用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 Assessment
樓主: 2DsMum
go

Assessment [複製鏈接]

想問下, 大家有冇同小朋友溫習的呢?
我個女K2, 我諗住K1時完全沒有同佢溫習, 佢都好OK, 所以我一直都指意學校就得, K2發覺佢默書同大PAPER真係會有錯的, 我是否應跟進多D呢?

of course!

K1課程仲係好淺,好多家長無同小朋友溫習都可以4科100分。

K2課程明顯深咗,再加上K2上下學期成績表對考小一很重要,所以我會喺assessment之前同小朋友溫書,等佢張成績表好睇D(阿仔舊年K2嗰班全班只有10個人可以4x100分)。另外下學期D默書/mental會計分派cert.,所以就連默書/mental前我都會同佢溫吓。

K3課程教得好快,如果K2個底打得好都應該問題不大。我今年淨係一星期同小朋友溫習一次,到咗assessment之前再稍為溫習一吓就可以(今次assessment阿仔嗰班只得3個人可以4x100分)。可能由於小朋友已考到不錯的直資小學,唔需要靠張成績表叩門,所以我想利用升小之前嘅呢一段honeymoon period,鍛鍊一吓小朋友自習嘅能力。不過其實如果小朋友平時上課留心,做功課認真,都唔駛太担心佢哋D成績嘅。

Thanks Camom
我仔仔K1,我都無同佢溫書,老師都話好多小朋友有4x100分因為K1時常在學校溫習,所以佢哋容易應付,比你提醒K2的成績係好重要。
但幾時assessment就唔知,問老師會答嗎?

Camom, 多謝你的分享, K2已過了一個學期, 上學期我幾乎完全沒有同個女溫習過, 所以成績不太理想, ASSESSMENT和默書總有錯. 昨天見家長, 老師話佢只屬中上.
另外想問下, singing, games, rhythm, toys, handwork/art, nursery rhymes係咪真如老師說最高分只有B+呢? 有冇小朋友擺過A呀?

原帖由 yinglongma 於 11-3-6 23:39 發表
Camom, 多謝你的分享, K2已過了一個學期, 上學期我幾乎完全沒有同個女溫習過, 所以成績不太理想, ASSESSMENT和默書總有錯. 昨天見家長, 老師話佢只屬中上.
另外想問下, singing, games, rhythm, toys, handwork/art ...

小朋友嘅成績屬於中上都很好啊!其實老師都成日喺課堂同佢哋溫書,所以我相信小朋友嘅成績也不會相差太遠,好多時佢哋默書/mental/assessment錯嘅話,都係大意唔小心啫。

singing, games, rhythm, toys, handwork/art我個仔就最高攞B+, nursery rhymes就試過A-; 另外,counting老師都有講過最高係B+, 不過我好似聽過有人都攞過A-。
‹ 上一主題|下一主題