,入唔番,好慘所以坊間有d傳言不可 ...

應該唔係同一個人

原帖由 Derdad 於 11-7-11 16:47 發表

我都知道6H足球校隊有一個派唔番入SJC,但係Brother話已經留咗個位俾佢,已經攪緊手續。

唔知係咪講緊同一個人?
‹ 上一主題|下一主題