用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45區你哋點揀呀?
go

45區你哋點揀呀? [複製鏈接]

第一至三比較緊要,都唔知點揀好....
   0    0    0    0

何壽南是否 43的 ?
45比43 多2所學校,可惜我是 43網。

請問 43如何?
其實黃大仙升中網好唔好 ?

coming SAT / SUN is dead line, no more time to visit school as need to work.

how about below priority? chance higher or not?

(排名不分先後)
基慈
錦泰
嘉諾撒
聖文德
慈天

醒目開學勳章

回復 1# eddie7355 的帖子

我都係諗緊依幾間,
應該錦泰排第一

what about 2, 3, 4, 5?

回復 4# eddie7355 的帖子

in 45 net, there are more than 800 seats available, however, there are not much parents get in to discuss their own choice. why? we still have 4-5 days to go.
share your choice....

我見有兩間聖文德...一間係慈雲山, 一間係鳳德..邊間好點呀..

聖博德又點呢..

i have read these 3 schools information from there web as well as forum.

they are ok.

what is your priority from 1 to 15? not much time.

others, please share your view of net 45.

45網的家長,有沒有回應呀.

醒目開學勳章

45區最多人揀應該係錦泰, 嘉諾撒和真鐸.  應只有放佢地係1st choice先有機會抽到.  

通常D人一聽錦泰, first impression就係話功課考試多, 壓力較大, 同埋學校較著重成績, 實際係點我就唔知啦.  有保一呢間龍頭聯校中學.

嘉諾撒應該係45區 band 1率最高的school, over 55%, 女仔派位較著數, 因有 St Mary & 聖家姐妹學校, 學校會推薦成績好的女仔去呢兩間中學.  校舍大, 活動教學, 小朋友都讀得很開心.

真鐸標榜係關愛校園, 有人話程度較淺, 亦有人話係校長 marketing 做得好所以咁受歡迎, 實際係點就真係唔知啦.  佢地有個叫分科分流教學, 每月級每科(中, 英, 鷜)都會按成績分開小組上堂, 老師可按每個 level 教.

我當年都揀嘉諾撒做第一志願, 好可惜派唔到, 宜家係鳳德聖文德讀緊小二, 好多人話聖都係功課多, 較深的一間學校, 但 so far 呀女都 handle 到, 功課真的不算多, 有好多活動, 呀女好喜歡番學, 自信心都大了很多.

聖文德現時P1-P3, 每給都有一班英文班, 數學和常識都係用英文教.

以上純粹係我個人意見.

回復 2# wega 的帖子

謝謝你的分享

請問保一全名是甚麼.
點解話系"龍頭"啦?

醒目開學勳章

保一即保良局第一中學.

保良局第一中學是不是, 不在45網的?

保良局第一中學=保良局第一張永慶中學???

醒目開學勳章

yes, it is 保良局第一張永慶中學, it is the most top secondary school in Wong Tai Sin district.
‹ 上一主題|下一主題