用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 2011-2012年度選擇民生幼稚園請進
樓主: niki5202
go

2011-2012年度選擇民生幼稚園請進 [複製鏈接]

回復 1# agnesmomo 的帖子

蘇浙...
如果2間都差唔多遠...
我覺得會係蘇浙好...

我個仔上午班, 住青衣, 現在要找定校車? 要這麼早 ?

My girl will be K1 pm class, lives at Tsuen Wan.

出讓MS K1 上學期書籍ONLY $200

出讓MS K1 上學期書籍ONLY $200

88%new

" border="0">

謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

嘩, 又係荃灣...
原帖由 atch2011 於 11-1-24 23:00 發表
My girl will be K1 pm class, lives at Tsuen Wan.

我個女是am class, 住青衣

Hello 我知道各位小朋友已經係民生學生...我囡囡今年會報名...想請問面試有無咩特別呢? Thanks!

我今年都會報, 我都想知面試內容, 係咪好難入架? 大仔機會大D? Thanks!

大致都係問小朋友名呀, 物件呀, 顏色呀...
我個人覺得重點係家長個份問卷, 係好係衰都係d份問卷.....

ps. 宜加係interview淡季 ...BK都冇乜人上...你如果真係要多d資,  除左睇番民生專區外, 就係要年中打後至多人答你了~~!

我個仔係收左2011年上午班的.
我自己覺得份問卷好重要,同埋好睇家長.當日差唔多冇問冇考我個仔,只係同佢傾下偈.基本上連名都冇問.而問我就問左好多嘢,咁當然唔係考我,都係同我傾下偈,主要係傾下日常生活.
不過又唔可以話我個仔冇功勞,雖然冇考佢,佢當日表演唔怕生保,回應老師問題.所以都可以話考左佢架喇.阿仔都表現得不錯.
我就覺得民生interview唔著重小朋友academic的knowledge(不過都啱的,老實說個d問題10個有9個識,只不過係肯唔肯答啫),著重小朋友的性格同埋睇父母(我覺得未必係睇背景,當然有係bonus,係睇家長點樣全心參與教小朋友,同埋家長係唔係合作.
以上係我自己interview後的感覺.唔代表係一定啱的.

for my gal, 當日interview有問姓名, 亦有問枱面上blocks 的顏色, 但正如以上媽媽提及, 問家長的時間比例係長d, 主要問我平時放假帶阿女去邊, 邊個照顧小朋友, 其實間間都係問呢d問題...
我自己認為真的要如實作答, 因為家長答完後老師會問回小朋友媽媽係咪有帶妳去嗰度ar....老師亦會跟小朋友像傾計般, 讚吓佢件衫好靚, 邊個買比佢ga..., 直覺上係考小朋友的反應及思路多於學術上的東西....
當然最重要都係眼緣及運氣, 這是本人於今年K1面試的經驗總結回來的...

原帖由 日日見住你 於 11-2-10 09:48 發表
我個仔係收左2011年上午班的.
我自己覺得份問卷好重要,同埋好睇家長.當日差唔多冇問冇考我個仔,只係同佢傾下偈.基本上連名都冇問.而問我就問左好多嘢,咁當然唔係考我,都係同我傾下偈,主要係傾下日常生活.
不過又唔可 ...

Hi All MS Mom,

I'm also lived in TKO (坑口), my little son offer PM session, due to Big brother attend K3 on coming Sep also PM, then they can go to school together.

Nice to meet you all

我地面試當日, 我同老公真係出儘法寶, 同阿女玩得好開心, 我地將d lego串成頸鏈戴係條頸扮醫生睇症, 阿女笑得ka ka聲, 相比同檯一家三口,爸媽淨係靜靜地坐係度, 我地的親子關係的確好好多, 唔知老師係埋有留意和比較.
我女被收左做上午班.

可能老師睇到你老公識得同你囡囡相處, 所以加分.....
我感覺學校好睇家長有冇放心機係小朋友到~!!

原帖由 Elsamouse 於 11-2-11 17:48 發表
我地面試當日, 我同老公真係出儘法寶, 同阿女玩得好開心, 我地將d lego串成頸鏈戴係條頸扮醫生睇症, 阿女笑得ka ka聲, 相比同檯一家三口,爸媽淨係靜靜地坐係度, 我地的親子關係的確好好多, 唔知老師係埋有留意和比較 ...

Hi, 各位好! 我阿囝都係收左 AM class。家住土瓜灣,而家係kln tong 番N1。我都覺得填問卷重要。面試個日,表現不是十分特出。但平穩,可能我地join過 MS playgroup,阿囝對MS 環境唔陌生。

BTW,我朋友個仔個同學呀媽係民生教的,佢話民生係睇家長的.
不過我都係聽朋友講咋,唔知可唔可信.不過個朋友冇咩必要要呃我吖.

我覺得 問卷 唔多重要...
因為我寫得好求其...又短...
反而個女係面試其中 表現得好好wow...

Hello, 我都係住將軍澳架, 囝囝AM offer, 唔知要唔要依家book定校車呢?會唔會太早呀 ^0^

回復 58# SuperMimi 的帖子

你住 將軍0 邊度架...
我地都諗緊 搬唔搬過去?

我申請咗轉上午班, 唔知有冇家長已經成功轉到?
‹ 上一主題|下一主題