用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較
樓主: Pertra
go

想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較 [複製鏈接]

TL JMC 要買CD, DVD 同埋STUDENT SET 呢D 係咪一定要買呢? 都幾貴 BOOK 同WORKBOOK 就上堂時用, 咁就一定要買LA! THX

原帖由 ohmygosh 於 11-3-5 01:42 發表
我又反而幾鐘意0甘樣wor﹐可以評估一下小朋友各方面的能力﹐尤其是Yip's音樂班沒有家長陪同/觀課的機會。

其實都無0羊壓力架﹐我最多只會叫個仔唱下songbook裡的歌比我聽(大部份有埋動作)/和他一起唱+做(每三個月一個term ...

我囡囡都啱啱上通利jmc,我覺得好好呀,我又可以同佢一齊上,順便我都學埋一份,又可以睇到囡囡既表現...so far,囡囡好鍾意上,要出去唱歌或做動作時,佢一定霸頭位嫁...

我初初想轉去葉氏都是不想陪佢上JMC, 不過最後都留在JMC, 現在覺得都幾好, 一來就算去葉氏得果一個鐘, 都要在附近等佢, 二來現在同佢一齊學, 自己學埋仲可以睇到佢上堂的情況, 能掌握課堂質素.
其實JMC 都幾focus在琴上, BK1尾彈果D歌都要練, 堂上的情況是由工人陪伴上堂的, 情況差過由父母陪同上堂的. 但由父母陪同上堂在家中沒有練習的, 仍是拉牛上樹.
其實葉氏我個女只考過, 沒有讀過, 不過過程中了解多少少其運作, 覺得不是我想要的東西. 加上朋友話其指向是葉氏合唱團, 我就更不感興趣.
我個女的經驗是由JMC BK1尾開始另外學琴, 因為初學只是學半小時, 加上可找上門老師, 時間付出不是太多, 而且學左琴後, 佢自己覺得JMC D野好淺, 所以每星期只是在上堂前練半小時就能應付. 倒轉因為有JMC的底子, 琴老師的進度又會快一點. 所以平日都只是集中練琴老師D野. 也不覺得要付上雙倍的時間.
不過個人覺得要學一樂器是要下定決心和毅力,而不是玩玩下的. 所以若小朋友未準備好的話, 就不如不要開始.
我的姪女就是HEA住咁學琴學了三四年, 點知比較我個女, 學左不足一年, 仲差, 攪到姪女自己都冇心機. 在想放棄與繼續的邊綠掙扎.

回覆 75# nc2000 的文章

磁石板要買, 老師有時會用, 仲係堂上用, 但次數好少, 不過我自己有在家同佢用.
DVD同CD其實可買可不買, 買左可以跟住音樂彈, 訓練小朋友的聽力和演奏能力, 因為自己彈容易, 夾CD彈就不容易, 習慣跟CD彈有好處. DVD其實我個女好少睇, 個人覺得可以不買, 但因價錢不是太貴, 加上JMC只是4冊, 所花費用有限, 所以都有買.
我個女上BK1時我地只是問人借左個KEYBOARD練, 但到BK1尾開始學琴就要到琴行練, 兩個月左右發覺如果家中沒有鋼琴, 小朋友根本冇可能練得好, 所以幾千蚊買左個二手琴比佢.

THX! 多謝你解釋咁詳細! 請問上JMC 父母是否需要很多的參與呢? 還是只需坐在一旁一般協助小朋友就OK? 參考多方面後, 我都會報JMC 放棄YIPS, 但JMC 話一班要最少8 個至開班, 如果讀讀下人少左, 咁又會唔會CUT 班, 無得讀呢? 因為聽講有好多讀讀下就退學!

原帖由 yinglongma 於 11-3-5 22:31 發表
磁石板要買, 老師有時會用, 仲係堂上用, 但次數好少, 不過我自己有在家同佢用.
DVD同CD其實可買可不買, 買左可以跟住音樂彈, 訓練小朋友的聽力和演奏能力, 因為自己彈容易, 夾CD彈就不容易, 習慣跟CD彈有好處. DVD其 ...

原帖由 iris0703 於 11-3-4 16:51 發表
我個囡開初學jmc 個時只買左個電子琴比佢練, 因屋企地方太細擺唔到鋼琴, 另驚佢3分鐘熱度 (佢見得多其他樂器又話想學)....而電子琴因可以玩其他樂器聲所以囡囡開初都好鍾意練同玩...轉眼又兩年重有數堂就上完jmc了,  ...

