用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 有無讀六年級同學入來交談
樓主: flsmama
go

有無讀六年級同學入來交談 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-11 20:00 發表
我個仔嗰班都有一位足球小子入唔番sjc, 今年入唔番sjc 的足球小子都有好個......

註冊嗰日見到Brother,佢話好多人打電話比佢,放榜嗰日,佢收咗三十多個電話,跟住就唔再聽電話了.... 佢話佢無辦法幫到D仔...

6H班好似得8 ...

平均每班最後入到SJC嘅唔多過二十人,6H入到咁多都好犀利啊!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

係呀....真係同人唔同命!!!  
Band 2仔要靠運氣,入唔到的Band 2a大有人在...  

據聞去年的情況一樣,d 家長話「血流成河」!

原帖由 Derdad 於 11-7-11 21:51 發表

平均每班最後入到SJC嘅唔多過二十人,6H入到咁多都好犀利啊!

Derdad :

想問下cut班後,即剩下5班小一(max. 165人),入SJC機會是否大了很多?

其實SJC最小要收多少個SJPS小六囝囝(除B1外,是否都要收多些B2a-c囝囝)? 

會否SJC只收B1,B2a-c一點點,而收多些外多成績好的囝囝?

醒目開學勳章

原帖由 Cherry+DC 於 11-7-12 18:00 發表
Derdad :
想問下cut班後,即剩下5班小一(max. 165人),入SJC機會是否大了很多?

理論上係。但呢個要睇SJP &SJC嘅直屬關係可以「拖」到幾多年。

教育局原本規定,有直屬關係嘅中學最遲要喺2012年要表達結龍嘅意向。後來又因為呢幾年有比較多嘅教育改革而准許延期申請三年。

即係話,响2012 - 2015呢三年內嘅SJP六年級學生,仍可享有SJC 中一嘅最多85%學額 (即係約有100個保留學位)。亦即係話,2013-2015呢兩年全日制小六學生中,約有七至八成多人可以入到SJC,當然高過2012-13年嘅三至四成啦!

2015年之後係咩嘢世界,天曉得!
因為中學方面唔想轉直資,但係要keep 住百年純英中嘅「金漆招牌」,响維持「每班最少有85%學生喺全港學生成績次第最Top 嘅20%之內」又存在困難,因為多咗開英文班嘅中學加入搶學生。
所以:走着瞧!

其實SJC最小要收多少個SJPS小六囝囝(除B1外,是否都要收多些B2a-c囝囝)? 

上文已經提過,冇規定要收幾多SJP嘅學生,只有最多85%保留學額留俾SJP。部分SJP嘅學生,會喺自行收生及「扣門」階段入到SJC,令最終入到嘅學生有機會多過85%保留學額!

會否SJC只收B1,B2a-c一點點,而收多些外多成績好的囝囝? ...

其實Cherry+DC 應該要多點理解派位機制。

根據教育局嘅派位機制,直屬嘅保留學額會被優先處理。而如果直屬小學嘅第一組別學生嘅第一志願係直屬的中學,不論隨機號碼嘅大小,佢一定會得到一個保留學額。
而直屬小學嘅第二組別學生,如果佢哋嘅第一志願係直屬的中學,就會待直屬第一組別的學生派完位後仍然有向保留學額的話,仍可按隨機號碼嘅優次,順序攞到學位。所以,唔理Band 2A, 2B or 2C,只要佢個隨機號碼夠前,同埋將SJC 放喺第一志願,都可以攞到SJC 嘅入場券!

至於直屬小學嘅Band 3 嘅學生,按規定不會被派往直屬嘅中學。佢哋只會按成績次第+隨機號碼,與其他同區第三組別嘅學生爭奪其第一志願嘅學位,或從「扣門」途徑進入SJC。

所有保留學額派完後,剩低嘅非保留學額就會按成績次第+隨機號碼嘅優次,派俾其餘第一組別學生嘅第一志願。

而過咗註冊日後,如果有學生放棄註冊,再加上每班嘅兩個「留班位」,就會形成所謂嘅「扣門位」俾學校自主決定。
呢個時候,就係中學校長/Brother決定俾「自己人」抑或校外嘅「特異功能」人士啦!

(PS. 六年級嘅媽咪,派位機制,妳哋先係專家。越俎代庖,有點唔好意思。以上有講錯嘅話,請指正。謝謝! )

Best wish,

2013-2015呢兩年全日制小六學生中,約有七至八成多人可以入到SJC

請問從以上這個看,是否是來年升小三及小四那班小朋友

Derdad,

Very clear.  Thank you.

醒目開學勳章

Piglet_mamie

妳個仔分班試考成點?
讀唔讀到E 班?
Best wish,

回復 1# Derdad 的帖子

Dear Derdad,

謝謝關心! 分班試已考,普教班亦已面試,尚未知道結果,亞仔話要8月尾先知道結果。升升上F1,好多嘢都要靠佢自已了.....

據聞F1得一班精英班,應該無佢份

---

原帖由 Cherry+DC 於 11-7-13 13:21 發表
Derdad,

Very clear.  Thank you.

Hi Derdad,

Me, too.  Thank you for your information.

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-15 23:27 發表

謝謝關心! 分班試已考,普教班亦已面試,尚未知道結果,亞仔話要8月尾先知道結果。升升上F1,好多嘢都要靠佢自已了.....

據聞F1得一班精英班,應該無佢份 ...

記得叫個仔响8月24日至26日番學校新禮堂嘅Orientation Program 呀!

(好似之後8月27日至9月初輪到家長?)
Best wish,

Derdad,

知道! Form 1 Orientation Prog 將於8月24日至26日舉行,而Parent Orientation Prog 將於8月27日及9月3日舉行   

你的資料都好準確,利害

原帖由 Derdad 於 11-7-16 18:54 發表

記得叫個仔响8月24日至26日番學校新禮堂嘅Orientation Program 呀!

(好似之後8月27日至9月初輪到家長?)

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-15 23:27 發表

升上F1,好多嘢都要靠佢自已了.....

我恐怕我個仔到嗰陣時都未得…
好似中六SLP嗰篇成千字嘅「個人自述」我個仔一定唔將OLE啲嘢寫入去,結果都要揾我哋兩公婆幫手…
Best wish,

Derdad,

原來中六要寫一篇成千字嘅「個人自述」,咁我叫個仔得閒時試吓寫先........

如果佢要我幫手,我相信我哋都幫唔到佢,我無咁好文彩

原帖由 Derdad 於 11-7-17 00:16 發表

我恐怕我個仔到嗰陣時都未得…
好似中六SLP嗰篇成千字嘅「個人自述」我個仔一定唔將OLE啲嘢寫入去,結果都要揾我哋兩公婆幫手…

Derdad,

原來你的料都幾堅,據聞有幾位派唔番的足球小子,sjc 已經收番佢哋

原帖由 Derdad 於 11-7-11 16:47 發表

我都知道6H足球校隊有一個派唔番入SJC,但係Brother話已經留咗個位俾佢,已經攪緊手續。

唔知係咪講緊同一個人?
‹ 上一主題|下一主題