用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反對全日制.....
樓主: VV媽
go

反對全日制..... [複製鏈接]

簽名被屏蔽

之前我都同朋友講 這個問題, 就是因為要返全日班, 我諗都好難要小朋友們食完飯幫手掃地 or 洗碗 loo.. 食完飯都8 點啦, 溫小小 書 就 要sleep loo, 如果唔早訓, 第日 邊 有 精神上堂呀. 仲有呀, 我好懷念我小時同媽媽一齊到街市買餸, 而我就做比$ ( of course money was belonged to my mum la) and 收 找 $$, 我覺得好好 玩 - 最重要就是可以有親子時間和 訓練我的"心萛"...我媽媽都走了10 多年, 而 呢個 感覺就好似yesterday 發生的- 仲好warm 架

最重要就是可以幫媽媽手prepare for dinner , 由於我 4-5 pm 時 已 做 曬 功課, 可以到街市, and help mum to prepare - chopping , washing , & "教" 味.. so now 我中 學 時 已懂 cooking, 到 大學 時 i can cook loo ( as i was overseas) , now got married .. 老 公 & 女 女 都 好 鍾 意 我 在家cooking . 我覺得呢D 係要小時陪養,等小朋友覺得他們是家的一份子.

而家d小朋友仲忙過大人,唔她講話幫手做家務,自己做好功課&溫書已好好 (咁咪陪養咗佢地好自我既性格law!!) ,so 第日D 小朋友都唔知懂唔懂 independent or 自己 cooking..  

其實呢個全日制,真的無咁既需要!!

但你地知唔知,唔係區區都有半日制學校,我在南區就冇啦,亞囡當年.我都唸住這間學校少功課先間,初初功課都不太多,但到了去年四年班開始,就多到嘔啦,
唔通依家先去轉校咩.........

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 MonkeyGirl 於 11-1-26 14:43 發表
之前我都同朋友講 這個問題, 就是因為要返全日班, 我諗都好難要小朋友們食完飯幫手掃地 or 洗碗 loo.. 食完飯都8 點啦, 溫小小 書 就 要sleep loo, 如果唔早訓, 第日 邊 有 精神上堂呀. 仲有呀, 我好懷念我小時同媽 ...

你不如問下現今的父母, 會幾時開始比小朋友試做家務, 入 kitchen 煮飯 如果無做/未做, 係因為乜原因 有幾多係因為平日要做功課而唔做

係要做 ge, 就算幾忙, 點會搵唔到時間做

簽名被屏蔽

政府比咗好多選擇, 豐儉由人, 有私立 , 有直資, 有國際學校,

想番半日的可以去半日, 想番全日的可以去全日

嗰區無半日學校的, 可以去區議員嗰度嘈, 嫌教育制度不好的可以去找孫明揚,

哈哈, 我覺得已經足夠多選擇, 最緊要幫到自己又幫到人
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我舉腳讚成你!

原帖由 tszfungmama 於 11-1-27 09:44 發表
無論讀半日又好讀全日都好, 父母對子女在學業成績上的期望, 直接同小朋友做功課溫習時間成正比, 如果話仲要學琴, 學其他嘢,需要的時間就更多.
試問而家有邊個家長唔想望子成龍吖?邊個唔想仔女入間好學校吖?要有收穫 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我大伯唔比個女入廚房, 係為左安全喎

原帖由 chan803 於 11-1-26 17:37 發表

你不如問下現今的父母, 會幾時開始比小朋友試做家務, 入 kitchen 煮飯 如果無做/未做, 係因為乜原因 有幾多係因為平日要做功課而唔做

係要做 ge, 就算幾忙, 點會搵唔到時間做 ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kitbebe 於 11-1-27 16:28 發表
我大伯唔比個女入廚房, 係為左安全喎

咁個女幾大先?

讀緊大學啦

原帖由 chan803 於 11-1-27 17:08 發表

咁個女幾大先?

回復 51# kitbebe 的帖子

我女p.5已經識洗米煮飯啦, 甘輕易嘅野比佢做下又無防wor.  入kitchen有咩甘吾安全呀, 唔通做港孩就最安全????

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kitbebe 於 11-1-27 19:46 發表
讀緊大學啦

你唔係想 講 你 "大伯唔比個讀緊大學 ge 女入廚房"吓

回復 51# kitbebe 的帖子

依家d細路咁忙,真的沒有多餘時間比去做d在父母眼中多餘的事...

回復 9# tszfungmama 的帖子

舉腳贊成!!!有時真係唔要求得咁多, 字唔靚只要唔太過份就算囉, 否則真係傾下計講下故事都唔洗旨意~~

如果仲有半日制,,,我第一個比個囡去讀呀........我要返工,,,咁佢放早D 都可以做左D識既功課先,,,我返黎再教佢唔識果D,,,,都無咁慘,,,,,,,,,小朋友都係人,,,,得個幾歲,,,我地放工都可以唔做野,,,享受下啦,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

原帖由 jovychan95 於 11-1-28 19:36 發表
如果仲有半日制,,,我第一個比個囡去讀呀........我要返工,,,咁佢放早D 都可以做左D識既功課先,,,我返黎再教佢唔識果D,,,,都無咁慘,,,,,,,,,小朋友都係人,,,,得個幾歲,,,我地放工都可以唔做野,,,享受下啦,,,,,,,,,,,, ...

係啦..如有半日制,亞囡當年會係第一個報,唔洗現在咁...

原帖由 ccn008 於 11-1-28 10:36 發表
我女p.5已經識洗米煮飯啦

我小二.

回復 6# chan803 的帖子

真係咁架, 我都覺得太過份啦, 到阿女小五, 我會教佢學下入廚, 煮d簡單野.

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 11-1-26 17:37 發表

係要做 ge, 就算幾忙, 點會搵唔到時間做 ...

我都想囝囝幫手做家務 , 囝囝現在P.5, 每日都要做2.5 - 3 小時功課, 放學返來差不多4點, 食完TEA & 沖涼後已4:30 , 做完HOMEWORK 已經7:30 , 有時8點, 跟住就食飯, 食完都成9點, 跟住溫一陣書, 9:30就上床, 邊度重有時間做家務呀?
返而妹妹HOMEWORK 不太多, 每日都有幫手做家務

陳兄, 等你囡囡&囝囝讀高D班就明嫁啦 .

‹ 上一主題|下一主題