用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 有無讀六年級同學入來交談
樓主: flsmama
go

有無讀六年級同學入來交談 [複製鏈接]

其實係學校唔公平的現象又點止呢樣,好多家長都是敢怒不敢言,因為大家都希望自己的寶貝兒子能升上中學部....

坦白講小兒係st.jo六年,的確遇到好幾位很好的老師,但佔的比數真係好少,唔好的佔大多數.....(可能是小兒唔好彩,遇到的都是無愛心,無責任的老師居多......)

俗語有云'食得咸魚抵得喝'
st.jo有咁多另仔,係家長的努力,學校只是領功而矣......

原帖由 lingchuling 於 11-7-1 11:23 PM 發表
有少少感覺做班長、Prefect是同成績掛鈎,操行B+也不容易拿,我兒一年級比較易哭(因他個人比較感情豐富及眼淺),老師操行居然比B-,從來幼稚園一直都未試過,但是問老師究竟兒子在操行方面那部份需要改進,她又說不出,也說沒有什麼問題, ...

回復 3# elhihihi 的帖子

還記得,六年級開學,差不多全班學生一齊爭做班長、爭做Librarian等,覺整個學習及競爭氣氛真係非常緊張。

至於操行,六年級明顯較為手鬆.....

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 08:17 發表
還記得,六年級開學,差不多全班學生一齊爭做班長、爭做Librarian等,覺整個學習及競爭氣氛真係非常緊張。

其實當時我乜都唔知,只知道有很多同學報名做 librarian,問囝囝點解佢報名又講唔出,後來才知道是因為成績表會註明(原來佢咁有計劃 ),最後等到個多星期後知道可以做,佢好開心。不過佢原來最 enjoy 去書局買書那一次活動,重話老師讚佢揀到本好書。
下星期二放榜,因為阿囝係 b2,如果入唔返 SJC,現時都未知應該去那間學校扣門!
成班同學現時去了graduation camp,一定玩到癲,我就煩惱中

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 08:17 發表

操行方面,我又唔覺得鬆,近二個月,阿仔讀的那一班,仍然有幾個同學收到黃紙。

回復 1# elhihihi 的帖子

我個仔嗰班,都有些操行差的學生,都繼續有收黃紙.....

下周二就放榜了,好緊張...........

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 13:18 發表

放鬆啲,香港人!
妳個仔入梗啦啦!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

好緊張, 好快就放榜... 佢哋而家喺camp 度玩得好開心, 如果以後嘅日子都好似咁就好...

一日未放榜,都放鬆唔到.......
佢哋入咗Camp,玩得好開心,不時同佢sms.....

原帖由 Derdad 於 11-7-2 13:22 發表

放鬆啲,香港人!
妳個仔入梗啦啦!

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 13:18 發表

仲有一日…
Best wish,

原帖由 pmamylee 於 11-7-2 08:09 發表
其實係學校唔公平的現象又點止呢樣,好多家長都是敢怒不敢言,因為大家都希望自己的寶貝兒子能升上中學部....

坦白講小兒係st.jo六年,的確遇到好幾位很好的老師,但佔的比數真係好少,唔好的佔大多數.....(可能是小兒唔 ...

同意!
各種類型老師有,盡心盡力的、要求嚴格的、hea的、用中文教英文數的、.....
老師普遍都要求高、應該是 SJPS文化,小朋友壓力大、競爭亦大

係啊!
祝您們個個都入到心儀的中學!
Hong Hong Ma  :-)

我個仔sms同電話都無呀, 心都淡埋

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-2 22:50 發表
一日未放榜,都放鬆唔到.......
佢哋入咗Camp,玩得好開心,不時同佢sms.....

班仔昨晚玩通宵,個個都唔捨得....
今天出 Camp, 重有幾個仔感動到喊呢....

希望各位六年級仔仔入到心儀學校 !!

原帖由 THRY 於 11-7-4 13:22 發表
我個仔sms同電話都無呀, 心都淡埋

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-4 23:26 發表
班仔昨晚玩通宵,個個都唔捨得....
今天出 Camp, 重有幾個仔感動到喊呢....

希望各位六年級仔仔入到心儀學校 !!

有冇媽咪報喜/憂?
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-7-5 10:05 發表

有冇媽咪報喜/憂?

應該8點幾已經收到結果!

回復 1# Derdad 的帖子

亞仔派咗 SJC

佢嗰班, 三位最出名頑皮的學生,都派咗入去SJC.....

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 10:28 發表
亞仔派咗 SJC

恭喜!
"最出名頑皮的" 有沒有收過黃紙呢? 成績很好?

當然收咗許多黃紙兼成績一般的學生.....

原帖由 llmom 於 11-7-5 10:30 發表

恭喜!
"最出名頑皮的" 有沒有收過黃紙呢? 成績很好?

恭喜!恭喜! Piglet_ mamie !!!

我有D吾明,如果"最出名頑皮的" 派得去SJC,
咁成績應該都係Band 1 啦!!為什麼成績一般都入到呢?
sorry 我其實吾明派位呢個遊戲!還在學習中,請指教!

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-5 10:28 AM 發表
亞仔派咗 SJC

Hong Hong Ma  :-)
‹ 上一主題|下一主題