Hi Iris,

我想問下你部電子琴係邊樹買呀? budget 大概多少呢?Thanks!

原帖由 ohmygosh 於 11-3-5 01:22 發表
mouth:" />十首0甘多? 您小朋友用哪本/些書?

系三本夾埋,兩本系自己既,一本系老師叫買既(grade 1),不過每首都好短,最多只有兩行,所以咪有10首甘多囉

原帖由 nc2000 於 11-3-6 01:10 發表
THX! 多謝你解釋咁詳細! 請問上JMC 父母是否需要很多的參與呢? 還是只需坐在一旁一般協助小朋友就OK? 參考多方面後, 我都會報JMC 放棄YIPS, 但JMC 話一班要最少8 個至開班, 如果讀讀下人少左, 咁又會唔會CUT 班, 無 ...

不需要參與太多,主要系陪上堂,知道進度,番到屋企知道叫佢練習d咩,得閑可以一起合奏,你彈左手,佢彈右手甘囉.

我見過book 4只有5個人,但那個班仍然繼續,不需要太擔心啊

原帖由 wootaitai 於 11-3-7 09:47 發表
是否都是父母陪,有沒有工人陪的?

大部分都系父母陪,也有工人陪的,不過父母會遲d到.我覺得如果父母真系無時間,但已經有音樂底子,可以叫工人記低學過咩歌,回家照樣可以親子練習,但如果無音樂底子就麻煩d,到book 3 & 4可能跟唔上.當然,如果同學琴雙管齊下,老師應該都可以照顧埋既,不過小朋友要花多d時間係音樂度囉

回覆 63# ohmygosh 的文章

我覺得唔駛咁快買鋼琴住, 可以買個平平哋的電子琴練住先,
JMC其實著重係為音樂打好基礎, 訓練小朋友對"音"的掌握,唔著重彈嗰方面架.有個電子琴練吓我覺得可以了.

回覆 89# share123 的文章

其實好多課程, playgroup都會越學越少學生, 反而我覺得越維持到後期的學生會更加有心機, 咁呢個時侯學習既氣氛仲好添.純熟個人意見.

只係無想過學生人數會下降得0甘快﹐希望現時五個小朋友(包括我個仔)都會一直學落去﹗除此之外﹐其實少d人係好事﹐間房空氣都好d﹐坐得鬆動d﹐老師又會兼顧得好d。

原帖由 bbpeter 於 11-3-9 01:17 發表
其實好多課程, playgroup都會越學越少學生, 反而我覺得越維持到後期的學生會更加有心機, 咁呢個時侯學習既氣氛仲好添.純熟個人意見.

回覆 93# bbpeter 的文章

exactly!!!

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-9 03:37 發表
好多家長心態都係為張cert...

一個完整O既playgroup 課程係可以提升小朋友對音樂O既興趣...

但係有好多家長一上完個上學期就話要 1對1 ....

考完8級又話要學另一樣.... ...

hihi....我部係佢讀book 1 個時係tom lee買, yamaha 大約2,300左右連埋個腳架..so far到而家book 4 都可以應付到...當然唔可以與鋼琴比較因力度唔同, 但應付jmc是ok 的...個人覺得讀完jmc之後如佢對鋼琴還有興趣才考慮買都得, 因到時佢可能想學第二款樂器都未定, jmc個老師都話呢個course不是主攻彈琴, 之後佢地學其他樂器都有幫助架..

原帖由 lovelywinnie 於 11-3-7 08:54 發表

Hi Iris,

我想問下你部電子琴係邊樹買呀? budget 大概多少呢?Thanks!
;-)

原帖由 ohmygosh 於 11-3-9 03:13 發表
只係無想過學生人數會下降得0甘快﹐希望現時五個小朋友(包括我個仔)都會一直學落去﹗除此之外﹐其實少d人係好事﹐間房空氣都好d﹐坐得鬆動d﹐老師又會兼顧得好d。
...

我細B果班都ok呀,book 2中段仲有9個人

請問有冇媽咪俾小朋友上過柏斯1-2YR 既 KAWAI MUSIC SCHOOL COO CHIANG LAND 幼兒課程呢???

醒目開學勳章

我想問JMC學生嘅媽咪,你地喺咪由book one 已經有用琴或電子琴練習?
因為我無琴。而家book one頭。想參考下喺咪要一開始就買電子琴. thanks!

p.s. omg, thanks for your reply again :)
‹ 上一主題|下一主題