用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

N上K [複製鏈接]

醒目開學勳章

我細B而家讀緊N班,老師常說他很BB,仍未肯自己如廁等,唔想他下年上K班,話怕他跟唔上,叫他留多年N班。眼見他漸開始適應學校生活,我唔想花多年時間在N班又冇乜野學,加上學費超貴,寧願他上K班先才算。大家認為如何?可能學校現在太多學生揀,連N上K都咁難,就算一條龍都不代表一定有得升。
   0    0    0    0

未必完全係小朋友問題, 有無諗過間嘅kg問題? 點解咁耐 (4-5 months) 都train唔到個小朋友D自理能力?
家長自已係屋企有無幫下小朋友練習下? 同佢傾多D?

我個小朋友返左N之後, around 1個月己經可以自己如廁&講多左野, 其實應該家長同學校一齊教先work.....
況且仲有半個學期, 點解唔加倍努力train下呢?

就算唔可以直升都可以try下其他kg.... Good luck!

梗係照上啦,重有9個月先K1變化可以非常大

醒目開學勳章

回復 2# vincenthkg 的帖子

其實係屋企都有常TRAIN他如廁的,在家有時成功,有時又唔合作咁,在學校更加唔駛講。但問題是未可自理是否代表不能上K?其實有好多小朋友都未必有返N,我唔明是否個個返K的小朋友都已經可以自理呢?學校有冇權唔給我上K?幸好我有APPLY其他學校,否則真係被它玩死。

原帖由 lsftsang 於 11-1-20 14:38 發表
其實係屋企都有常TRAIN他如廁的,在家有時成功,有時又唔合作咁,在學校更加唔駛講。但問題是未可自理是否代表不能上K?其實有好多小朋友都未必有返N,我唔明是否個個返K的小朋友都已經可以自理呢?學校有冇權唔給我上K?幸好我有A ...

我又未聽過上到K重要著片返學,事實上你小朋友上k前重有9個月一定介到片的,所以不用擔心呢!

醒目開學勳章

回復 5# Cutemom0808 的帖子

但問題係返學只返到七月初,這兩三個月學校一定要做決定俾他下年讀甚麼班,有些人已經CONFIRM了升班。可能我B是細B,個主任成日悠說我留多一年,看來學校K位不多和多人選擇,我都打定輸數了。

如果因年齡問題要留多年, 我會留k3...
上到k1變化好大, 有時出乎意料嘅醒目, 又學校學番黎嘅野做一次俾你睇, 你會覺得佢大個仔左,
講真, 小朋友到左某個年齡, 一定識去廁所, 除非小朋友係有身體上的問題, 否則唔洗為左dd自理問題而放棄學習k1智識上的機會~!

留個offer係k3好過~~!

醒目開學勳章

回復 7# 恩林 的帖子

問題係學校唔俾你升K1,要你讀多年N1,初頭以為入了一條龍學校便不用掛慮,點知唔係考試都可以令你留班,真係估唔到,可想今年競爭超勁。真是世事難料,看來最好年年都要找其他學校做個BACKUP好些。

原帖由 恩林 於 11-1-20 16:00 發表
如果因年齡問題要留多年, 我會留k3...
上到k1變化好大, 有時出乎意料嘅醒目, 又學校學番黎嘅野做一次俾你睇, 你會覺得佢大個仔左,
講真, 小朋友到左某個年齡, 一定識去廁所, 除非小朋友係有身體上的問題, 否則唔洗 ...

非常同意,因介片問題迫你留班也不會是好幼稚園,讀第二間重好

經驗話比我知, 這9個月改變可以好大, 我個女K1開學前果9個月進步神速, 由Baby變成一個Kid。這就是大B考KG嘅優勢。

原帖由 tsobaba 於 11-1-20 18:01 發表
經驗話比我知, 這9個月改變可以好大, 我個女K1開學前果9個月進步神速, 由Baby變成一個Kid。這就是大B考KG嘅優勢。

你也要考慮一下trouble 3吧,撇除其他因素我覺得3月至5月b最好

In my opinion, you don't have to worry. Baby improve & grow much faster than you imagine from age 2-3.

If you use the right method, toilet training must be accomplished over the next 8 months before this Sept.

My son cannot speak at 24 months - now at 2 yrs and 9 months he can tell lies and argue with me already.

Of course proceed to K1. There is no point to judge his K1 performance based on his current behaviour. If this school don't welcome him, go to another school. This school seems not loving and patience enough. But I suggest you put more attention in training his skills during the next 8 months.  I mean overall skills, not only toilet training.

回復 8# lsftsang 的帖子

吓! 可以咁嘅咩?? 唔俾小朋友上k1...
你不如試下去健康院攞個評估, 如果一切正常, 你大條道理要求升班,
如果評估唔理想, 咁你又可以正視問題, 到時就唔係n班同k班嘅問題, 係專科問題....

你有冇攞人評估過??
‹ 上一主題|下一主題