用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較
樓主: Pertra
go

想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較 [複製鏈接]

原帖由 zillyzizi 於 11-3-10 10:41 發表
我想問JMC學生嘅媽咪,你地喺咪由book one 已經有用琴或電子琴練習?
因為我無琴。而家book one頭。想參考下喺咪要一開始就買電子琴. thanks!

p.s. omg, thanks for your reply again :) ...

JMC課堂練習一定系電子琴,但出去老師度表現,電子琴/鋼琴都可以,呢個course對於用邊樣應該無咩特別要求.另外,老師從完成book 2之後,都好鼓勵大家同步學琴,因為學琴系學看譜,手勢,輕重,呢d系課程唔cover既.

我阿仔0個班真係0吾多穩陣﹐book 1都未完就得返5個

心裡祈禱希望人數千萬不要再少﹗

不過今個月底會有第一個mini concert﹐比班上每位小朋友表演唱歌和樂器﹐也是我特愛JMC的原因﹗

原帖由 share123 於 11-3-10 09:10 發表

我細B果班都ok呀,book 2中段仲有9個人

book one 已經堂堂都開好多次琴﹐老師也常常提醒要回家練習﹐絕對有需要起碼買個keyboard

P.S不用客氣﹐有疑問我會儘量解答﹗大家的小朋友年紀相近﹐可以多作交流呢﹗

係呢﹐您小朋友係咪都返緊Yip's呀?

原帖由 zillyzizi 於 11-3-10 10:41 發表
我想問JMC學生嘅媽咪,你地喺咪由book one 已經有用琴或電子琴練習?
因為我無琴。而家book one頭。想參考下喺咪要一開始就買電子琴. thanks!

p.s. omg, thanks for your reply again :) ...

一口氣睇晒6頁, 好開心呢度有咁多 mami share info.

我仔仔就3歲, 好鍾意唱遊. 舊年暑期同佢上左一期 tl 既 細仔班就冇讀 (因為唔鍾意個環境+老師+ 教法); 但因為有屋企人上緊第2個centre 既 music wonderland話好, 所以我都唔抗拒比阿仔大d再讀過 tl 既 course 既

睇大家咁講, 如果我未決定阿仔學唔學琴既, 好似係讀 music wonderland arm 我d, 係咪?

醒目開學勳章

omg, yes, my son is taking Yip's and TL JMC.
Yip's at L3 and JMC at book1 now.
and he really love Yip's class, even though i dont really have a clue what had he learn in there. lol...

for our JMC class, we started with 11, now only 10. (we are only on our 5th class)

for the mini-concert that you had mention, about when will it be? after book 2? and do we choose the songs we learn from class or just any songs?
it does song really fun. our instructor didnt mention this to us at all.

glad your little one is enjoying the class and good luck and have fun with the mini-concert :)

原帖由 ohmygosh 於 11-3-10 14:18 發表
我阿仔0個班真係0吾多穩陣﹐book 1都未完就得返5個

心裡祈禱希望人數千萬不要再少﹗

不過今個月底會有第一個mini concert﹐比班上每位小朋友表演唱歌和樂器﹐也是我特愛JMC的原因﹗

...

歡迎加入討論和分享

Music Wonderland 和JMC我都十分推介﹗

原帖由 swxo 於 11-3-10 18:33 發表
一口氣睇晒6頁, 好開心呢度有咁多 mami share info.

我仔仔就3歲, 好鍾意唱遊. 舊年暑期同佢上左一期 tl 既 細仔班就冇讀 (因為唔鍾意個環境+老師+ 教法); 但因為有屋企人上緊第2個centre 既 music wonderland話好, ...

Hi zillyzizi

We are currently finishing book 1 and our first mini concert will be held in 2 weeks.

Children are told to sing a song in the group (with actions) and individually play a piece of their own choice (from book 1) at the keyboard. In addition, our teacher wants each student to perform one more item (possibly dance / instrument / singing) which is not limited to the JMC syllabus.

Anyways, glad to hear that your little one enjoys the music classes!

原帖由 zillyzizi 於 11-3-10 21:27 發表
omg, yes, my son is taking Yip's and TL JMC.
Yip's at L3 and JMC at book1 now.
and he really love Yip's class, even though i dont really have a clue what had he learn in there. lol...

for our JMC cla ...

其實唔只學音樂, 出面好多PLAYGROUP都係越後期越少人,呢個情況都好普遍架.
無辦法, 好多家長忙啦, 又有啲家長較短視, 唔俾多啲時間觀察個小朋友進步, 其實學音樂, 或學其他嘢都唔會咁快顯現到出嚟.
大家都要俾啲耐性吧.

原帖由 ohmygosh 於 11-3-9 03:13 發表
只係無想過學生人數會下降得0甘快﹐希望現時五個小朋友(包括我個仔)都會一直學落去﹗除此之外﹐其實少d人係好事﹐間房空氣都好d﹐坐得鬆動d﹐老師又會兼顧得好d。

...

你指既係咪tom lee的 jmc???
你的小朋友係3-4yrs??

原帖由 Pertra 於 11-3-10 22:12 發表
Any comment for YMC (3-4 yrs) class - Tom Lee ?

如果你既小朋友都係3歲,我都推薦你報通利既music course.我個細路喺TL都上咗一段時間, 依家開始咗JMC無幾耐.
我覺得佢學咗咁耐, 已經喺聽,唱嗰方便學得幾好, 如喺電視到聽咗啲簡單既廣告歌,佢都有板有眼咁唱到啲音出嚟,(當然無話啱晒咁誇張吧) 我啲朋友都話呢個就係聽,唱訓細出嚟的成效.佢哋話啲女就算學琴學到4,5級, 老師都唔會教呢啲技巧.
同埋上堂氣氛唔錯, 其他家長都幾投入, 算係一個唔錯既學習環境.
你可以考慮由音樂小天地開始俾佢上, 聽啲老師話由音樂小天地再轉兒童音樂班, 啲小朋友會易啲適應架~~
其他音樂班我無帶小朋友上過, 所以唔識比較.
你喺到再問吓其他人比較一吓吧.

我表妹個女都係由Music wonderland開始架.
我表妹都話個課程OK wor~~~~

原帖由 Pertra 於 11-3-13 22:33 發表
Yes. Any comment....

如果你有興趣的話,
TL的音樂班有試堂呀, 不如你上佢個網頁睇吓啲資料吖.
自己親身帶埋小朋友去試堂感受吓應該會好好多架.

我想問,我仔仔依家2歲8個月,佢都有係自己學校參加音樂班既(都係唱遊為主),但我想比佢係TL繼續學,,咁係咪應該由幼兒音樂班(2-3歲)學起呀???
定係等多幾個月先報Yamaha音樂小天地???

會唔會等好耐先有位架??

如果學校都有參加開音樂班﹐可以keep住先﹐到三歲後才直接參加music wonderland。

夠年齡而有位的話就可以直接報名﹐不用waiting。

原帖由 dailings 於 11-3-29 09:20 發表
我想問,我仔仔依家2歲8個月,佢都有係自己學校參加音樂班既(都係唱遊為主),但我想比佢係TL繼續學,,咁係咪應該由幼兒音樂班(2-3歲)學起呀???
定係等多幾個月先報Yamaha音樂小天地???

會唔會等好耐先有位架?? ...
‹ 上一主題|下一主題