用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南N班interview
go

迦南N班interview [複製鏈接]

請問有無ma ma 可提供一下迦南N班interview 係問什麼o既 資料呀?
   0    0    0    0
歡迎各位BB黎我個Blog留個腳印仔
http://hk.myblog.yahoo.com/9161-5917

間間分校唔同,我in了兩間:
南田 -
(1) 3隻唔同顏色及大小既杯仔疊高及考顏色
(2) 2張圖片揀一張(狗/貓,橙/蘋果)
(3) 考認爸爸/媽媽(給物件)

富榮 -
(1) 考疊積木
(2) 揀玩具水果(蘋果/香蕉/橙)
(3) 揀唔同玩具(車/電話/波)
(4) 考認爸爸/媽媽(給物件)
(5) 考指眼耳口鼻

問家長問題係一樣:
(1) 平時邊個照顧
(2) 平時去邊
(3) 幾點瞓

九龍塘:
1) 講嘢, 至少要識發音
2) 三隻唔同顏色的玩具, 老師放三件在枱, 比另外三件小朋友, 要小朋友放在同顏色的上面
3) 砌 puzzle

回復 2# kristinecheng 的帖子

咁都吾係容易wor!!
想請問下你個小朋友幾大同埋可以做到幾多樣野呀??

藍田仲要放老師指定嘅圖片咭仔係籃仔度,會送小禮物俾小朋友睇吓會唔會講謝謝,考顏色啦
我個仔收咗p.m.班

九龍塘金巴倫
問家長問題:
(1) 平時邊個照顧
(2) 平時去邊
(3) 鍾意食咩
考BB
1) 考講嘢, 我答BB未識講野
2) 三隻唔同顏色的花花玩具, 老師放三件在枱, 比另外三件小朋友, 要小朋友放在同顏色的上面
3) 砌 puzzle
4)問媽媽在那裏
5)問公仔同埋BB自己眼,耳,口、鼻
當時我個女係一歲五個月大,收咗am班

回復 1# chloe09 的帖子

好叻呀.咁你呀女係咪所有都做得到??

回復 1# yk_t 的帖子

其實唔係叻唔叻既,
好睇當日BB狀態同老師架!
真係好睇天時,地理,人和!
當時我自己覺得個女都做到大部份問題,
但係我覺得唔係一定要BB做啱哂所有野先收,
因為當時老師問完BB問題,
第一句就話你BB專注力好好呀!
所以佢地其實唔係睇BB答啱定答錯問題,

仲有無mami可以講下nam tin 迦南會in d咩ga!!!!
thz........

It's really difficult for small b!

回覆 1# kawai120 的文章

你係咪有小朋友已經in完喇???
乜佢地吾會因應d baby幾大而去in d咩ga??

請問用中文定英文IN??

回復 12# wishwong 的帖子

wishwong:係bilingual 嘅,如果老師見小朋友對廣東話無咩反應,就會試吓用英文會唔會好d,不過主要都係用廣東話,
yk_t:佢地係唔會因應d baby幾大而去in ga,大部份都係問同一set問題

原帖由 piglet1212 於 11-2-13 01:36 發表
wishwong:係bilingual 嘅,如果老師見小朋友對廣東話無咩反應,就會試吓用英文會唔會好d,不過主要都係用廣東話,
yt_t:佢地係唔會因應d baby幾大而去in ga,大部份都係問同一set問題 ...

明白...THANKS..因為我大多數時間都係用廣東話同佢溝通... 驚如果先生用英文問佢..佢會唔識~~

N班interview已經要識講"多謝"???我個女仲係講緊BB話咋喎,連爸爸媽媽D音都未咬得正,點講多謝...噢,咁即係唔洗諗又係陪考多

聽日就去INTERVIEW喇!

阿仔呢排好百厭同摟計, 聽日仲要自己一個帶佢去添, 真係無眼睇。佢聽日唔好摟我已經安慰, 做唔做到老師要求O個D都唔再緊要。

原帖由 macvn123 於 11-2-18 10:00 發表
N班interview已經要識講"多謝"???我個女仲係講緊BB話咋喎,連爸爸媽媽D音都未咬得正,點講多謝...噢,咁即係唔洗諗又係陪考多

唔怕,我阿仔都無講謝謝咪又係收咗
‹ 上一主題|下一主題