用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區, 自行仍未交表....急問
go

中西區, 自行仍未交表....急問 [複製鏈接]

我都係中西區, 不過呀仔讀區內直資學校, 有直屬中學(但都係要睇呈成試成績至知收唔收).

我個仔同你小朋友一樣, 佢第一次呈分失左手, 直屬中學唔一定收番. 佢第二次呈分試OK返, 入返直屬中學機會大左.

因為我仔學校係直資, 學校都assume小六畢業生上返自己中學, 所以只係好簡單同我地介紹"自行收生"既野, 冇其他support比我地.

其實我仔學校有好多成績達中學部要求既都唔會再報自行(但唔排除最top既會報DBS/QC呢D), 但好似我呢D"邊緣人", 唔報自行就可能死路一條. 所以我幾辛苦都要攪掂佢profile去報2間.

我有去過其他學校簡介會 (直資), 最後我揀左一間區內, 一間區外, 同埋一間唔跟派位既直資.

我覺得, 試左唔一定有機會, 但唔試就一定冇機會. 既然係no cost no harm既, 點解唔報?

原帖由 kswiss 於 11-1-25 09:04 發表
Teresa,

你仔仔讀直資, 第1輪揀其他學校, 咁自己學校仲會唔會收番?

"自己學校"係冇派位 (我諗你地都估到邊間) , 所以我自行階段報2間學校係唔計"自己學校".  當然, "自己學校"收"自己人", 把尺鬆手好多, 我個仔其實好大機會.

但另一方面, 如果連"自己學校"都唔收, 即係成績一定屬Band 3, 咁就....

CFaHB 發表於 11-1-27 10:50
Teresa,

請問你地中學部收得多唔多其他學校學生 ?

其實中學部收外校生多過自己小學部學生. 小學部得3班(90人), 通常都會有十個八個去左其他學校, 咁當佢80人上中學部, 中一有180個位, ie. at least都有100人係外校入去.
‹ 上一主題|下一主題