用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反對全日制.....
go

反對全日制..... [複製鏈接]

原帖由 Mrs.Yellow 於 11-1-24 11:45 發表
各有所需啦。

真係各有所需
我支持全日制, 不過最好比返一至兩堂做功課咁就好囉.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 Yiu1710 於 11-1-24 14:46 發表
支持全日制...不過反對全日制都要咁早反學!

相信都有好多家長反對9點返學, 8點可以送咗返學先返工, 放學後可以托管或去補習社, 但9點前冇呢d服務, 即係又要搵人睇住.

原帖由 kitbebe 於 11-1-24 16:11 發表
最後果堂係可以做功課, 不過好多時老師教唔切書, 就會用左黎上課囉

冇功課堂喎.

原帖由 VV媽 於 11-1-24 16:08 發表
要返工,的確返全日好,搵到錢..
但我又真的為他們辛苦...

有全職媽媽照顧的孩子, 我的確為他們感到幸福.
但唔係人人可以盼望到.

原帖由 jkc633 於 11-2-22 22:16 發表

現時很多小學生,尤其是初小那些,其實只得6,7,8 歲, 但也竟然要朝七晚五(因放學後才有校內活動), 回到家已累透。但可憐地還要做功課,補统練習, 默書測驗温習,練琴等 。有時更有上額外學課外活動英文拼音,普通話,數學,鋼琴,小提琴, 游泳等等。再加上吃晚飯,洗澡時間,跟本沒有多餘時間作重要的親子活動,更莫說小朋友自己的自由時間!  香港的小朋友真可憐!!

又唔好怪晒全日制, 紅色字似乎係家長自己的選擇 bor.

原帖由 25point5 於 11-2-21 15:51 發表
我建議聯署教統局, 訂立指引, 嚴禁下午授課, 下午祇可設體育, 音樂, 美術課

如果咁樣, 一定有家長話浪費成個下午的時間.
‹ 上一主題|下一主題